Ponedeljak 04. mar 2024.
Foto: Profimedia

U OPASNOSTI OD BOLESTI SVI KOJI SU PRELEŽALI KORONU! Naučnici došli do ZABRINJAVAJUĆIH podataka: Rizik 3,5 puta veći!

Foto: Profimedia
Nova istraživanja naučnika su otkrila kojim bolestima su najpodložnije osobe obolele od korona virusa i u kojoj meri.

Nova studija u Danskoj koja je danas predstavljena na osmom Kongresu akademije za neurologiju, otkrila je nove efekete korona virusa koji se odražavaju na organizam. Studija je nakon detaljne analize zdravstvenih slika više od polovine danskih građana u periodu od feburara 2020. do novembra 2021. godine otkrila da osobe koji su bile pozitivne na COVID-19 imaju veći rizik od oboljevanja od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i ishemijskog moždanog udara. U obzir su uzeti pacijenti različitih demografskih karakteristika.

TATU Ksenije Knežević svi znate, A OVO JOJ JE MAJKA! Ksenija nasledila crte lica lepe Nine

TATU Ksenije Knežević svi znate, A OVO JOJ JE MAJKA! Ksenija nasledila crte lica lepe Nine

NAJVEĆE EMPATE ZODIJAKA: 3 znaka deluju hladno i distancirano, ali njihova duša je ČISTA, a srce OGROMNO

NAJVEĆE EMPATE ZODIJAKA: 3 znaka deluju hladno i distancirano, ali njihova duša je ČISTA, a srce OGROMNO

Ukupno je testirana 919.731 osoba, dok je kod 43.375 njih, koji su bile pozitivni na korona virus otrkiveno da su tri i po puta u većem riziku da im se dijagnostikuje Alchajmerova bolest. Pre svega, Alchajmerova bolest je neurološki poremećaj koji uzrokuje smanjenje mozga- atrofiju i izumiranje moždanih ćelija. I to je najčešći oblik demencije.

Dok ishemijski moždani udar nastaje kao posledica zapušenja krvnog suda nakon pojave tromba - ugruška krvi. Na taj način se zapušuju krvni sudove koji hrane različite delove mozga kiseonikom.

umor
umor
Foto: Profimedia

Studija je takođe pokazala da ukoliko ste bili pozitvni na korona virus u riziku ste do 2,6 puta da obolite od Parkinsonove bolesti, a 2,7 puta vam je povećani rizik da dobijete ishemijski moždani udar.

''Prethodne studije su utvrdile povezanost sa neurološkim poremećajima, ali do sada nije poznato da li COVID-19 utiče i na učestalu pojavu specifičnih neuroloških bolesti'', objasnio je danski doktor Paradis Zarifikar.

On je dodao da je analizom utvrđena mala razlika između nastanka neuroloških bolesti kod kovid pozitivnih pacijenata i onih koji su preležali grip ili određene respiratorne infekcije. ''Pacijenti oboleli od kovid virusa imali su 1,7 puta veći rizik od ishemijskog moždanog udara od pacijanta obolelih od gripa ili bakterijske pneumonije a koji su stariji od 80 godina'', naveo je doktor.

Treba napomenuti da učestala pojava drugih bolesti, poput multipla skleroze, Gijen-Bareovog sindroma i narkolepsije se nije povećala nakon oboljevanja od kovid virusa, gripa ili upale pluća.

''Ova studija će nam pomoći da razumemo dugoročne efekte COVID-19 na organizam i koju ulogu imaju kod nastanka Alchajmerove i Parkinsove bolesti, kao i moždanog udara."

Stručnajci su naglasili da se vrlo malo zna o dugoročnim uticajima korona virusa na zdravlje moždanih funkcija i da će se i dalje raditi na detaljnim analizama i istraživanjima.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd