Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИНВЕСТИЦИЈА ВЕКА ИЛИ ЕКОЛОШКА БОМБА СА НЕСАГЛЕДИВИМ ПОСЛЕДИЦАМА? Експлоатација јадарита поделила јавност у Србији

07.12.2020. 11:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
Rudnik jadarita
Рудник јадарита / Извор: Профимедиа

Управо је то и повод за сумњу житеља овог краја, који траже да се заустави "громогласна тишина" око штетних последица овог пројекта

Изградња погона за експлоатацију руде јадарит од стране компније "Рио Тинто", из које би се издвајао литијум и бор у Јадру, поделила је јавност, па је овај пројекат за један део означен као инвестиција века, а за други еколошка бомба са несагледивим последицама на животну средину и здравље људи у Лозничком крају.

Прелазак на online трговину – једина нада за вашу фирму?

Прелазак на online трговину – једина нада за вашу фирму?

НЕ СМЕМО ДА ПРЕЂЕМО ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ! Многе државе "грцају" у јавним дуговима у доба короне, какво је стање у Србији?

НЕ СМЕМО ДА ПРЕЂЕМО ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ! Многе државе "грцају" у јавним дуговима у доба короне, какво је стање у Србији?

НАЈВЕЋИ РАСТ ИЗВОЗА ЈОШ ОД ФЕБРУАРА 2018: Корона им дала замајац

НАЈВЕЋИ РАСТ ИЗВОЗА ЈОШ ОД ФЕБРУАРА 2018: Корона им дала замајац

Разлог за овако опречна мишљења, како наводе у удружењу "Заштитимо Јадар и Рађевину", крије се у чињеници што се пројекат ради без претходне студије о утицају на животну средину али и што ова компанија није створила услове за јавну расправу о Просторном плану подручја за експлоатацију и прераду минерала јадарит - "Јадар", који је Влада усвојила у марту.

Управо је то и повод за сумњу житеља овог краја, који траже да се заустави "громогласна тишина" око штетних последица овог пројекта, и да држава стави мораторијум на његову реализацију, све док се све недоумице не разреше.

Житељи овог краја сматрају да тих недоумица има много и да би их разрешили организовали су се у удружење "Заштитимо Јадар и Рађевину".

- Преко удружења покушавамо протестима и апелима стручне и друге јавности да упозоримо власт да ће овај пројекат "Рио Тинта" све завити у црно. Зато најављујјемо велику борбу да би спречили његову реализацију и тако очували животну средине и здравља становништва, у коју смо укључили и српску стручну јавност већ и међународне експерте, које су већ контактирали - каже Марија Алимпић из удружења "Заштитимо Јадар и Рађевину".

Шта ће се од свега десити за сада је неизвесно али оно што је извесно то је да су стручњаци ове англо-аустралијске корпорације након вишегодишњих истраживања минерала јадарит одлучили да крену у реализацију пројекта "Јадар" и да им је држава дала зелено светло за то усвајњем Просторног плана посебне намене "Јадар" по коме би на 293,9 квадратних километара на територији Лознице и Крупња, експлоатисали руду.

Локације тих површина су у долини реке на пољопривредном земљишту. Да би се до њих дошло, СО Лозница је 19.октобра усвојила Просторни план за нову трасу пута који ће служити само будућем инвеститору, иако су мештани апеловали да се за овај документ не гласа јер ће им нови пут пресецати парцеле, дворишта и онемогућити нормалан живот Алимпић сматра да је овај пројекат катклизма за Србију.

-Став нашег удружења и Коалиције за одрживо рударство је велико НЕ руднику. Просторни план је нелегитиман јер је усвојен без завршене студије изводљивости овог пројекта а парадокс је да Министарство екологије 27. јануара ове године даје сагласнот на овај документ иако констатује да ће се изградња рудника одразити на квалитет животне средине, воде, ваздуха, земљиишта и здравље становништва - каже Алимпић.

Она додаје да су житељи Лозничког краја забринути јер годинама су активности "Рио Тинта" за њих тајна.

-Тек након усвајања Плана сазнали смо да је пројекат на самој обали реке Корените која се улива у Јадар, и да се ископавања протежу испод корита обе реке. Поред реке је и постројење које ће користити 100 вагона сумпорне киселине, натријум хидроксида и хлороводоничне киселине и ти отрови ће завршити у ваздуху. Рудник ће, црпети и воду из Дрине и то цевоводом пречника једног метра, кроз који би се вода из ње довела и користила за прераду литијума.Након тога, та отпадна вода ће се испуштати у Јадар,па у Дрину а извесно је да ће речним током стићи и до Црног мора па ће онда Србија због загађења да плаћа пенале - наводи Алимпич.

Станишић: Више штете него користи

Слично мишљење има и економиста Миодраг Станишић из Осечине.

- Овај рудник ће донети више штете него користи Србији јер мислим да је реч о прљавој технологији. Рио Тинто није без мрља јер постоје и спорови око њиховог рада као онај са Норвешком владом.Зато док држава не разјасни све недостатке овог пројекта, треба да стави мораторијум - каже Станишић.

Алимпић се слаже са њим и упозорава да зона рудника може да угрози и међународно подручја птица и биоразноликости на планинама Иверак и Цер али и старо археолошко налазиште од изузетне важности, Пауље.

- Пар метара од флотације је и највећа светиња овог краја, црква Св. Георгија у Недељицама. Испада да и своју историју продајемо за интересе Рио Тинта. Рудник ће радити двадесетак година,а после остаје пустош. За сваки килограм литијума депоноваће се 50 килограма отровне шљаке чиме ће се Србија претворити у индустријску депонију Европе - упозорава Алимпић.

Рио Тинто: Поштујемо све еколошке стандарде

Из Рио Тинта кажу да поштују све еколошке стандарде и негирају да немају сарадњу са локалним становништвом.

- У Лозници и Брезјаку организујемо редовно „Отворена врата“, где сви могу директно да разговарају са стручњацима Рио Тинта о пројекту. Од 2019. године одржали смо 19 догађаја на тему животне средине и других питања а посетило нас је преко 450 грађана - кажу из Рио Тинта.

На питање да ли су урадили студију утицаја на животну средину, они одговарају:

- Ова студија се ради током фазе студије оправданости пројекта у којој се пројекат "Јадар" налази од августа ове године, и њена израда је у току. Када се заврши, биће организован јавни увид и презентација а очекује се да ће то бити до 2021. године. Све потребне мере заштите закон тога биће имплементиране. Неке су већ познате, иако Студија није завршена, као што је изградња постројење за пречишћавање отпадних вода. Она ће обухватати и најмодернији систем за управљање површинским водама како би се атмосферска вода преусмеравала даље од одлагалишта. Вода која је имала контакта с отпадом на одлагалишту, биће привремено ускладиштена, и онда ће се, или пумпати у фабрику ради поновне употребе за обраду, или третирати у постројењу за пречишћавање воде. Подручја одлагалишта биће обложена непропусним материјалом који ће штитити подземне воде и земљу - кажу у Рио Тинту.