Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ЧЕКА НАС МАЈКА СВИХ КРИЗА" Мрачне прогнозе економиста се само нижу: Ово је тек почетак бола!

26.10.2022. 22:16
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ekonomska kriza
Економска криза / Извор: Фото: Shutterstock

"Долази мајка свих криза", "Рецесија нам стиже за највише 9 месеци", "Имаћемо финансијску кризу"... Велика имена светске економије немају више ништа лепо да нам поруче. Из дана у дан чујемо све више и све песимистичније прогнозе које нам наговештавају катастрофалне исходе за глобалну економију попут, дубоке рецесије, пропасти финансијских тржитшта, пуцању балона...

А како и не биле катастрофалне. Ако се осврнемо само на ову годину, а не и две пре ње, ударци долазе са свих страна. Енергетска криза, рекордна инфлација, раст камата, геополитички сукоби и тензије, несташице, загушења... Још прошле године су поједини стручњаци истицали да на тржиштима имамо "савршену олују" неповољних економских услова, а ове године они су се сам о заоштрили.

БИН САЛМАН ШОКИРАО СВЕТ: Диже футуристички град ЛИНИЈУ, дужине 170 км, ширине 200 метара, са девет милиона становника! (ВИДЕО)

БИН САЛМАН ШОКИРАО СВЕТ: Диже футуристички град ЛИНИЈУ, дужине 170 км, ширине 200 метара, са девет милиона становника! (ВИДЕО)

НАРОДУ ЈЕ ДОСТА ЛАЖИ "ВЕЛИКОГ ГАЗДЕ" После СКАНДАЛОЗНЕ одлуке Шолака да укине ТВ Прва и Б92 грађани масовно беже из СББ-а!

НАРОДУ ЈЕ ДОСТА ЛАЖИ "ВЕЛИКОГ ГАЗДЕ" После СКАНДАЛОЗНЕ одлуке Шолака да укине ТВ Прва и Б92 грађани масовно беже из СББ-а!

ОВАКО ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ МОЖЕТЕ ДА ПЛАТИТЕ МАЊЕ ЗА 20.000 ДИНАРА! Цака коју мало ко зна

ОВАКО ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ МОЖЕТЕ ДА ПЛАТИТЕ МАЊЕ ЗА 20.000 ДИНАРА! Цака коју мало ко зна

Ево шта сада кажу истакнути светски економисти шта нас чека у 2023. години:

Др. Пропаст: "Имаћемо финансијску кризу"

Добро познати економиста Нуријел Рубини од почетка кризе редовно се оглашва. Познат је по песимистичним, али и истинитим прогнозама. Успео је да предвиди кризу 2008. године, а његова садашња предвиђања такође нису нимало пријатна. Усијана инфлација ће довести до глобалног финансијског краха, упозорава поново познати економиста Нуријел Рубини.

Глобална финансијска тржишта требало би да се припреме за период који ће бити озбиљнији од 1970. и 2008. године, сматра познати економиста и професор Универзитета у Њујорку.

Он је рекао да ће централне банке на крају одустати од пооштравања своје монетарне политикепре него што се инфлација потпуно порази.

- Биће ружно, имаћемо финансијску кризу - упозорио је Рубини.

Rubini
Рубини / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Блоомберг Маркетс анд Финанце

Он је указао на акције које су ове године пале за више од 20 одсто, на притисак у приватном капиталу, на захлађење некретнина у САД и на опадајуће кредитно тржиште, где су компаније искористиле године ниске каматне стопе да се задуже.

- Инфлација неће пасти довољно брзо јер имате негативан шок понуде - објаснио је он и додао: "Запамтите, када имате негативан шок понуде, добијате рецесију и високу инфлацију. Нећемо постићи довољно брз пад инфлације да оде на 2 одсто."

Према Рубинију, резултат свега овога биће период који комбинује најгоре из седамдесетих и глобалну финансијску кризу.

