Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДИТЕ ЗДРАВО, ЖИВИТЕ ДУГО! Како исхраном сачувати свој организам од стреса и умора?

19.12.2020. 09:24
Пише:
Србија Данас/Блиц
hrana
храна / Извор: Профимедиа

Претерана конзумација алкохола проузроковаће гојазност

Једите здраво, живите дуго, али постоји велика важност конзумације хране која је примерена вашим годинама јер наше тело у различитим животним стадијумима има различите животне потребе.

ЗАШТО ВЕЋИНА ЉУДИ У СРБИЈИ НЕ БИ ОПЕТ ТРАЖИЛА ПОСАО КОД ИСТОГ ПОСЛОДАВЦА? Пракса која "убија" сваког кандидата!

ЗАШТО ВЕЋИНА ЉУДИ У СРБИЈИ НЕ БИ ОПЕТ ТРАЖИЛА ПОСАО КОД ИСТОГ ПОСЛОДАВЦА? Пракса која "убија" сваког кандидата!

ТИТОВИ КРЕДИТИ, КАМАТЕ И КРАХ: Ко нас је бацио у дужничко ропство и када је банкротирала Југославија?

ТИТОВИ КРЕДИТИ, КАМАТЕ И КРАХ: Ко нас је бацио у дужничко ропство и када је банкротирала Југославија?

АМЕРИКОМ СЕ ШИТИ ПАНИКА: Владине агенције остају без новца?

АМЕРИКОМ СЕ ШИТИ ПАНИКА: Владине агенције остају без новца?

На основу тога, особа која је у стадијуму детињства требало би да добија пун распон храњивих материја у малим, лако сварљивим порцијама, а када почне да се креће требало би да једе доста пахуљица од житарица.

Адолесценција пак захтева више беланчевина, а девојчице би требало да конзумирају више гвожђа.

У двадесетим

- Истраживања су потврдила да ова старосна група једе мање здраво од старијих одраслих особа - наводе научници и саветују висок унос хране богате масноћама, шећером и сољу.

Претерана конзумација алкохола проузроковаће гојазност, повишен ниво холестерола у крви и крвни притисак и дијабетес, тврде.

Редовна физичка активност неколико пута недељно важна је у овим годинама, као и правилан исхрана која обухвата много калцијума (млечна храна, хлеб, тофу, бадеми и зелено лиснато поврће) јер тело још гради кости. Обезбеивање довољног уноса калцијума у двадесетим годинама помаже да се спречи остеопороза касније у животу.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Жене би требало да једу пуно хране богате гвожђем, као што су месо, јаја, суво воће, зелено лиснато поврће (и због фолата) као и пахуљице од житарица обогаћене гвожђем.

У тридесетима и четрдесетима

За ову старосну групу карактеристично је да се, "уз каријеру и породичне одговорности ниво активности често смањује, а стрес и умор могу подстаћи лоше изборе у исхрани", наводи један портал.

Уз то, у добу од 35 до 40 година коштана маса и густина почну да се смањују, наводе и тврде да "конзумација хране богате витамином Д (плава риба, јаја, маслац), калцијумом (млечна храна и зелено лиснато поврће) и беланчевинске хране може спречавати то слабљење".

Након 40. године учесталији је и дијабетес типа 2. Међу факторима ризика свакако је прекомерна телесна тежина, нарочито у пределу око стомака. Како бисте избегли тај и друге здравствене проблеме, једите плаву рибу, орашасте плодове и пасуљ због разноврсности беланчевина и уносите много хране од интегралних житарица, богате влакнима. Конзумација више воћа и поврћа богатога калијумом помоћи ће борби против високог крвног притиска.

У педесетим и раним шездесетима

Због тога што су у тим годинама оба пола "подложнија кардиоваскуларном оштећењу, добра исхрана пресудно је важна за здравију старост", наводе.

- Прекомеран унос соли (више од 6 г дневно) повезан је с високим крвним притиском и ризиком од срчаног удара. Смањите унос прерађене хране (која чини 75 посто укупног уноса соли) и хране богате засићеним масноћама те трансмасноћама - закључује један амерички портал.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Овој популацији препоручује се и конзумације више "добрих" масноћа, житарица од целог зрна, орашастих плодова и свежег воћа и поврћа, хране која вам пружа и антиоксидансе, витамине Б групе и полинезасићене масне киселине, које је пољско истраживање из 2012. године идентификовало као важне чиниоце одржавања здравља мозга и смањење ризика од болести као што је Alchajmerova.

У 65. и након ње

- У старијем добу подложнији смо инфекцијама и другим болестима и стањима. Одређене храњиве материје могу помоћи - наводе.

Из тог разлога једите много воћа и поврћа због витамина Ц који спречава инфекције, али витамина Д како би ојачали кости и спријечили остеопорозу, а људи старији од 65 година требало би да узимају и додатак витамина Д.

Препоручују и конзумацију влакана, укључујући свеже воће и поврће и житарице од целог зрна брашна које помажу у борби против затвора и пробавних тегоба.

Према Светском фонду за истраживање карцинома, нескробно поврће, као што је зелено лиснато поврће, штити од неких карцинома уста, грла, гркљана, једњака и желуца, тврде стручњаци и подсећају да би старије особе свакако требало да пију и литар до два течности дневно "јер жеђ слаби, али је ризик од дехидрације, који може проузроковати менталну збуњеност и друге телесне проблеме", закључују.