Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГРАЂАНИ ЕУ ОСТАЛИ БЕЗ ОСВЕТЉЕЊА И ТУШИРАЊА? Бизарне мере због руског гаса, континент чека МРАЧНА ЗИМА

27.07.2022. 07:28
Пише:
Србија Данас
Gas
Гас / Извор: Shutterstock

Земље ЕУ договориле се о смањењу потрошње гаса за 15 процената како би преживеле зиму са смањеним испорукама тог енергента из Русије.

Од августа до марта биће уведена ригорозна штедња, која подразумева мање коришћење клима-уређаја, ређе туширање, рестрикције струје и смањење температуре грејања у домовима на испод 19 степени Целзијуса.

"ТАЧНО ЈЕ, ПУТИН ИМА ГАС, АЛИ МИ ИМАМО МОЋ" Берлин стрепи због гаса и позива нацију на уједињење

"ТАЧНО ЈЕ, ПУТИН ИМА ГАС, АЛИ МИ ИМАМО МОЋ" Берлин стрепи због гаса и позива нацију на уједињење

"СВЕ ЈЕ ТО ГЛУПОСТ" Сијарто објаснио зашто је Мађарска против предлога ЕУ о штедњи гаса

"СВЕ ЈЕ ТО ГЛУПОСТ" Сијарто објаснио зашто је Мађарска против предлога ЕУ о штедњи гаса

ЧЛАНИЦЕ ЕУ УСПЕЛЕ ДА СЕ ДОГОВОРЕ О ГАСУ! "Ово није била немогућа мисија"

ЧЛАНИЦЕ ЕУ УСПЕЛЕ ДА СЕ ДОГОВОРЕ О ГАСУ! "Ово није била немогућа мисија"

Енергетска уцена?!

Значајно

- Колективна посвећеност смањењу потрошње гаса за 15 одсто је веома значајна и помоћи ће да попунимо складишта уочи зиме - навела је Урсула фон дер Лајен. 

Дан након што је "Гаспром" објавио да ће гасовод Северни ток, који иде до Немачке, радити са само 20 одсто капацитета, министри енергетике скоро свих земаља чланица ЕУ постигли су договор у Бриселу о штедњи гаса.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поздравила је ту одлуку, наводећи да је ЕУ спремна за наступајућу зиму.

- Колективна посвећеност смањењу потрошње гаса за 15 одсто је веома значајна и помоћи ће да попунимо складишта уочи зиме. У питању је одлучан корак у суочавању са потпуним прекидом снабдевања гасом. Захваљујући тој одлуци Европа је спремна да се бави својом енергетском безбедношћу као Унија - поручила је Фон дер Лајенова.

Она је додала да руски председник Владимир Путин уцењује ЕУ гасом.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

- ЕУ је обезбедила чврсте темеље за незаменљиву солидарност између држава чланица суочених са Путиновом енергетском уценом. Најава "Гаспрома" да додатно смањује испоруке гаса Европи преко Северног тока, без оправданог техничког разлога, додатно илуструје непоуздану природу Русије као снабдевача енергентима - закључила је Фон дер Лајенова.

Договор је тренутно на добровољној основи, али је остављена могућност да Европска комисија штедњу прогласи обавезном у случају ванредне ситуације.

Још није обелодањено на који ће начин чланице ЕУ уштедети 15 одсто гаса, али се верује да ће свака држава направити своју листу рестрикција.

Судећи према неким ограничењима која већ постоје у ЕУ Европљанима ће бити ускраћено да се хладе до краја лета, да се греју током зиме, да имају улично осветљење, као и да се туширају кад то пожеле.

Немци су, на пример, већ почели да штеде енергију након апела министра привреде Роберта Хебека. Према последњим истраживањима, чак 62 одсто Немаца краће се и ређе тушира него иначе. Осим тога, Немци су већ почели да штеде струју, па тако чувене грађевине, укључујући Бранденбуршку капију и Белвју дворац, резиденцију председника, више не светле ноћу.

Складишта полупразна

У другим земљама, попут Италије и Шпаније, грађанима је саветовано да не користе клима-уређаје, упркос томе што су температуре овог лета на рекордном нивоу. У неким земљама упозоравају грађане да ће на јесен бити уведене рестрикције струје у домовима, а да температура грејања током зиме, ако га уопште буде, неће прелазити 19 степени Целзијуса.

Међутим, многи предвиђају да штедња од 15 одсто неће много помоћи Европи да преживи зиму без руског гаса. Тренутно су складишта у ЕУ попуњена 66 одсто, а да би зима прошла колико-толико безболно, потребно је да она буду пуна до бар 85 одсто. Са смањеним испорукама гаса из Русије нико није много оптимистичан да ће се тај циљ постићи.

Цена гаса изнад 2.000 долара

Цена гаса у Европи јуче је скочила на 2.003,2 долара за 1.000 кубних метара. То је највише од 9. марта.

Стручњаци кажу да се то догодило због "Гаспромовог" саопштења да ће додатно смањити доток гаса Европи кроз гасовод Северни ток.

Мађари одбили план штедње

Peter Sijarto
Петер Сијарто / Извор: Профимедиа

План о смањену потрошње гаса за 15 одсто одбила је једино Мађарска. Министар спољних послова те земље Петер Сијарто рекао је да је план Европске комисије неспроводив и неоправдан.

- Једино је Мађарска гласала "не". Тај декрет потпуно игнорише интересе мађарског народа. Тај план је бесмислен и шкоди грађанима - рекао је Сијарто.

Мађарска се, иначе, прошле недеље договорила са Русијом о повећању испорука гаса, упркос санкцијама ЕУ уведеним Москви. Сијарто је лично отишао у Москву и на састанку са руским колегом Сергејем Лавровим договорио даљу сарадњу и повећање испорука.