Skip to main content
vakcina

RESPIRATORNE INFEKCIJE HVATAJU MAH, bolnice se pune: Stručnjaci UPOZORAVAJU na "najizazovniju zimu ikad"

Foto: Shutterstock
Poslednjih nedelja registruje se pad broja obolelih od infekcije kovida.

Zima nosi niz sezonskih bolesti, uglavnom povezanih s izazovima hladnoće, leda i snega. Uslovi za širenje zaraza postoje tokom čitave godine, ali se pogoršavaju u hladnijim mesecima jer vreme stvara okolnosti koje hrane zarazu - boravak u zatvorenom prostoru s više mogućnosti za međusobnu razmenu mikroba. 

PIKSIJEVE ĆERKE SU VANSERIJSKE LEPOTICE, A OBE SU UDATE ZA MILIONERE: Jednog zeta znaju svi, a drugog KRIJU KAO ZMIJA NOGE!

PIKSIJEVE ĆERKE SU VANSERIJSKE LEPOTICE, A OBE SU UDATE ZA MILIONERE: Jednog zeta znaju svi, a drugog KRIJU KAO ZMIJA NOGE!

SPREMITE SE ZA TEŽAK PERIOD do polovine decembra! Numerolog otkrio izazovne aspekte - čuvajte se KLEVETE, PREVARA...

SPREMITE SE ZA TEŽAK PERIOD do polovine decembra! Numerolog otkrio izazovne aspekte - čuvajte se KLEVETE, PREVARA...

Iz Svetske zdravstvene organizacije apelovali su na stanovništvo u Evropi da bude oprezno pred zimu zbog povećanja broja zaraženih korona virusom i sezonskim gripom.

„Nije vreme za opuštanje“, izjavio je regionalni direktor SZO za Evropu, Hans Kluge.

Na početku jeseni, evropski kontinent koji uključuje 53 zemlje, zajedno sa pojedinim državama u centralnoj Aziji ponovo je epicentar pandemije korona virusa, dok je istovremeno zabeležen i rast obolelih od sezonskog gripa.

„Vakcinacija ostaje jedno od naših najefikasnijih sredstava protiv gripa i korona virusa“, poručio je Kluge.

bolnica
Foto: Profimedia

Preko deset puta je više ljudi u bolnicama od gripa ove zime nego prethodne, otkrivaju nove brojke.

Državna služba za zdravstvenu zaštitu u Britaniji, objavila je da je prošle nedelje na bolničkom lečenju od gripa bilo 344 ljudi, dok je u isto vreme prošle godine bio samo 31 pacijent, prenosi Sun.

Ovi podaci prate i upozorenje od podudaranja gripa, kovida i rekordne potražnje za hitnim intervencijama.

Sezonski grip ove godine stigao je nešto ranije u Srbiju - prvi slučaj je registrovan početkom novembra, dok je ranijih godina do prvih oboljevanja dolazilo uglavnom najmanje mesec dana kasnije, podaci su Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Treća godina pandemije korona virusa donela je i treći sudar kovida sa sezonskim gripom.

Prethodnih dana je svakodnevno registrovano više od 600 novoobolelih od korona virusa.

Grip

Kako razlikovati korona virus i grip?

Teško.

Grip ili influenca je virusno oboljenje organa za disanje, navodi se na sajtu Instituta Batut.

Kod sezonskog gripa od trenutka infekcije do pojave simptoma može proći od jednog do tri dana.

Temperatura kod zaraženih može biti viša od 40 stepeni Celzijusa, posebno u prva tri dana od zaražavanja, a uobičajeno je da ostane povišena četiri do šest dana.

Uobičajeni simptomi gripa su i groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa i mogu biti vrlo slični pokazateljima zaraze korona virusom, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograda.

Prvi sojevi korona virusa mogli su da se prepoznaju po tri najčešća simptoma: učestalom kašlju, groznici ili visokoj temperaturi i gubitku čula mirisa i ukusa.

Sa nastavkom pandemije i pojavom novih sojeva virusa stručnjaci su ustanovili još nekoliko pokazatelja zaraze, koji mogu biti vrlo slični i kod drugih respiratornih infekcija, poput malaksalosti, bola u mišićima, glavobolje, zapušenosti ili lučenja sluzi iz nosa, bola u grlu i gubitka apetita.

Podaci prikupljeni preko aplikacije ZOE kovid simptomi pokazali su da su ove pojave u prethodnom periodu bile i češće kod zaraženih od prvobitna tri simptoma - 83 odsto njih se žalilo na curenje iz nosa, 71 odsto na umor, 69 na bol u grlu, isti procenat na glavobolje i 68 odsto njih na kijanje.

Jedini pouzdan način da se uverite u to da li ste se zarazili korona virusom ili sezonskim gripom je test na kovid, piše Unicef.


Kako se zaštititi?

Četiri osnovne mere prevencije rizika od infekcije korona virusom:

  • često pranje ruku sapunom
  • prekrivanje usta i nosa maramicom ili savijenim laktom prilikom kašljanja i kijanja
  • izbegavanje bliskog susreta sa zaraženima
  • obraćanje lekaru u slučaju pojave najčešćih simptoma kovida

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd