Recept za starinsku VOJVOĐANSKU ŠTRUDLU sa makom, najlepšu od svih - Prepuna je fila, meka kao duša, a prvim zalogajem vraća u detinjstvo
Ova starinska vojvođanska štrudla je klasik koji nikada ne izlazi iz mode – sa bogatim filom od maka ili oraha, mirisom domaće kuhinje i testom mekim kao oblak, vraća vas pravo u kuhinju vaših baka.
U svakoj sremačkoj i vojvođanskoj kući postojala je domaćica koja je znala da napravi pravu, starinsku štrudlu – onu koja pucketa s polja, a u sredini skriva sočan, sladak fil. Bilo da je punjena makom, orasima ili rogačem, štrudla se nije sekla nožem, već se kidala rukom – jer je toliko mekana i vazdušasta da svaki zalogaj topi nostalgiju na jeziku. Ovaj recept je upravo takav – sa merama koje su prenošene s kolena na koleno, bez modernih skraćenica i žurbe, za pravu domaću štrudlu kakva se jela u srcu Srema.
Sastojci
250 ml mleka
500 gr brašna
pola paketića svežeg kvasca
supena kašika šećera
2 žumanca
prstohvat soli
60 grama masti ili putera
Za fil:
125 ml mleka
300 gr mlevenog maka
200 gr šećera
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
Stavite mleko da se smlači, pa skinite posudu sa vatre, dodajte supenu kašiku šećera, izdrobljen svež kvasac i malo brašna i ostavite da se kvasac aktivira.
U drugoj posudi umutite dva žumanca viljuškom, pa ih dodajte aktiviranom kvascu. Promešajte i sipajte u vanglu u koju ste stavili brašno i malo soli. Testo dobro izradite rukama, pa ga prebacite na pobrašnjenu radnu površinu da narasta dok pripremite fil.
Stavite mleko da provri, pa dodajte mleveni mak i šećer. Zakuvajte fil, skinite šerpu sa ringle i ostavite fil da se prohladi.
Kad je fil prohlađen, vreme je da se vratite testu koje je u međuvremenu naraslo. Podelite ga na tri dela. Svaki deo razvucite oklagijom u pravougaonik, premažite mašću ili puterom, pa bogato nafilujte pripremljenim filom od maka i zarolajte štrudle.
Ređajte ih u podmazanu tepsiju i svaku premažite umućenim jajetom.
Uključite rernu na 200 stepeni, pa pecite štrudle dok ne porumene.