Zaboravite na pite i kolače – slatkiš Šarlotka je sve što vam treba ovog vikenda: Preukusan dragulj slatkog kulinarstva
Šarlotka nije samo torta – to je porodična tradicija, miris detinjstva i dokaz da najlepše poslastice dolaze iz skromnih sastojaka. Bilo da je služite toplu uz kuglu sladoleda od vanile ili ohlađenu uz kafu, jedno je sigurno – osvojiće vas na prvi zalogaj.
U svetu poslastica, svaka zemlja ima svoj dragulj, a kada govorimo o Poljskoj, jedno ime se često izdvoji – Šarlotka. Ova voćna torta sa jabukama, koja podseća na pitu, ali se pravi kao lagana torta, nezaobilazan je deo poljskih trpeza, naročito u jesen i zimu.
Međutim, njen šarm leži u jednostavnosti i aromi koja oduzima dah – cimet, jabuke, i prhko testo koje se topi u ustima. Savršena je i uz šolju čaja i za svečane prilike i za lenja popodneva. U nastavku vam donosimo tradicionalni recept, prilagođen savremenoj kuhinji.
Poljska Šarlotka (Jabučna torta)
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- 150 g putera (hladnog, isečenog na kockice)
- 80 g šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za fil:
- 6 većih jabuka (najbolje Granny Smith ili jonagold)
- 2 kašike smeđeg šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 1 kašika griza ili prezli (da upije sokove)
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
- Priprema testa: U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. Dodajte hladan puter i utrljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i zamesite testo. Podelite ga na dva dela (jedan malo veći za dno), zamotajte u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
- Priprema fila: Oljuštite jabuke, očistite ih od semenki i isecite na tanke kriške. Pospite ih limunovim sokom, dodajte šećer, cimet i muskatni oraščić. Dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
- Sastavljanje torte: Razvucite veći deo testa i postavite ga u kalup za tortu prečnika oko 24 cm (možete koristiti i četvrtasti pleh). Preko testa pospite griz ili prezle, pa rasporedite jabuke. Na vrh narendajte drugi deo ohlađenog testa ili ga razvucite i isecite na trake koje ćete ukrstiti kao mrežu.
- Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, dok torta ne dobije zlatnu boju i jabuke omekšaju.
- Završni dodir: Ohladite tortu, pa je obilno pospite šećerom u prahu.