Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПОЗИВ НА КАФУ И ПИВО ДОБИЈАЈУ ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИ СМИСАО: Без којих намирница можемо остати у будућности?

18.01.2021. 09:05
Пише:
Србија Данас/Вијести
kafa
кафа / Извор: Профимедиа

Сајт Bright Сиде на једном месту је издвојио 10 намирница на које климатске промене највише утичу и које ће се у блиској будућности изменити или постати луксуз.

Климатске промене чине да се човечанство прилагођава новим животним условима. Неки би рекли да је у питању онај начин живота који је човек занемарио, а у питању је склад са природом.

Одакле нам долазе највеће инвестиције? Из једне европске земље стигло нам је милиона колико и из Кине и Америке

Одакле нам долазе највеће инвестиције? Из једне европске земље стигло нам је милиона колико и из Кине и Америке

КИНЕСКА ПРИВРЕДА НЕСАЛОМЉИВА: Упркос пандемији БДП расте, Европа и Америка се и даље опорављају

КИНЕСКА ПРИВРЕДА НЕСАЛОМЉИВА: Упркос пандемији БДП расте, Европа и Америка се и даље опорављају

БРНАБИЋ ДАНАС СА ФРИЛЕНСЕРИМА: Да ли је коначан договор на помолу?

БРНАБИЋ ДАНАС СА ФРИЛЕНСЕРИМА: Да ли је коначан договор на помолу?

Човек је одавно престао да узима онолико колико би му било довољно, прохтеви су порасли, а људска похлепа и моћ учинила да се на законе природе заборави. Макар већина.

Како температуре расту, а екстремне временске прилике постају нова стварност, они који живе од природе осећају бројне промене, што потврђују и разна научна истраживања. Нека од тих истраживања везују се и за будућност популарне хране. Постоје тврдње и мишљења да просечан човек неће више моћи да купи неке од производа који су данас популарни јер ће постати превише ретки или скупи.

Интернет сајт "Bright Сиде" преноси да ћемо у скоријој будућности живети у мање укусном свету, ако се нешто нагло и драстично не промени. Bright Сиде је направио листу од 10 производа који се налазе на листи "угрожене хране". Већина њих има потенцијал да постане превише оскудна за људски род у наредним годинама.

10. Чоколада

Одлучили сте се да презалогајите. Убаците руку у кесу (не пластичну) са слаткишима и не нађете ништа. Ваше табле чоколаде или мале чоколадице тамо више нема...

Ова ситуација може постати стварна. Иако на какао дрвеће не утичу високе температуре, стабла какаоа захтевају обилне кише и високу влажност. Ипак, према извештају "АР5 Климатске промене 2014: Утицаји, прилагођавање и рањивост", не очекује се да екстремно време буде праћено обилним кишама. Ови услови могу негативно утицати на производњу какаоа и резултирати са око милион тона мање праха, тартуфа или плочица чоколаде годишње.

9. Чај

Ко не воли да се опусти уз шољицу топлог чаја након дугог, напорног дана? Чини се да ће у блиској будућности то постати прави луксуз. Стручњаци у студији "Ублажавање климатских промена у чајном сектору" потврђују да ће климатске промене у великој мери утицати на сектор за производњу чаја ако се не предузму превентивне мере. На пример, повећана рањивост на инсекте или лишће слабијег квалитета само су неки од проблема са којима ће се ова индустрија суочити.

med
мед / Извор: Профимедиа

 

8. Мед

Одавно је познато да су пчеле у опасности. Постоји низ различитих разлога за то, а делимично је криво и глобално загревање. Студија "Повећавање атмосферског ЦО2 смањује концентрацију протеина у цветном извору полена неопходном за северноамеричке пчеле" открила је да пораст нивоа угљен-диоксида смањује протеине у полену, главном извору хране међу пчелама. У најгорем случају, овај проблем може довести до њиховог потпуног одумирања, јер неће добити довољно хране.

