Ваљушци насуво: ПОСНО и традиционално сремско јело које осваја на први залогај, а припрема је брза и једноставна
Ови мекани, ручно прављени ваљушци од кромпировог или обичног теста кувају се у води, а затим се зачињавају препрженим презлама.
Ваљушци насуво су једноставно, али изузетно укусно домаће јело које многе подсећа на детињство и топлину породичне кухиње.
Брзо и лако се прави, а уз минималне састојке настаје јело које пружа савршену комбинацију мекоће и хрскавости.
Састојци
- 500 г брашна
- 300 мл млаке воде
- Со и бибер по укусу и жељи
- 7 ољуштених кромпира
- 1 већа главица црног лука
- 100 мл уља
- 3 кашичице црвене слатке паприке
Кромпир исецкајте на комадиће и налијте водом и оставити да се скува.
У посуду помешајте брашно, со и воду и почните да месите тесто. Затим, умесите на побрашњеној подлози.
Развуците на пола прсте дебљине тесто на побрашњену подлогу. Затим, исеците трачице или крупније коцке.
Воду ставите да прокључа са мало воде, а затим тесто кидајте и стављајте у воду на жељену величину да се кувају.
Пропржите ситно исецкан лук у уљу, заједно са црвеном слатком паприком.
Када се лук упржи, згњечени кромпир додајте у смесу и добро измешајте. Затим додајте ваључиће и наставите да мешате.
Када се све лепо сједини, зачините по укусу.
Детаљније о начину припреме на видеу Бокина кухиња.