ОДМАХ СКИНУТО СА РАФОВА! У овом брашну пронађена бактерија која ствара опасан ТОКСИН - Очекује се реакција меродавних институција
У брашну је откривена бактерија ешерихија коли која производи опасни схига токсин који може узроковати врло озбиљне здравствене проблеме.
Како су у петак обавестили из европског центра за сигурност хране, бактерија је пронађена у узорку хељдиног брашна на тржишту Аустрије. Брашно је произведено у Словенији, а у Аустрију је стигло из Хрватске.
Ризик по здравље врло је озбиљан па је одмах наложено повлачење брашна из продаје и од потрошача у Аустрији.
За сада није познато је ли брашно завршило и на продајним местима у Словенији и Хрватској.
Како наводе да је из Словеније стигло у Хрватску, претпоставља се да га је било и на тржишту комшија. Очекује се реакција меродавних институција, а до тада би свакако ваљало избегавати хељдино брашно произведено у Словенији.
Ешерихија коли, која производи “схига-лике” токсин припада скупини најважнијих бактерија тровача храном.
Управо тај сој бактерије Ешерихије коли може узроковати тешке здравствене проблеме попут дијареје, хеморагијског колитиса, синдрома хемолитичне уремије те затајења бубрега, наводе епидемиолози.
Извор: Србија Данас/Даница.хр