Ukusniji i SOČNIJI od tulumba i BAKLAVE - Šembali kolač bez jaja i brašna, topi se u ustima
Poslastica za prave gurmane, jednostavno se priprema, a ukus je nezaboravan.
Šambali je poznat desert uz Turske koji se naširoko prodaje u svi polastičarnicama. Priprema je vrlo jednostavna svakom jer ne zahteva ni puno namirnica, a ni umeća.
Prilikom pripreme kolača koristite umesto vage šolju ili čašu od 200 mililitara.
Sastojci:
25/25 cm veličina posude u kojoj se peče
1 čaša šećera
1 čaša mleka
2 čaše griza pšeničnog
1/2 prašak za pecivo
1 vanil šećer
1/2 čaše kokosa
celi bademi
Za šebet:
2 čaše vode
2 čaše šećera
Sok od 1/2 limuna, nekoliko kolutova limuna
U šeru sipajte šećer i vodu i ostavite da provri. Kada provri neka ostane dato 2 minuta, a zatim dodajte sok od limuna i nekoliko kolutova limuna.
U jednu posudu sipajte čašu mleka (kao što je napomenuto mera je čaša od 200mililitara) dodajte čašu šećera i promešajte, a zatim dodajte vanilin šećer, zatim dodajete dve čaše pšeničnog griza, pola čaše kokosa i prašak za pecivo. Sjedinite sastojke.
Izručite telo u podmazan kalup. Kada izlijete testo u kalup podelite ga na 16 jednakih koci i u svaku utisnite po jedan badem.
Peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni 30 minuta. Nakon što se ispeče izrežite ga još jednom na mestu gde ste obeležili pre pečenja. Kada se ispeče prelijte ga sa ohlađenim šerbetom.
Detaljnije na videu Kuhinja Valentina Mašković u nastavku.