Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈОШ ЈЕДНА ЛОША ВЕСТ ЗА ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ! Рат у Украјини дигао цене, због ове обавезе ЗАВРТЕЋЕ ВАМ СЕ У ГЛАВИ

23.09.2022. 07:19
Пише:
Србија Данас/Информер
tehnički pregled
технички преглед / Извор: Профимедиа

Зимске гуме до 1. новембра поскупеће за око 20 одсто, али и услуге вулканизера, који ће замену само једне гуме наплаћивати и по 1.500 динара.

Онај ко, по српском обичају, чека последњи тренутак могао би ове сезоне ту лежерност дебело да плати.

Због рата у Украјини и поскупљења сировина цене ауто-гума могу само и даље да расту, па стручњаци саветују возаче да се на време опреме за зиму. Нове пнеуматике, додају они, треба бирати и према цени, јер некада и оне јефтиније гуме буду боље и квалитетније од скупљих марки.

Све либанске банке затворене на неодређено време: Објављен и тачан разлог ове одлуке

Све либанске банке затворене на неодређено време: Објављен и тачан разлог ове одлуке

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ! Вучић потврдио - амерички гигант долази у Србију, отварају се НОВА РАДНА МЕСТА

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ! Вучић потврдио - амерички гигант долази у Србију, отварају се НОВА РАДНА МЕСТА

ОВАКО НАС ПОТКРАДАЈУ! Због једне цаке продавци дрва узму 9.000 динара - на ово обратите пажњу

ОВАКО НАС ПОТКРАДАЈУ! Због једне цаке продавци дрва узму 9.000 динара - на ово обратите пажњу

Скупља и замена

Према речима вулканизера Душка Тришића, до новембра се очекује још једно поскупљење гума, па је његов савет да на време набавите зимску опрему за четвороточкаше.

- Мој савет возачима јесте да увек купују нове гуме, а не половне пнеуматике. То је веома  важно због безбедности. Али и да упркос устаљеним правилима и навикама при куповини гума, купују јефтиније пнеуматике, оне мање познатих марки, јер су и они најчешће добри као и скупљи - каже Душан и додаје:

- Требало би да се увек има један сет летњих и један сет зимских гума, па их мењате у зависности од годишњег доба, тако ће вам гуме најдуже трајати и то је и најисплативије. А што се тиче поскупљења, сигурно је да ће цене отићи навише за неких 15-20 одсто. Самим тим, то ће додатно подићи и услуге код вулканизера, које ће вероватно бити од 750 до 1.500 динара по точку, уместо прошлогодишњих 500-1.000 динара - додаје он. 

Да се за зиму препоручују нове гуме и да се већ сада треба осигурати за предстојећу сезону, каже и директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић.

zimske gume
зимске гуме / Извор: Профимедиа

- Препорука јесте да се купују нове гуме, јер у том случају потрошач остварује право на заштиту у случају неисправности производа. Половним пнеуматицима купац може бити задовољан, али уколико гуме нису исправне, јако је тешко вратити их или заменити за друге. И важно је опремити се на време због тренутне ситуације, несташица и поскупљења - каже Окановић и додаје:

 Зимске гуме са дубином шаре од најмање четири милиметра морају бити на свим точковима путничких возила ако су на коловозу снег, лед или поледица. Све то важи између 1. новембра и 1. априла. Препоручује се употреба зимских гума и уколико на коловозу нема снега, када је температура испод седам степени...

На питање да ли је цена мерило доброг квалитета Окановић одговара:

- Виша цена не значи нужно и виши квалитет, као и обрнуто. Због тога је најбоље на угледним аутомобилским порталима погледати резултате упоредног тестирања и оцене разних модела зимских пнеуматика. Неретко се дешава да релативно јефтина гума изненади одличним карактеристикама, али и да скупа гума разочара - објашњава он. 

Тежак избор

Аутомобилски стручњак, водитељ и аутор емисије "Вреле гуме" Миодраг Пирошки каже да се од зимског пнеуматика очекује да буде ефикасан, економичан, способан у лошим временским условима, али и коректан на сувој подлози.

- Куповина зимске опреме веома је озбиљна одлука. Тако, на пример, они јачи и тежи аутомобили захтевају и адекватне пнеуматике који треба да буду за димензију ужи и мањи од стандардне летње гуме. Због свега тога увек саветујем возачима да избор гума, пре свега, одреде према својим потребама, климатским условима, типу аутомобила, па тек онда према цени. Најкраће, цена пнеуматика је само један део целокупне одлуке коју зимску гуму изабрати, што значи да најскупља не мора бити и најбоља за захтеве који се пред њу постављају - саветује Пирошки.

Скупље и сировине

Светско тржиште сировина за пнеуматике већ неко време погађа болест дрвета каучука. Прошле године су трошкови производње природне гуме скочили за 57 одсто, а синтетичке гуме за 66 одсто.

За производњу једне аутомобилске гуме потребно је 25 литара нафте, а за оне камионске и читавих 100 литара!

Nafta
Нафта / Извор: Профимедиа

Са ценом нафте од око 100 долара за барел цене свакако неће ићи доле, а ту је и раст цене електричне енергије, која ће само расти у зимској сезони. Зато је све извесније да ће и цене гума ове сезоне бар неколико пута бити повећаване.