- Ово је само почетак бола. Сачекајте док не буде прави бол. А онда имате велику финансијску институцију која би могла да пукне на глобалном нивоу, можда не у САД можда сада, али свакако на међународном нивоу - рекао је он.

Бери: "Чека нас мајка свих криза"

Мајкл Бери упозорио је да нас чека "мајка свих финансијских криза" и да ће берзе доживети потпуну пропаст.

Мајкл Бери је такође предвидео кризу 2008. године на тржишту некретнина, која је на крају и потопила свет. Како је навео улагачи на берзама су се превише заиграли и да цела ситуација не води ни у шта добро

Његова предвиђања за блиску будућност још су марачнија од оних раније. Иако мрачна, његова предвиђана су у 95 одсто случајева прецизна. Сада тврди да нам у економском смислу стиже судњи дан.

Бери сматра да америчко тржиште стоји на ивици провалије. Он каже да су сада времена турбулентија него раније, мислећи на више нагађања него 1920-их, више прецењености него 1990-их и више економских и геополитичких сукоба него 1970-их. Он је предвидео да ће акције доживети "мајку свих колапса" пре више од годину дана и стога је објавио своје последње упозорење са графиконом који приказује нагли пад S&P 500 од када је достигао историјски максимум у јануару. И верује да ће још више падати.

- Реалне плате, прилагодимо ли их за инфлацију, у овој години у САД-у су пале за 2,2 одсто. Чини ми се да је ово једина заиста битна вест у маничној години. Инфлација је ништа друго него масовни порез, не заборавите то - написао је Бери, који је још у јуну поручио да су оне предзнак "мајке свих колапса".

- Када крипто падне с билионских вредности, а разне меме деонице с десетина милијарди вредности, губици у Маин Стреету (улица у којој је смештено америчко министарство привреде, тј. реални сектор,) мериће се у величинама БДП-а појединих земаља.

Дајмон: "Улазимо у рецесију за 6 до 9 месеци"

Извршни директор ЈПМорган Chase & Цо Џејми Дајмон рекао је да би Сједињене Државе и глобална економија могли ући у рецесију до средине следеће године, известио је у понедељак ЦНБЦ. Невероватна инфлација, велика повећања каматних стопа, руска инвазија на Украјину и непознати учинци политике квантитативног стезања Федералних резерви међу показатељима су потенцијалне рецесије, рекао је Дајмон у интервјуу каналу пословних вести.

- Ово су врло, врло озбиљне ствари за које мислим да ће гурнути САД и свет – мислим, Европа је већ у рецесији – и вероватно ће гурнути САД у неку врсту рецесије за шест до девет месеци  - рекао је Димон.

EKonomista
ЕКономиста / Извор: Фото: Youtube Printscreeen/Congressional Хиспаниц Цауцус Институте

Његови коментари долазе у тренутку када ће велике америчке банке од петка објавити своје зараде за трећи квартал. У досадашњем току године, референтни индекс S&P 500 изгубио је око 24 одсто, при чему сва три главна америчка индекса тргују на подручју медвеђег тржишта.

Дајмон је рекао да би S&P 500 могао пасти за додатних 20 одсто у односу на тренутне нивое, при чему ће следећи пад од 20 одсто вјероватно “бити много болнији од првог”, преноси.

Раније ове године, Дајмон је затражио од улагача да се припреме за економски “ураган”, с ЈПМорганом, највећом инвестицијском банком у САД-у, која је обуставила откуп дионица у јулу након што је изневјерила квартална очекивања Вол Стрита.

Голдман Sachs је у јуну предвидео 30 одсто шансе да ће америчка економија упасти у рецесију током следеће године, док су економисти Морган Stanleyja изгледе за рецесију у следећих 12 месеци поставили на око 35 одсто.

Председник Светске банке Дејвид Малпас и директорка Међународног монетарног фонда (MMF) Кристалина Георгијева такође су у понедељак упозорили на све већи ризик од глобалне рецесије и рекли да инфлација остаје проблем након руске инвазије на Украјину.