Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МОГАО БИ ДА НАСТАНЕ ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Директора Агенције за осигурање депозита бира незаконити Одбор? (ФОТО)

14.08.2021. 16:46
Пише:
Србија Данас/24 седам
Hasan Hanić
Хасан Ханић / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Agencija за осигурање депозита

О актуелном избору директору у веома важној финансијској институцији Србије одлучују и чланови одбора којима је давно истекао мандат.

Именовање директора у једној од најзначајнијих финансијских институција у Србији која се, између осталог, стара о продаји имовине банака у стечају али и гарантује исплату штедних улога свим грађанима Србије, могли би се ових дана претворити у велки скандал.

БЛАГО МАЛИНАРИМА, ПАРАЛИЈА ЧЕКА НА ЊИХ: Напунили џепове, а сада на море у Грчку иду бесплатно!

БЛАГО МАЛИНАРИМА, ПАРАЛИЈА ЧЕКА НА ЊИХ: Напунили џепове, а сада на море у Грчку иду бесплатно!

СТИЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА: Урадили највећи посао за земљу, када је било најтеже

СТИЖЕ ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА: Урадили највећи посао за земљу, када је било најтеже

Велелепна болница која је боља и од ковид установе у Крушевцу и Београду: Погледајте снимак из ваздуха како изгледа! (ВИДЕО)

Велелепна болница која је боља и од ковид установе у Крушевцу и Београду: Погледајте снимак из ваздуха како изгледа! (ВИДЕО)

У Агенцији за осигурање депозита у току је избор једног од директора а оглас за новог члана Борда директора дат је 14. августа а заинтересовани кандидати би требало да се јаве до 27 августа. У овом случају бирања носиоца важне државне функције, у институцији која је гарант финансијске стабилности и поверења у банкарски систем Србије, није проблем у томе ко су кандидати, јер они су тренутно непознати. Проблем је, и потенцијално велики скандал, то ко ће међу тим кандидатима изабрати трећег члана актуелног одбора директора.

Директора, према Закону о Агенцији за осигурање депозита, бира Управни одбор, а тај одбор се тренутно налази у незаконитом стању и питање је какве би правне и финансијске последице избор нелегалног Управног одбора могао да има на будуће пословање Агенције.

Трећи мандат, а може само мали продужетак

Наиме, једном од чланова одбора, и то ни мање ни више него његовом председнику проф. др Хасану Ханићу мандат је одавно истекао. И поред изричите одредбе Закона о Агенцији за осигурање депозита (члан 11 став 7) и Статута Агенције (члана 8 став 6), које превиђају да мандат свих чланова Управног одбора може да траје четири године, уз право на поновни избор и то на само годину дана, Ханић је на тој функцији већ трећи мандат.

Agencija za osiguranje depozita
Агенција за осигурање депозита / Извор: Фото: Агенција за осигурање депозита

Први мандат Ханић је добио у јулу 2016. године, на место члана који је поднео оставку. Према одредбама ,Закона о Агенцији, (члан 17 став 2), Ханићев мандат је могао да траје само до истека мандата на који је првобитно био именован његов претходник.

Други мандат Хасана Ханића почиње маја 2017 године, али уместо да тај мандат траје до маја следеће године, како налаже Закон, он траје све до августа 2019. године. Ни тада се његова функција у Управног одмору Агенције не завршава јер је Ханић именован и по трећи пут и у тој „фотељи“ седи и данас.

За разлику од мандата члана Управног одбора, директори у Агенцији се бирају на пет година са неограниченим правом реизбора.

Стога, поставља се питање сврсисходности наведеног ограничења трајања мандата члана Управног одбора (4 1) и прављење јасне разлике у односу на директора Агенције који ту функцију (пет година) може вршити без ограничења у погледу броја мандата.

Agencija za osiguranje depozita
Агенција за осигурање депозита / Извор: Фото: Агенција за осигурање депозита

Питање је и какве све последице, било праве било финансијске, како по Агенцију тако и шире, могу да следе из овако флагрантног кршења закона.

Од штедње грађана до имовине целих банака

А послови којима се бави Агенција за осигурање депозита нису ни мало безалени. Основна делатност Агенције је обављање послова обавезног осигурања депозита и исплате осигураних износа. То да ли ћете добити ваше пара са штедње или рачуна назад (до 50.000 евра по рачуну у једној банци) ако банка пропадне, зависи управо од постојања и нормалног рада Агенције.

Агенција, између осталог, бави управља имовином банака које су у стечају или реструктурисању, обавља функцију стечајног или ликвидационог управника у банкама, друштвима за осигурање и даваоцима лизинга. Ништа мање значајно није ни то што Агенција организује фонд за заштиту инвеститора, реализује на плату потраживања преузетих у име и за рачун Републике Србије.

Колико је битна, довољно говори и то што је Агенција за осигурање члан Комитета за финансијску стабилност, заједно са Народном банком Србије и Министарством финансија и што је незаобилазна адреса када се овде разговори са међународним институцијама, рецимо са ММФ-ом.

На питање поводом незаконитог састава Управног одбора и статуса проф. Ханића из Агенције за осигурање депозита нам није одговорено.

Структура Агенције за осигурање депозита

Управни одбор Агенције за осигурање депозита има пет чланова, од којих су три независна. Према Закону, једног члана на предлог министарства надлежног за послове финансија, именује и разрешава Влада. Једног члана именује и разрешава Народна банка Србије.

Независне чланове Управног одбора именује Влада на предлог министарства надлежног за послове финансија, уз претходно прибављену сагласност Народне банке Србије. Управни одбор већином гласова укупног броја чланова бира за председника једног од независних чланова.

Управни одбор Агенције тренутно чине: Проф. др Хасан Ханић, председник Београдске банкарске академије, независан члан, председник Управног одбора; Радомир Костадиновић, дипломирани економиста, независан члан; Дарко Стаменковић, именован решењем гувернера Народне банке Србије; Филип Јевтић Тодосијевић, дипломирани правник, именован решењем Владе на предлог Министарства финансија; Др Срђан Лалић, доктор организационих наука, независан члан.

Агенцију за осигурање депозита представља и заступа и њеним радом руководи Одбор директора који чине председник Небојша Анђелковић и члан Саша Савић.