Zaboravljena torta naših baka: Kada je probate, nećete verovati koliko je bolja od svih modernih slatkiša
U vremenu kada se sve češće biraju brzi i jednostavni deserti, Grilijaš torta nas vraća u doba kada su se kolači pravili s posebnom pažnjom i ljubavlju. Ova zaboravljena poslastica domaće kuhinje spaja bogat ukus karamela, oraha i putera u savršenoj harmoniji – i danas zaslužuje da se ponovo nađe na svečanim trpezama.
U bogatoj riznici srpskih slatkiša, Grilijaš torta zauzima posebno mesto. Iako danas pomalo zaboravljena, nekada je bila obavezan deo svake slavske i svečane trpeze. Njena specifičnost je u hrskavom karamelizovanom grilijašu od oraha i laganom, maslačnom filu koji se topi u ustima. Ova torta nosi duh vremena kada se kolačima posvećivalo strpljenje, ljubav i pažnja, a ukus bio važniji od estetike.
Sastojci:
Za grilijaš (karamelizovani orasi):
200 g šećera
200 g seckanih oraha
Za kore (3 kore):
10 belanaca
10 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
Za fil:
10 žumanaca
200 g šećera
250 g maslaca
100 g mlevenog grilijaša
Priprema:
Grilijaš:
Na tihoj vatri otopiti šećer dok ne postane svetlo zlatni karamel.
Dodati orahe, izmešati i izliti na papir za pečenje. Kad se ohladi, samleti ili usitniti oklagijom.
Kore:
Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer, pa lagano umešati orahe i brašno.
Podeliti smesu na tri dela i peći kore pojedinačno u plehu obloženom papirom za pečenje, na 180°C oko 15 minuta.
Fil:
Žumanca umutiti sa šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusnu. Ohladiti.
Umutiti maslac, pa ga sjediniti sa ohlađenim kremom i dodati mleveni grilijaš.
Slaganje:
Na tacnu staviti koru, pa premazati filom. Ponavljati redosled, a tortu završiti filom odozgo i sa strane. Po želji, posuti komadićima grilijaša ili celim orasima.
Na video snimku možete da pogledate SLIČAN ali ne i isti recept za ovu tortu.