Немци на коленима, ЦЕНЕ ХРАНЕ ОТИШЛЕ У НЕБЕСА: Један производ поскупео за више од 25 одсто и ту није крај - ово не слути на добро
Немачки потрошачи су у марту морали да плате 16,7 посто више за чоколаду него у истом месецу прошле године, известио је Немачки завод за статистику. Најзначајније повећање цена забележено је код чоколада (+25 посто).
Али, приметно веће су и цене осталих чоколадних производа ( 11,1 посто), пише Deutsche Welle.
“Насупрот томе, дошло је до неравномерног развоја цена кондиторских и посластичарских производа”, открили су статистичари. Они су у марту поскупели за укупно 3,1 посто. То се пре свега односи на цене пралина и бомбоњера. Насупрот томе, дошло је до малог појефтињења жвакаћих гума, гумених бомбона и сличних производа. Успоредбе ради, цене хране у целини порасле су за три посто у истом раздобљу.
И средњорочне успоредбе показују јасно како се за чоколаду прошле године морало платити 40 посто више него 2020., с тим што је класична чоколада поскупела за 32 посто, док се за друге чоколадне производе морало платити чак 46 посто више. Цене слаткиша су у том средњорочном раздобљу порасле за 29 посто, а јаја чак 38,5 посто. У те четири године цене хране у целини повећане су за 33 посто.
Разлози за ова поскупљења су пре свега климатске промене. Лоше бербе утицале су на цене какаа последњих година. Периоди суша смењују се са снажним падалинама, пре свега у пољопривредним деловима западне Африке. Дрвеће с какаом све је подложније нападима штеточина које се у таквим временским околностима брзо и несметано размножавају.
Почетком ове недеље западноафричка држава Обала Бјелокости, која је највећи светски произвођач какаа, упозорила је на опасност од изостанка усева због превеликих падалина. Берба се у тој земљи одвија од априла до септембра. Прогнозе говоре о опасности од великих киша па у опасности није само количина усева већ и квалитета. А то онда на светском тржишту значи ново повећање цене.
Србија Danas/DW