Заборављена торта наших бака: Када је пробате, нећете веровати колико је боља од свих модерних слаткиша
У времену када се све чешће бирају брзи и једноставни десерти, Грилијаш торта нас враћа у доба када су се колачи правили с посебном пажњом и љубављу. Ова заборављена посластица домаће кухиње спаја богат укус карамела, ораха и путера у савршеној хармонији – и данас заслужује да се поново нађе на свечаним трпезама.
У богатој ризници српских слаткиша, Грилијаш торта заузима посебно место. Иако данас помало заборављена, некада је била обавезан део сваке славске и свечане трпезе. Њена специфичност је у хрскавом карамелизованом грилијашу од ораха и лаганом, маслачном филу који се топи у устима. Ова торта носи дух времена када се колачима посвећивало стрпљење, љубав и пажња, а укус био важнији од естетике.
Састојци:
За грилијаш (карамелизовани ораси):
200 г шећера
200 г сецканих ораха
За коре (3 коре):
10 беланаца
10 кашика шећера
10 кашика млевених ораха
3 кашике брашна
За фил:
10 жуманаца
200 г шећера
250 г маслаца
100 г млевеног грилијаша
Припрема:
Грилијаш:
На тихој ватри отопити шећер док не постане светло златни карамел.
Додати орахе, измешати и излити на папир за печење. Кад се охлади, самлети или уситнити оклагијом.
Коре:
Умутити беланца у чврст снег, додавати постепено шећер, па лагано умешати орахе и брашно.
Поделити смесу на три дела и пећи коре појединачно у плеху обложеном папиром за печење, на 180°Ц око 15 минута.
Фил:
Жуманца умутити са шећером и кувати на пари док се не згусну. Охладити.
Умутити маслац, па га сјединити са охлађеним кремом и додати млевени грилијаш.
Слагање:
На тацну ставити кору, па премазати филом. Понављати редослед, а торту завршити филом одозго и са стране. По жељи, посути комадићима грилијаша или целим орасима.
На видео снимку можете да погледате СЛИЧАН али не и исти рецепт за ову торту.