Рецепт за старинску ВОЈВОЂАНСКУ ШТРУДЛУ са маком, најлепшу од свих - Препуна је фила, мека као душа, а првим залогајем враћа у детињство
Ова старинска војвођанска штрудла је класик који никада не излази из моде – са богатим филом од мака или ораха, мирисом домаће кухиње и тестом меким као облак, враћа вас право у кухињу ваших бака.
У свакој сремачкој и војвођанској кући постојала је домаћица која је знала да направи праву, старинску штрудлу – ону која пуцкета с поља, а у средини скрива сочан, сладак фил. Било да је пуњена маком, орасима или рогачем, штрудла се није секла ножем, већ се кидала руком – јер је толико мекана и ваздушаста да сваки залогај топи носталгију на језику. Овај рецепт је управо такав – са мерама које су преношене с колена на колено, без модерних скраћеница и журбе, за праву домаћу штрудлу каква се јела у срцу Срема.
Састојци
250 мл млека
500 гр брашна
пола пакетића свежег квасца
супена кашика шећера
2 жуманца
прстохват соли
60 грама масти или путера
За фил:
125 мл млека
300 гр млевеног мака
200 гр шећера
За премазивање:
1 јаје
Припрема:
Ставите млеко да се смлачи, па скините посуду са ватре, додајте супену кашику шећера, издробљен свеж квасац и мало брашна и оставите да се квасац активира.
У другој посуди умутите два жуманца виљушком, па их додајте активираном квасцу. Промешајте и сипајте у ванглу у коју сте ставили брашно и мало соли. Тесто добро израдите рукама, па га пребаците на побрашњену радну површину да нараста док припремите фил.
Ставите млеко да проври, па додајте млевени мак и шећер. Закувајте фил, скините шерпу са рингле и оставите фил да се прохлади.
Кад је фил прохлађен, време је да се вратите тесту које је у међувремену нарасло. Поделите га на три дела. Сваки део развуците оклагијом у правоугаоник, премажите машћу или путером, па богато нафилујте припремљеним филом од мака и заролајте штрудле.
Ређајте их у подмазану тепсију и сваку премажите умућеним јајетом.
Укључите рерну на 200 степени, па пеците штрудле док не порумене.