Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КОРОНАВИРУС УДАРИО И НА СВЕТСКУ ЕЛИТУ: Милионски губици познатих брендова, а суноврат цена нафте и акција ТЕК СЛЕДИ

28.01.2020. 19:32
Пише:
Србија Данас/Блиц
Berza, Japan
Берза, Јапан / Извор: Профимедиа

Ширење кинеског коронавируса озбиљно је уздрмало тржишта широм света, од европских и америчких берзи на којима свакодневно падају цене акција

Коронавирус озбиљно је ударио и на најмоћнију светску елиту. Страх инвеститора од неизвесности у погледу даљег развоја болести, прелио се на компаније широм света, читаве привредне гране, али и на економије земаља.

Ширење кинеског коронавируса озбиљно је уздрмало тржишта широм света, од европских и америчких берзи на којима свакодневно падају цене акција, до нафте чија је вредност у "црвеном" већ трећу недељу заредом. Тема светских медија је и блиска будућност кинеске привреде за коју економисти кажу да се таман почела опорављати, а након потписивања трговинског споразума са САД.

КОРАНОВИРУС СМАЊИО ЦЕНЕ НАФТЕ: Затварање многобројних компанија, КИНА У МИНУСУ!

КОРАНОВИРУС СМАЊИО ЦЕНЕ НАФТЕ: Затварање многобројних компанија, КИНА У МИНУСУ!

РАДИ ПУНОМ ПАРОМ: Испоручена ПРВА МИЛИЈАРДА кубних метара ГАСА преко ТУРСКОГ ТОКА

РАДИ ПУНОМ ПАРОМ: Испоручена ПРВА МИЛИЈАРДА кубних метара ГАСА преко ТУРСКОГ ТОКА

МИЛИЈАРДЕ СУ У ПИТАЊУ: Ербас на УДАРУ са свих страна, почели да плаћају АСТРОНОМСКЕ ЦИФРЕ због корупције

МИЛИЈАРДЕ СУ У ПИТАЊУ: Ербас на УДАРУ са свих страна, почели да плаћају АСТРОНОМСКЕ ЦИФРЕ због корупције

Берзе у колапсу, у минусу и луксузни брендови

Европске акције забележиле су и јуче оштар пад. Инвеститори страхују, и главно питање које се већ неколико дана негативно одражава на највећа тржишта капитала у свету, јесте размера економске штете од брзог ширења коронавируса који је угушио тражњу за ризичнијом имовином.

Паневропски индекс СТОКС 600 пао је јуче за 1,5 одсто, а акције рударских компанија су отишле "низбрдо" за 3,1 проценат због изложености према Кини. Овај сектор и бележи највећи пад међу свим главним европским подсекторима.

Француски индекс КАК предњачи у губицима међу регионалним берзама услед пада акција произвођача луксузне робе, као што су ЛВМХ, Хермес и Гучијев власник Керинг, који се знатно ослањају на кинеску тражњу, а чија је вредност потонула између 2 и 3 одсто.

berza
берза / Извор: Профимедиа

Негативно је и кретање акција у Великој Британији. Индекс Лондонске берзе ФТСЕ 100 пао је јуче за 1,5 одсто, што представља његов најгори дневни резултат од почетка децембра.

Вест о броју инфицираних коронавирусом у Кини уплашила је инвеститоре и повукла наниже за готово 2 одсто индекс који мери вредност акција авио-компанија и предузећа из туристичког сектора у Британији, а међу највећим губитницима на Лондонској берзи нашао се и луксузни бренд Барбери, који је због велике изложености према Кини регистровао губитак вредности од 4,8 одсто.

Нафта се суновратила за седам одсто

Аналитичари процењују да би раст кинеског БДП могао бити погођен за 1 проценат у првом тромесечју 2020. и због тога се инвеститори плаше пада тражње за нафтом.

Као последица забринутости, цене нафте на светским тржиштима наставила је да пада трећу недељу заредом, и то за више од 6 одсто у само једном дану. На лондонском тржишту цена барела је јуче пала 6,4 процента, на 60,69 долара, што је њен највећи недељни пад од децембра 2018. године. На америчком тржишту, пак, барел је појефтинио 7,4 одсто, на 54,19 долара, највише од јула прошле године.

Улагачи се плаше негативних последица по кинеску привреду, другог највећег светског потрошача нафте, с обзиром на то да је почела кинеска Нова година када милиони људи обично путују, а економисти поручују да - морамо бити спремни за лоша изненађења када је у питању кинеска потражња.

nafta
нафта / Извор: Профимедиа/илустрација

Велики ризик за азијско-пацифички регион

Само недељу дана након што је Кина потписала трговински споразум са САД, земља је погођена новом кризом, па се намеће логично питање може ли вирус да заустави Кину у економској експанзији.

Консултант за развој и инвестиције Махмут Бушатлија рекао је да вирус не може да заустави економске процесе у Кини, те да и чињеница да су затворени поједини градови не значи да ће они престати да раде. И Светска здравствена организација саопштила је да нема оправдања за ограничење трговине са Кином.

Корона вирус који је кренуо из града Вухан, али се верује да се већ проширио на 20 других кинеских градова, утицаће негативно на економски раст земље, рекао је Схао Yu, главни економиста у Ориент Сецуритиес у Шангају, иако упозорава да је још прерано за сагледавање дугорочних последица. Истовремено, Раџив Бисвас, главни азијско-пацифички економиста ИХС Маркита, приметио је да се епидемија Вухана - развија у велики потенцијални економски ризик за азијско-пацифичку регију.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

Очекује се да ће овогодишња потрошња бити тешко погођена, посебно у великим градовима, укључујући Пекинг, Шангај и Шенжен, где су случајеви оболелих од вируса већ потврђени, а Xu Jianwei, виши кинески економиста на Natixisu, упозорава да ће патити хотели и туристички сектор.

Губици које ће претрпети кинеска економија тек ће се сабирати. Током прославе Кинеске нове године отказани су многи летови и бројне манифестације. Очекивало се да ће више од 400 милиона Кинеза путовати током празника чија вишедневна прослава традиционално представља један од најпрометнијих периода за авио-компаније, друмски и железнички путнички сектор, хотеле, туристичке атракције...

Уместо тога, отказују се летови и хотелске резервације, јер се људи суочавају са увођењем ограничења на путовања или се због страха од заразе одлучују да остану код куће.

"Да се СМРЗНЕШ" Да ли бисте платили 600 ДОЛАРА за апартман у ОВОМ хотелу?

"Да се СМРЗНЕШ" Да ли бисте платили 600 ДОЛАРА за апартман у ОВОМ хотелу?

Грчић тужио Борка Стефановића због навода о пореклу имовине

Грчић тужио Борка Стефановића због навода о пореклу имовине

ОВО ДО САДА НИСТЕ ВИДЕЛИ! Пратите уживо изградњу болнице за ЗАРАЖЕНЕ КОРОНАВИРУСОМ! (ВИДЕО)

ОВО ДО САДА НИСТЕ ВИДЕЛИ! Пратите уживо изградњу болнице за ЗАРАЖЕНЕ КОРОНАВИРУСОМ! (ВИДЕО)

Оглас је поново активан! Италија продаје куће за ЈЕДАН ДОЛАР, а нема никаквих додатних услова!

Оглас је поново активан! Италија продаје куће за ЈЕДАН ДОЛАР, а нема никаквих додатних услова!

Сјајне вести: Србија спустила јавни дуг ИСПОД 50 ОДСТО БДП-а

Сјајне вести: Србија спустила јавни дуг ИСПОД 50 ОДСТО БДП-а