Заборавите на пите и колаче – слаткиш Шарлотка је све што вам треба овог викенда: Преукусан драгуљ слатког кулинарства
Шарлотка није само торта – то је породична традиција, мирис детињства и доказ да најлепше посластице долазе из скромних састојака. Било да је служите топлу уз куглу сладоледа од ваниле или охлађену уз кафу, једно је сигурно – освојиће вас на први залогај.
У свету посластица, свака земља има свој драгуљ, а када говоримо о Пољској, једно име се често издвоји – Шарлотка. Ова воћна торта са јабукама, која подсећа на питу, али се прави као лагана торта, незаобилазан је део пољских трпеза, нарочито у јесен и зиму.
Међутим, њен шарм лежи у једноставности и ароми која одузима дах – цимет, јабуке, и прхко тесто које се топи у устима. Савршена је и уз шољу чаја и за свечане прилике и за лења поподнева. У наставку вам доносимо традиционални рецепт, прилагођен савременој кухињи.
Пољска Шарлотка (Јабучна торта)
Састојци:
За тесто:
- 250 г брашна
- 150 г путера (хладног, исеченог на коцкице)
- 80 г шећера
- 1 јаје
- 1 кашичица прашка за пециво
- Прстохват соли
За фил:
- 6 већих јабука (најбоље Granny Smith или јонаголд)
- 2 кашике смеђег шећера
- 1 кашика лимуновог сока
- 1 кашичица цимета
- 1/2 кашичице млевеног мускатног орашчића
- 1 кашика гриза или презли (да упије сокове)
За посипање:
- Шећер у праху
Припрема:
- Припрема теста: У великој чинији помешајте брашно, прашак за пециво, со и шећер. Додајте хладан путер и утрљајте прстима док не добијете мрвичасту смесу. Додајте јаје и замесите тесто. Поделите га на два дела (један мало већи за дно), замотајте у фолију и ставите у фрижидер на 30 минута.
- Припрема фила: Ољуштите јабуке, очистите их од семенки и исеците на танке кришке. Поспите их лимуновим соком, додајте шећер, цимет и мускатни орашчић. Добро промешајте и оставите да одстоји 10 минута.
- Састављање торте: Развуците већи део теста и поставите га у калуп за торту пречника око 24 цм (можете користити и четвртасти плех). Преко теста поспите гриз или презле, па распоредите јабуке. На врх нарендајте други део охлађеног теста или га развуците и исеците на траке које ћете укрстити као мрежу.
- Печење: Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 45 минута, док торта не добије златну боју и јабуке омекшају.
- Завршни додир: Охладите торту, па је обилно поспите шећером у праху.