Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОЛИКО НАС КОШТА ТРЕЋИ МОРАТОРИЈУМ? Какве ће бити олакшице за отплату кредита, кредитних картица и дозвољеног минуса

15.01.2021. 15:12
Пише:
Србија Данас
Novac
Новац / Извор: Фото: СД/Илустрација

Рате можете одложити за шест месеци, а додатни трошак зависи од тога колико вам је кредита преостало и колики је број рата. Што је кредит већи, и цена одлагања је већа

Они који од банке затраже нове олакшице за отплату кредита, а које подразумевају грејс период од шест месеци, морају бити спремни на то да ће на крају банци вратити већи износ од предвиђеног првобитним планом отплате.

ЧУВЕНО "ДОЂИ НА КАФУ" ДОБИЈА ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИ СМИСАО: Усвојен нови правилник о куповини, донете важне измене

ЧУВЕНО "ДОЂИ НА КАФУ" ДОБИЈА ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИ СМИСАО: Усвојен нови правилник о куповини, донете важне измене

ВОЈВОДИНА НАСТАВЉА ДА СЕ РАЗВИЈА: Више од 3,2 милијарде динара за капиталне пројекте!

ВОЈВОДИНА НАСТАВЉА ДА СЕ РАЗВИЈА: Више од 3,2 милијарде динара за капиталне пројекте!

НОВИ ПОДСТИЦАЈ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ: Одлучено да од фебруара новчане накнаде за незапослене у Србији буду повећане!

НОВИ ПОДСТИЦАЈ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ: Одлучено да од фебруара новчане накнаде за незапослене у Србији буду повећане!

Колико ће морати да издвоје више новца, зависи од неколико фактора - висине преосталог износа чију отплату одлажу, броја преосталих рата, као и каматне стопе по којој су узели позајмицу. Што је главница већа и што је дужи преостали период отплате, то је и већа разлика, наравно, у корист банке.

Разлика у односу на прва два мораторијума је што рата после одлагања неће бити већа у односу на раније, али ће због тога број рата бити већи од првобитног плана отплате. Такође, за ову олакшицу, за разлику од прве две које су се реализовале по аутоматизму, мораћете да се пријавите.

Потребна документација за одлагање отплате кредита

Уколико сте клијент банке у којој одлажете неку од обавеза, довољна је само лична карта. Уколико сте клијент неке друге банке, потребно је да доставите потврду о примањима, запослењу, односно пензионе чекове за последња три месеца. Они који кредит одлажу због губитка посла морају да доставе потврду из Националне службе за запошљавање.

Тако, на пример, онога коме је преостало да врати 100.000 за 12 месеци, одлагање ће коштати непуне 4.000 динара, али ће зато онај ко је задужен за још 600.000 које би требало да врати за 83 месеца, одлагање платити чак 53.000 (погледај табеле). Колико ће рата више морати да плати, зависи од рачунице која мора да буде таква да ануитети након одлагања не буду већи од оних пре грејс периода.

Ове олакшице, осим на кредите, односе се и на кредитне картице и дозвољени минус, а могу их остварити физичка лица, пољопривредници и привредници.
Економиста Љубодраг Савић каже за Заштитник потрошача да су нове олакшице и нови начин за банке да додатно зараде новац и наплате своје услуге.

- У времену короне "нема бесплатног ручка" и потрошачи морају на то да рачунају. Зато би било пожељно да свако направи стратегију како да отплати свој кредит, али бојим се да његово одлагање није право решење, јер нас то свакако чека, плус клијенти плаћају и додатне трошкове у зависности од тога колико кредита је остало. Тако да коме је то једино решење неког проблема, то би требало да уради, док би они који немају проблема са отплатом постојећих кредита, ово требало да игноришу. Ове мере су намењене онима који због целе ситуације са коронавирусом имају проблема са недостатком прихода или са нестабилним приходима, али свакако потрошачи треба да узму у обзир да нам тек предстоје финансијски проблем. Генерално, узимање кредита је скупо, ваља размислити да ли је оправдано подизати га, а сада и да ли је паметно продужавати његову отплату - каже Савић.

Камата

Редовну камату која се обрачунава у току грејс периода можете плаћати на следеће начине:
- током трајања грејс периода
- након истека грејс периода, при чему ће се обрачуната камата за поменути период приписати главници кредита и на тако новоформиран износ главнице кредита биће примењена уговорена каматна стопа

С друге стране Љубомир Маџар, професор Економског факултета у Београду, каже да ове мере имају задатак да одложе обавезу исплате кредита и да захтева одговорно понашања и банака и грађана у овим осетљивим тренуцима када нам предстоје тешкоће са којима се можемо суочити.

Novac - dinari
Новац - динари / Извор: Профимедиа

- Потрошачи треба добро да проуче услове и типске уговоре и да прочитају све, чак и оно малим словима што је написано како би направили праву рачуницу да ли им се исплате нове олакшице, поготово што висине преосталог износа чију отплату одлажу, зависи од много фактора као што броја преосталих рата, као и каматне стопе по којој су узели позајмицу. Сваки дуг је зао друг, али уколико не можете да исплатите своје кредите, преостаје вам једино да продужите отплату, што није лоше уколико баш немате куд. Што је дуже одлагање, то је и већа разлика и због тога би клијенти требало све да узму у обзир, јер проћи ће и шест месеци, а економске процене нису уопште оптимистичне - каже Маџар.

Како се подноси захтев

  • 1. електронски, попуњавањем форме на сајту банке
  • 2. у пословним просторијама банке
  • 3. путем поште на адресу банке 

Услови за остваривање олакшица:

Да бисте остварили право на олакшице, морате да испуњавате један од следећих услова:

- Дужник је у доцњи дужој од 30 дана на дан ступања на снагу Одлуке НБС, односно на дан 15. 12. 2020. године, за материјално значајан износ (више од 1.000 динара) по основу било које обавезе према банци
- Дужник има статус незапосленог лица на дан подношења захтева за олакшицу (уз обавезно достављање банци доказа преузетог од Националне службе за запошљавање)
- Дужник је у последња 3 месеца остварио приход по основу зараде или пензије који је испод просечне зараде у Србији
- Степен кредитне задужености прелази 40%, а дужник је у последња 3 месеца остварио просечни нето месечни приход мањи за 10% или више у односу на приход пре 15. 03. 2020. године, при чему просечни нето месечни приход тог дужника у последња три месеца не прелази 120.000 динара
- Друге чињенице и околности које су утицале на погоршање финансијског положаја дужника и на могућност да уредно измирује своје обавезе према банци услед пандемије ковида-19, уз документовање наведених чињеница и околности
- уколико дужник на дан 29. 02. 2020. године, као ни 12 месеци пре тог дана, није био у статусу неизмирења обавеза дужем од 90 дана
- уколико дужник на дан 29. 02. 2020. године, као ни 12 месеци пре тог дана нема ниједно потраживање класификовано као проблематично