Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

САВРШЕНА КОПИЈА: Да ли сте се запитали одакле кинези "ЦРПЕ" идеје приликом производње СВОЈИХ аутомобила (ФОТО)

03.06.2023. 13:38
Пише:
Србија Данас
Landwind X7
Landwind X7 / Извор: Фото: Youtube printscreen/azautovideo

Топ 10 најпознатијих кинеских копија.

Осим својих оригиналних модела, кинески произвођачи аутомобила годинама уназад на тржишту нуде мање или више успеле клонове возила чувених светских ауто-компанија.

ДОБИЛИ СТЕ ПРОБНУ ВОЗАЧКУ ДОЗВОЛУ: Ово НИКАКО не смете да радите, скупо ће вас КОШТАТИ!

ДОБИЛИ СТЕ ПРОБНУ ВОЗАЧКУ ДОЗВОЛУ: Ово НИКАКО не смете да радите, скупо ће вас КОШТАТИ!

НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА ВОЗИ: Познати српски ЈУТЈУБЕР провозао своју нову МАШИНУ, цена је шестоцифрена (ВИДЕО)

НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ ШТА ВОЗИ: Познати српски ЈУТЈУБЕР провозао своју нову МАШИНУ, цена је шестоцифрена (ВИДЕО)

КОЈА ЈЕ ЦЕНА ОВЕ МАШИНЕ: Потпуно ћете се ИЗНЕНАДИТИ кад будете видели

КОЈА ЈЕ ЦЕНА ОВЕ МАШИНЕ: Потпуно ћете се ИЗНЕНАДИТИ кад будете видели

Захваљујући убрзаном економском расту Кина је већ дужи низ година појединачно највеће аутомобилско тржиште на свету. Поред модела страних произвођача, који се углавном израђују у домаћим фабрикама, у овој земљи се продају и многи аутомобили кинеских брендова, за које је ретко ко чуо изван Кине.

У жељи да се у тако оштрој конкуренцији изборе за наклоност купаца, поједине ауто-компаније посежу за екстремним решењима, тако да на тржиште пласирају моделе који представљају копије познатих светских аутомобила. У последњих десетак година, појавио се велики број таквих "реплика", а ми вас подсећамо само на неке од њих.

1. БАИЦ БЈ80

BAIC BJ80
БАИЦ БЈ80 / Извор: Профимедиа

Један од најпрепознатљивијих теренаца на свету, Мерцедес Г класе, има своју кинеску копију - БАИЦ БЈ80. Овај модел је представљен на Сајму аутомобила у Шангају 2015, а погони га 2.3-литарски турбо-бензинац са 250 "коња".

2. БАИЦ Хуансу Ц60

BAIC Huansu C60
БАИЦ Хуансу Ц60 / Извор: Фото: Youtube printscreen/N&N Wheels Worldwide

Још један "клон" истог произвођача покушај је да се привуку купци скромније платежне моћи којима је за срце прирастао Lamborghini Урус. БАИЦ Хуансу Ц60 је лансиран у јуну 2019, а доступан је и у верзији са седам седишта.

3. CH Ауто Lithia

CH Auto Lithia
CH Ауто Lithia / Извор: Фото: Youtube printscreen/CITY ДРИВИНГ

За разлику од претходна два модела ова копија Аудија Р8 је ипак само концептно возило, а не продукцијски аутомобил. Представљен је 2012. године а уместо 5.2-литарског В10 бензинца који се налази у оригиналу, покреће га мали електромотор.

4. Landwind X7

Landwind X7
Landwind X7 / Извор: Фото: Youtube printscreen/azautovideo

Landwind X7 је један од најпознатијих кинеских "клонова" око којег се својевремено дигла велика прашина јер је Ланд Ровер покушао на суду у Кини да заштити своје интелектуално власништво и забрани производњу ове копије модела Ранге Ровер Evoque.

5. Лифан 320

Lifan 320
Лифан 320 / Извор: Профимедиа

Лифан 320 можда не личи толико на свој узор, британски Мини, али је сличност концепције ова два модела ипак приметна. Продаје се по знатно нижој цени од свог премијум парњака, а покреће га 1.3-литарски бензинац са 88 КС (65 kW).

6. Shuanghuan СЦЕО

Shunghuan SCEO
Shunghuan СЦЕО / Извор: Фото: Youtube printscreen/Before Buying

Овај СУВ је још један од модела о коме се доста причало, јер је задњи део возила био очигледна копија BMW-a X5 прве генерације. Представљен је 2007, а осим два бензинца у понуди је био и модел са 2.8 турбо-дизел агрегатом.

7. Сузхоу Еагле Carrier

Suzhou Eagle Carrier
Сузхоу Еагле Carrier / Извор: Фото: Youtube printscreen/Lily Ји

Ово је један од оних клонова који представљају комбинацију два аутомобила - предњи део подсећа на Ferrari Ф12 berlinettu, док је задњи "инспирисан" моделом Porsche Cayman. Сузхоу Еагле Carrier добија снагу од два електромотора чија комбинована снага износи скромних 122 КС (90 kW).

8. Zotye СР9

Zotye SR9
Zotye СР9 / Извор: Профимедиа

Zotye СР9 је лако препознатљив као "клон" Porschea Мацан. Погон добија од турбо-бензинца снаге 190 "коња", а у Кини се продаје за 100.000 јуана, што износи свега око 13.000 евра.

9. Ханлонг Куангасхи

Hanlong Kuangshi
Ханлонг Куангсхи / Извор: Фото: Youtube printscreen/YesAutoUK

Као i Landwind X7, Hanlong Куангасхи је, такође, очигледна копија Ранге Ровер - а, али верзије Спорт. Негова цена износи 150.000 јуана, што је скоро 20.000 евра.

10. Hongqi Х9

Hongqi H9
Hongqi Х9 / Извор: Профимедиа

Hongqi Х9 се пореди sa Rolls Royce Ghost, мада има сличности и са Мерцедес-Бенз S-Class, Cadillac и BMW 7 Сериес аутомобилима, комбинујући све те детаље са својим стилом. Х9 није намењен људима који желе брзину и високе перформансе, али цена од 45.000 долара на неки начин одмах оправдава све његове недостатке.