Valjušci nasuvo: POSNO i tradicionalno sremsko jelo koje osvaja na prvi zalogaj, a priprema je brza i jednostavna
Ovi mekani, ručno pravljeni valjušci od krompirovog ili običnog testa kuvaju se u vodi, a zatim se začinjavaju preprženim prezlama.
Valjušci nasuvo su jednostavno, ali izuzetno ukusno domaće jelo koje mnoge podseća na detinjstvo i toplinu porodične kuhinje.
Brzo i lako se pravi, a uz minimalne sastojke nastaje jelo koje pruža savršenu kombinaciju mekoće i hrskavosti.
Sastojci
- 500 g brašna
- 300 ml mlake vode
- So i biber po ukusu i želji
- 7 oljuštenih krompira
- 1 veća glavica crnog luka
- 100 ml ulja
- 3 kašičice crvene slatke paprike
Krompir iseckajte na komadiće i nalijte vodom i ostaviti da se skuva.
U posudu pomešajte brašno, so i vodu i počnite da mesite testo. Zatim, umesite na pobrašnjenoj podlozi.
Razvucite na pola prste debljine testo na pobrašnjenu podlogu. Zatim, isecite tračice ili krupnije kocke.
Vodu stavite da proključa sa malo vode, a zatim testo kidajte i stavljajte u vodu na željenu veličinu da se kuvaju.
Propržite sitno iseckan luk u ulju, zajedno sa crvenom slatkom paprikom.
Kada se luk uprži, zgnječeni krompir dodajte u smesu i dobro izmešajte. Zatim dodajte valjučiće i nastavite da mešate.
Kada se sve lepo sjedini, začinite po ukusu.
Detaljnije o načinu pripreme na videu Bokina kuhinja.