7. Пиринач

Усеви пиринча такође су под претњом пада од 20 до 40 одсто. Поред тога, постоји још један кључни проблем са којим се људи могу суочити. Пиринач може постати мање хранљив због пораста концентрације угљен-диоксида у атмосфери, закључак је стручне студије "Нивои угљен-диоксида (ЦО2) овог века измениће садржај протеина, микроелемената и витамина у зрну пиринча са потенцијалним здравственим последицама за најсиромашније земље зависне од пиринча"... То значи да ће људи који се ослањају на пиринач као своју кључну храну морати да траже начине како да избегну здравствене проблеме.

6. Воће из воћњака

Јабуке, трешње, брескве, грожђе и остало воће су симболи "летње сезоне". Изгледа да ће њихов укус и освежење вероватно морати да буде замењено неким поврћем које је у стању да издржи претњу глобалног загревања. На пример, извештај, који води Универзитет у Мелбурну, показује да зиме могу постати преблаге за производњу јабука. Са друге стране, екстремне врућине и штете од опекотина од сунца могу бити прејаке за воћњаке током осталих месеци. Као резултат тога узгајивачи могу очекивати недостатак и у квалитету и количини воћа.

Voće
Воће / Извор: Профимедиа

 

5. Јаворов сируп

Климатске промене негативно утичу на дрвеће шећерног јавора чији се сок користи за производњу јаворовог сирупа. Стручњаци из "Northest Цлимате Сциенце Центер" напомињу да дрвеће зими неће имати довољно снежног покривача, што ће довести до одумирања корена и смањеног раста изданака. Промене су већ примећене, а процењује се и да ће се погодно станиште за дрво јавора знатно смањити током следећих 80 година.

4. Кафа

Гушт испијања кафе након што се пробудите или током паузе на послу, дружења и разговора са пријатељем једно је од посебних угођаја. Но, процес климатских промена може учинити да то постане прилично ретко. Водеће светске компаније за кафу попут Старбуцкса и Lavazze препознају озбиљне ризике изазване глобалним загревањем. Отприлике 50 одсто глобалне површине погодне за производњу кафе налази се у опасности да се смањи до 2050. године, што и није тако далеко... Људи ће морати да се суоче са проблемима попут пораста цена, лошег утицаја на укус и арому, али и несташице залиха.

3. Пшеница

Изгледа да су климатске промене већ негативно утицале на усеве пшенице. То значи да хлеб, слатке лепиње и разна пецива могу постати деликатес за будуће генерације или чак за нас. Према студији "Климатске промјене могу драматично смањити производњу пшенице" коју је спровео Државни универзитет у Канзасу, човечанство је у ризику да изгуби најмање четвртину или 25 одсто светске производње пшенице, јер сваки степен пораста температуре је смањује за око шест одсто.

2. Кикирики

Просечан Американац поједе око три килограма путера од кикирикија годишње. То значи да би укупан број конзумираног кикирикија био довољан за премазивање подножја чувеног Великог кањона (Гранд Canyon) у Аризони. Кикирики као "здрава грицкалица" је прилично популаран у скоро па свим деловима света. Проблем је што биљкама кикирикија треба пружити посебну пажњу, а сматрају се и врло узурпиранима. Потребно им је не мање од пет месеци постојаног топлог времена и око 20 до 40 центиметара кише. Због тога су биљке кикирикија на листи производа којима морамо бити спремни да кажемо: "Збогом!".

1. Пиво

Пиво је најпожељнији алкохол у Седињеним Америчким Државама, незаобилазан у пабовима у Великој Британији, али и широм Европе. У међувремену, топлота и суша могу довести до губитка од 3 до 17 одсто у приносу јечма и хмеља, у зависности од тежине услова. Смањење понуде и производње може довести до значајног повећања цена (на пример пораст цена у Ирској од 193 одсто). Сви љубитељи пива, али и они који само понекад попију по једну чашу овог хладног освежавајућег пића треба да се надају да ће се развити неке мере за подршку и овом сектору.