Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

УПОЗОРЕЊЕ НА ГРАЂЕВИНСКИ БУМ: Све је већа тражња за дозволама, плате до 1.000 евра

04.02.2021. 16:52
Пише:
Србија Данас/Телеграф Бизнис
zgrada
зграда / Извор: Профимедиа

Код нас је забележен раст од 2,89 одсто везан за грађевинске дозволе у односу на 2019. годину.

Лепо време, карантинске мере, тражња за новим кућама и апартманима, све то је подстакло грађевински сектор да се током 2020. развија "по плану", чак и боље од очекиваног.

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

Докторка открива: Неке жене су склоне УРИНАРНИМ ИНФЕКЦИЈАМА, ево од чега то зависи и како можете да их СПРЕЧИТЕ

Усвојена Стратегија научног и технолошког развоја Србије

Усвојена Стратегија научног и технолошког развоја Србије

ДОКАЗ ДА ЈЕ СРБИЈА ЕКОНОМСКИ СНАЖНА: У једном тренутку радиће се чак седам ауто-путева

ДОКАЗ ДА ЈЕ СРБИЈА ЕКОНОМСКИ СНАЖНА: У једном тренутку радиће се чак седам ауто-путева

Ланци снабдевања су се вратили у нормалу још средином прошле године, и материјала и идеја није мањкало. Било је посла и за грађевинце и за архитекте. Није да у овом сектору уопште није било застоја, али будући да се махом (г)ради на отвореном - није било отказа и потешкоћа као у фабрикама.

Оно на шта стручњаци сада "упозоравају" јесте бум након пандемије. И то би могло да се огледа у више смерова: раст тражње за викендицама и становима (зградама) на планини/у бањи, затим, компаније имају план да редизајнирају своје пословне просторе - тако да буду мањи, практичнији. Будући да је рад на даљину на известан начин и "размазио" запослене, фирме широм света већ размишљају како да их мотивишу када дође време за повратак на радно место. Размишљају у правцу формирања теретана, кафића и сличних занимација унутар фирме, тако да радници имају жељу да напусте свој дом, своју зону комфора.

Грађевинске фирме су имале посла током корона кризе у овом домену - било је потребно градити нове болнице, здравствене центре, можда чак и хотеле за изолацију и томе слично. Занимљиво је да је код нас, према подацима АПР-а, током 2020. прикупљено укупно 122.364 захтева за издавање разних дозвола и потврда. То је за 6,68 одсто више него претходне године, а када је реч о грађевинским дозволама, према подацима из Централне евиденције обједињених процедура, од укупног броја поднетих захтева - чак 27.214 се односило на њих. То је раст од 2,89 одсто у односу на 2019. годину.

Шта ће се променити?

С нестрпљењем очекујемо веће ослањање на технологију, даљинске системе, аутоматизацију и префабрикацију, јер се то испоставило као сигуран пут до успеха. Грађевинске фирме ће убудуће пословати практичније, а како је то индустрија која се непрекидно развија - профитираће и послодавци и радници.

Током 2019/20. у САД су грађевински радници имали годишњу медијалну плату од 36.860 долара, док је 25% најбољих из струке зарадило 49.160 долара за 12 месеци. Оно што је предност ове професије је што вам треба само знање из струке, труд и искуство - а онда можете да радите где год желите, под условом да превазиђете бирократију.

Немачка градилишта су пуна наших људи, као и гастарбајтера из региона. Траже се тесари, армирачи, електричари, бетонополагачи, али и неквалификовани грађевински радници. Исти профил кандидата тражи се и у Београду, а плата иде од 300 до чак 1.000 евра

Фасадери, лимари, зидари, тесари, помоћни и радници за рад на грађевинским машинама могу да рачунају на сигурних 60.000 динара, а зарада иде до 120.000 динара, али уз одређене услове. Често је то рад ван куће, уз један слободан дан, радно време у трајању од 10 сати, али су храна и смештај обезбеђени.

Нису само планине "оковане" бетоном

Промене у руралним срединама нам најпре "упадају у очи" јер тамо не очекујемо да видимо облакодере, "начичкане" зграде, бутике, ресторане на сваком ћошку итд. С друге стране, слабо примећујемо колико се мења инфраструктура наших градова, и не само у Србији, већ широм света.

И даље расте потреба за новим шопинг моловима, зградама, објектима разних намена, гаражама, пословним центрима. Пре 50 година Нови Београд је био "пустиња" без дрвећа и високих зграда, а сада је српско стециште бизниса и канцеларија. Све највеће фирме тамо граде своје филијале.

Novi Beograd
Нови Београд / Извор: Профимедиа

Према истраживању компаније McKinsey&Company, последице ковида-19 натераће грађевинску индустрију да брзо усвоји нове праксе, како би ишла у корак са повећаном потражњом, у комбинацији са новим прописима. Ниске каматне стопе, заједно са повећаном ликвидношћу која се враћа на тржиште, резултираће већим бројем пројеката и обнова. За почетак, грађевински извођачи треба да прате стопу заразе у одабраним областима, како би се припремили за могући скок у пројектима.

Али, ови захтеви не долазе без изазова, од којих је најистакнутији неизбежни поремећај у ланцу снабдевања, изазван смањеним увозом и организационим прекидима, који су могући у сваком моменту. Промене ће бити најочигледније у земљама које и даље имају "затегнуте односе" са Кином, као што је САД.

Пост-ковид трендови

Извесно је да ће доћи до промена у грађевинском сектору након корона кризе, а како ће то тачно изгледати? Очекује се већи ниво префабрикације, пораст броја беспилотних летелица за геодетске прегледе и повећање изградње ван градилишта. Неки радници више нису у стању да дођу до својих радних места, посебно у жариштима вируса, што утире пут за даљинско снимање технологијом дронова. Али, неће све ићи у једноставном смеру: сигурносни протоколи ће у некој мери ометати продуктивност, што приморава фирме да "попуне" те празнине.

Компаније које су успеле да се извуку из финансијске кризе 2008. године, предност су дале диверзификацији портфеља, прерасподели ресурса и смањењу трошкова, улагањем у нове технологије. Да, могуће је и да ће неки радници остати без посла - замениће их машине, које "не траже плату, одмор или боловање".

Предвиђа се, ипак, да ће економски нивои грађевине достићи висину из 2019. године - најраније до 2023. године. Ако желите да идете напред, препорука је рано улагање у нове технологије које ће помоћи радницима на даљину, повећати продуктивност и понудити одрживу опцију.

Засигурно је и да ће ланци снабдевања, буџети пројеката и сигурносни протоколи морати да се преиспитају.