Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Нешто чудно се дешава са литијумом у свету, а ево зашто је то једна од најважнијих вести за Србију

29.07.2019. 14:42
Пише:
Србија Данас/Телеграф
litijum
литијум / Извор: Профимедиа

Србија лежи на 10 одсто светских налазишта јадарита.

Рудиници литијума процветаће у будућности, нарочито јер електрични аутомобили иду ка томе да постану мејнстрим. У прилог томе иде све већа потражања, а и цене енормно расту.

Међутим, чудно је да усред толике потражње, одређени рудници у свету успоравају своју производњу. Разлог - желе да искоче онда када буде тражња на врхунцу, а залихе на минимуму. Ми бисмо могли да добијемо важну улогу у свему томе.

Од средине 2015. до средине 2018. године, цене литијума, меког, сребрно-белог метала неопходне за пуњење батерија, скоро су се утростручиле. То се десило у тренутку када је светски возни парк електричних возила достигао вредност од 5 милиона, а аутомобилска индустрија почела да се брине око понуде сировина. Србија има залихе које су потребне свету.

ШЉИВА РЕКОРДНО РОДИЛА: Плод ломи гране, а воћари стрепе због цене!

ШЉИВА РЕКОРДНО РОДИЛА: Плод ломи гране, а воћари стрепе због цене!

Држава даје ТРИ МИЛИОНА ДИНАРА: Ево који су услови да баш ви добијете новац!

Држава даје ТРИ МИЛИОНА ДИНАРА: Ево који су услови да баш ви добијете новац!

БРЖЕ ДО МОРА ОД 18. АВГУСТА: Најављено отварање новог дела ауто-пута!

БРЖЕ ДО МОРА ОД 18. АВГУСТА: Најављено отварање новог дела ауто-пута!

То је подстакло отварање шест рудника литијума у Аустралији од 2017. године, када су компаније почеле да добијају на развоју технологије.

С друге стране, раст продаје успорава се у Кини, а погон за попуњавање ланца снабдевања батеријом се охладио. Резултат: смањење цене од 30% за литијум који изазива забринутост око тога где би могао бити следећи извор.

У првом кварталу 2019. године, продаја електричних возила у Кини, која је највеће тржиште за електрична возила, порасла је за око 90% у односу на годину раније. Иако то звучи импресивно, то је половина раста у периоду између 2017. и 2018. године.

У међувремену, очекује се да ће производња литијумна у Аустралији, водећем светском произвођачу, порасти за око 23% у наредне две године. Прошлог месеца, министар рударства у Чилеу изјавио је да садашња администрација покушава да удвостручи производњу у земљи у року од четири године.

litijum
литијум / Извор: Реутерс

Произвођачи литијума се суочавају и са другим препрекама, укључујући и немогућност да се руда претвори у литујум материјале. Неки рудари у Кини пријавили су закаснелу експанзију због претерано агресивних временских рокова, продужених периода за наручивање и пооштравања кредита, наводи се у јулском извештају Ороцобре Лтд. Као одговор на кашњења, компанија Пилбара Минералс из Перта је у јуну објавила да планира привремено да успори темпо производње. И нису једини, многи рудници успоравају темпо јер желе, како се претпоставља да буду доминантни играчи у 2023, 2025, 2030.

До 2025. године тржиште литујум сировине може бити вредно 20 милијарди долара, оно за батерије и 424 милијарде долара. До 2030. године, снабдевање литијум-јонским батеријам ће морати да се повећа за више од 10 пута. Додатно, на берзи се колико толико контролише цена. А с друге стране, рудари производе литијум са специфичним хемијским својствима, прилагођавајући се потребама сваког купца. Преговори о закључењу уговора су поверљиви и обично трају месецима.

СРПСКА БАЊА НА ПРОДАЈУ: За 1,4 милиона можете купити цео комплекс!

СРПСКА БАЊА НА ПРОДАЈУ: За 1,4 милиона можете купити цео комплекс!

НА ПРОДАЈУ ЈОШ ЈЕДНО ПРЕДУЗЕЋЕ: Ево колико коштају 22 објекта надомак Београда

НА ПРОДАЈУ ЈОШ ЈЕДНО ПРЕДУЗЕЋЕ: Ево колико коштају 22 објекта надомак Београда

НЕУСПЕШАН ПОКУШАЈ ПРОДАЈЕ: ИМТ и даље без купца

НЕУСПЕШАН ПОКУШАЈ ПРОДАЈЕ: ИМТ и даље без купца

Залихе литијума ће и даље бити нестабилне, пише Блумберг, али произвођачи који се могу брже прилагодити променљивим потребама својих клијената вероватно ће победити у трци за доминацијом на тржишту.

Управо Србија лежи на 10 одсто светских налазишта јадарита. Већ месецима се најављује да је то једна од највећих нада за Србију јер је реч о минералу из кога се извлачи литијум који је неопходан за батерије за електрична возила. Такође, реч је о веома технички компликованом процесу. Код Лознице се управо налази 10 одсто светских резерви литијума. Резерве у налазишту код процењене су на 136 милиона тона.

Због тога, покренут је пројекат "Јадар" и подразумева и отварање рудника тог ретког минера. Јадарит је откривен тек 2004. године, у оквиру теренских радова, а 2007. признат је као нови минерал. Састав тог криптонита открио је минеролог Крис Стенли, који је са стручњацима из Канаде проучавао материјал који је стигао у Лондон из лозничког рудника. Тај, иначе најлакши, метал на планети има широку лепезу примене у изради производа, од којих се издвајају батерије за хибридна и возила на електрични погон.

Литијум се користи у производњи батерија које напајају возила, рачунаре, мобилне телефоне и индустријске системе, као и легура за авио индустрију. Тај минерал има широку примену и у ракетној индустрији. Србија тренутно преговара о томе са компанијом Рио Тинто, која реализују пројекат Јадар. Одлука о инвестицији требало би ускоро да буде обелодањена.