clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

JEDITE ZDRAVO, ŽIVITE DUGO! Kako ishranom sačuvati svoj organizam od stresa i umora?

19.12.2020. 09:24
Piše:
Srbija Danas/Blic
hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Preterana konzumacija alkohola prouzrokovaće gojaznost

Jedite zdravo, živite dugo, ali postoji velika važnost konzumacije hrane koja je primerena vašim godinama jer naše telo u različitim životnim stadijumima ima različite životne potrebe.

ZAŠTO VEĆINA LJUDI U SRBIJI NE BI OPET TRAŽILA POSAO KOD ISTOG POSLODAVCA? Praksa koja "ubija" svakog kandidata!

ZAŠTO VEĆINA LJUDI U SRBIJI NE BI OPET TRAŽILA POSAO KOD ISTOG POSLODAVCA? Praksa koja "ubija" svakog kandidata!

TITOVI KREDITI, KAMATE I KRAH: Ko nas je bacio u dužničko ropstvo i kada je bankrotirala Jugoslavija?

TITOVI KREDITI, KAMATE I KRAH: Ko nas je bacio u dužničko ropstvo i kada je bankrotirala Jugoslavija?

AMERIKOM SE ŠITI PANIKA: Vladine agencije ostaju bez novca?

AMERIKOM SE ŠITI PANIKA: Vladine agencije ostaju bez novca?

Na osnovu toga, osoba koja je u stadijumu detinjstva trebalo bi da dobija pun raspon hranjivih materija u malim, lako svarljivim porcijama, a kada počne da se kreće trebalo bi da jede dosta pahuljica od žitarica.

Adolescencija pak zahteva više belančevina, a devojčice bi trebalo da konzumiraju više gvožđa.

U dvadesetim

- Istraživanja su potvrdila da ova starosna grupa jede manje zdravo od starijih odraslih osoba - navode naučnici i savetuju visok unos hrane bogate masnoćama, šećerom i solju.

Preterana konzumacija alkohola prouzrokovaće gojaznost, povišen nivo holesterola u krvi i krvni pritisak i dijabetes, tvrde.

Redovna fizička aktivnost nekoliko puta nedeljno važna je u ovim godinama, kao i pravilan ishrana koja obuhvata mnogo kalcijuma (mlečna hrana, hleb, tofu, bademi i zeleno lisnato povrće) jer telo još gradi kosti. Obezbeivanje dovoljnog unosa kalcijuma u dvadesetim godinama pomaže da se spreči osteoporoza kasnije u životu.

hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Žene bi trebalo da jedu puno hrane bogate gvožđem, kao što su meso, jaja, suvo voće, zeleno lisnato povrće (i zbog folata) kao i pahuljice od žitarica obogaćene gvožđem.

U tridesetima i četrdesetima

Za ovu starosnu grupu karakteristično je da se, "uz karijeru i porodične odgovornosti nivo aktivnosti često smanjuje, a stres i umor mogu podstaći loše izbore u ishrani", navodi jedan portal.

Uz to, u dobu od 35 do 40 godina koštana masa i gustina počnu da se smanjuju, navode i tvrde da "konzumacija hrane bogate vitaminom D (plava riba, jaja, maslac), kalcijumom (mlečna hrana i zeleno lisnato povrće) i belančevinske hrane može sprečavati to slabljenje".

Nakon 40. godine učestaliji je i dijabetes tipa 2. Među faktorima rizika svakako je prekomerna telesna težina, naročito u predelu oko stomaka. Kako biste izbegli taj i druge zdravstvene probleme, jedite plavu ribu, orašaste plodove i pasulj zbog raznovrsnosti belančevina i unosite mnogo hrane od integralnih žitarica, bogate vlaknima. Konzumacija više voća i povrća bogatoga kalijumom pomoći će borbi protiv visokog krvnog pritiska.

U pedesetim i ranim šezdesetima

Zbog toga što su u tim godinama oba pola "podložnija kardiovaskularnom oštećenju, dobra ishrana presudno je važna za zdraviju starost", navode.

- Prekomeran unos soli (više od 6 g dnevno) povezan je s visokim krvnim pritiskom i rizikom od srčanog udara. Smanjite unos prerađene hrane (koja čini 75 posto ukupnog unosa soli) i hrane bogate zasićenim masnoćama te transmasnoćama - zaključuje jedan američki portal.

hrana
hrana / Izvor: Profimedia

Ovoj populaciji preporučuje se i konzumacije više "dobrih" masnoća, žitarica od celog zrna, orašastih plodova i svežeg voća i povrća, hrane koja vam pruža i antioksidanse, vitamine B grupe i polinezasićene masne kiseline, koje je poljsko istraživanje iz 2012. godine identifikovalo kao važne činioce održavanja zdravlja mozga i smanjenje rizika od bolesti kao što je Alchajmerova.

U 65. i nakon nje

- U starijem dobu podložniji smo infekcijama i drugim bolestima i stanjima. Određene hranjive materije mogu pomoći - navode.

Iz tog razloga jedite mnogo voća i povrća zbog vitamina C koji sprečava infekcije, ali vitamina D kako bi ojačali kosti i spriječili osteoporozu, a ljudi stariji od 65 godina trebalo bi da uzimaju i dodatak vitamina D.

Preporučuju i konzumaciju vlakana, uključujući sveže voće i povrće i žitarice od celog zrna brašna koje pomažu u borbi protiv zatvora i probavnih tegoba.

Prema Svetskom fondu za istraživanje karcinoma, neskrobno povrće, kao što je zeleno lisnato povrće, štiti od nekih karcinoma usta, grla, grkljana, jednjaka i želuca, tvrde stručnjaci i podsećaju da bi starije osobe svakako trebalo da piju i litar do dva tečnosti dnevno "jer žeđ slabi, ali je rizik od dehidracije, koji može prouzrokovati mentalnu zbunjenost i druge telesne probleme", zaključuju.