Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИЈА ЈЕ СИГУРНА, БУГАРСКА НЕЋЕ ЗАВРНУТИ ГАС! Ово је главни разлог, јасна порука стигла за нашу државу

21.03.2022. 08:37
Пише:
Србија Данас/Информер
Gas
Гас / Извор: Фото: Shutterstock

Нејасно је којим би гасом Бугарска могла да напуни свој гасовод уколико не узима руски.

Бугари неће затворити гасовод "Балкански ток", јер им сва неопходна количина гаса стиже управо из Русије, изричит је генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић. 

ЦЕНАМА МЛЕКА ПРЕТИ ДРАМАТИЧАН РАСТ: Украјинска криза направила хаос, производња нагло опала и постала ужасно скупа!

ЦЕНАМА МЛЕКА ПРЕТИ ДРАМАТИЧАН РАСТ: Украјинска криза направила хаос, производња нагло опала и постала ужасно скупа!

ОГРОМНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПУТНИКА ЗА ВРЗЕ ВОЗОВЕ ДО НОВОГ САДА! Све карте за викенд распродате

ОГРОМНО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ПУТНИКА ЗА ВРЗЕ ВОЗОВЕ ДО НОВОГ САДА! Све карте за викенд распродате

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Чека нас тешка зима због кризе са гасом!

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Чека нас тешка зима због кризе са гасом!

Он је  реаговао на изјаву бугарског заменика премијера Асена Васиљева да због кризе у Украјини ова земља неће обновити уговор о снабдевању природним гасом са руским "Гаспромом".

Политички притисци

Према Бајатовићевим речима, у питању су политички притисци, између осталог и на Србију.

- То су пусти снови! Нејасно је којим би гасом Бугарска могла да напуни свој гасовод уколико не узима руски. Не може Бугарска да обустави снабдевање, јер би и сама остала без гаса. То је политичка игра. Резултат притиска на Бугарску, а затим је то притисак на Србију и Мадарску - каже Бајатовић.

Европа тренутно нема друго решење него да користи руски гас.

Србији прете казнама, а Европа увози руску нафту

Србији се прети казнама, а земље Европе настављају да увозе руску нафту, рекао је Бајатовић.

Према његовим речима, Србија има где да купи нафту, али НИС је српска компанија, без обзира на степен руског власништва у њој.

- И да купимо нафту из Венецуеле, опет ћемо је прерађивати у НИС-овој рафинерији. Шта сад треба да нам кажу, да не можемо ни да прерађујемо? Реч је о притиску на Србију. Региону не одговара јачање Србије - додао је Бајатовић.

- Укупна потрошња Европе сада је око 600 милијарди кубика гаса годишње. Највећи увоз гаса је из Русије, око 40 одсто. Канада и Америка, чак и да имају бродове за транспорт, могле би да дају тек око 100 милијарди кубика. А са растом потрошње, који се очекује да достигне 700 милијарди, то је недовољно! - рекао је Бајатовић и додао:

- Србија тренутно вуче гас из два правца, око 50-60 посто стиже "Балканским током" преко Бугарске, док део гаса стиже преко Мађарске. За земље Европе гас се без престанка испоручује и преко Украјине. Србија апсолутно не може остати без гаса, а садашња цена коју плаћамо изузетно је повољна. Неће бити ни поскупљења гаса. Одлука Владе Србије да субвенционише цену гаса за потрошаче у Србији одлична је - навео је. 

Будаласта одлука

Домаћи стручњаци уверени су да Бугарска не може да заврне гас из Русије, али напомињу да чак и да се то деси, за Србију нема зиме јер ће гас долазити другим путевима до наше земље.

Председник Удружења за гас Војислав Вулетић каже да не верује да ће Бугарска остварити то што је рекла.

- Па Бугарска је 100 одсто зависна од руског гаса, што би секли грану на којој седе? Чисто сумњам да ће то да ураде, јер нема никакве логике да повуку такав потез. То би била будаласта одлука! У сваком случају, верујем да, што се Србије тиче, за нас нема зиме. Чак и уколико се тако нешто догоди, што је мало вероватно, гас може да нам стиже преко севера, преко Хоргоша из Мађарске. То је стара рута која се користила пре увођења "Балканског тока", тако да не верујем да ће доћи до прекида дотока гаса. Снабдевање ће се одвијати без проблема! - јасан је био Вулетић.

Вучић: Бугарској није лако да заустави увоз гаса

Председник Србије Александар Вучић каже да није сигуран да је Бугарској лако да заустави увоз гаса преко гасовода "Турски ток"!

Како каже, Србија ће плаћати транзитну таксу за транспорт гаса из Русије гасоводом "Турски ток" кроз Бугарску.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Ми кажемо, хоћемо руски гас из "Турског тока", ви нама пустите до нашег гасовода, ми то плаћамо, а шта је то што ви хоћете, то је ваша ствар! - рекао је Вучић, и додао:

- За Србију је добро ако може да буде и неког другог гаса, увек је све добродошло. Сад је тешко са неким рационално разговарати, јер кад крене хистерија свуда по свету, то је немогуће. Боље кад мало прође време да видимо како ћемо. Долазе летњи месеци када је потрошња мања, па ћемо лакше да преживимо. Немци се припремају за зиму, па и Србија мора од 1. маја да почне да се спрема за зиму. Очигледно тешка, тешка зима чека све заједно - рекао је председник.