Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВУЧИЋ ОБИШАО МОРАВСКИ КОРИДОР: Цео овај ауто-пут ћемо изградити у року од три године! (ФОТО/ВИДЕО)

29.03.2021. 10:01
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг

Председник је данас био у обиласку радова на изградњи Моравског коридора.

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи моста преко Јужне Мораве (Моравски коридор).

ТРАНСИБИРСКА ЖЕЛЕЗНИЦА ОПЕТ У МОДИ: Све више робе шаље се преко Русије, а објављено и ко у томе предњачи

ТРАНСИБИРСКА ЖЕЛЕЗНИЦА ОПЕТ У МОДИ: Све више робе шаље се преко Русије, а објављено и ко у томе предњачи

НА КОМ МЕСТУ ЈЕ БЕОГРАД? Погледајте како се крећу цене некретнина у Европи

НА КОМ МЕСТУ ЈЕ БЕОГРАД? Погледајте како се крећу цене некретнина у Европи

КРУЦИЈАЛНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СРБИЈУ - СЕДИМО НА "НОВОМ ЗЛАТУ": Најтраженији ресурс на свету доноси нам богатство!

КРУЦИЈАЛНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СРБИЈУ - СЕДИМО НА "НОВОМ ЗЛАТУ": Најтраженији ресурс на свету доноси нам богатство!

10:50
Питање новинара

Спајање са аутопутем све завршава и ка истоку и ка северу, а онда нам остаје да поправимо путеве. Можда да проширимо пут ка Новом Пазару - рекао је Вучић и навео који су могући пројекти у будућности.

Упитан поново да ли ће се и када вакцинисати.

- Ја чекам да прође милион ревакцинисаних људи. Ја ћу у понедељак или уторак у неко од мањих места да се вакцинишем. Сад можете да видите да у Београду бројеви неће то још да кажу, али да падају. Док у централној Србији то лагано расте, то је одраз вакцинације - рекао је председник Србије.

Прокоментарисао је председник и данашњу одлуку Кризног штаба да се седница не одржи.

- Имамо најблаже могуће мере у Европи, где год да кренете. Полако људи, прво да почнемо да спуштамо бројеве па ћемо да укидамо нешто - рекао је Вучић.

- Тешко је изборити се са новим сојевима. Много тешко. Ајде да се уозбиљимо, вакцина, вакцина и то је све - нагласио је Вучић.

10:43
Обраћање председника Србије

-  За људе који нас гледају и не знају зашто смо баш овде. Налазимо се на путу до Сталаћа. - рекао је председник.

Моравски коридор повезује велики број људи, истиче Вучић, и додаје да ће већи број туриста долазити у Врњачку Бању због овог аутопута.

- Ми ћемо у водотокове платити 200 милиона евра за уређење. Да нам је неко то говорио да је могуће да држава Србија тај новац пронађе, рекао бих му да лаже - истакао је председник.

- Поносан сам на своју земљу, поносан на нашу Србију. Ми смо до сад инвестирали 210 милиона евра српских пара из буџета. Без британских пара тешко да бисмо могли да наставимо, али ми смо до сада платили ову суму само из свог буџета - рекао је председник.

Напомиње да ће бити прилике и да се људи из иностранства врате и поново овде живе нормално.

- Цео овај аутопут ћемо изградити у року од три године и од Чачка до Ниша путоваће се максимално сат и по - истиче председник.

Председник је прокоментарисао и да су то "невероватне ствари".

10:33
Обраћање медијима

Новинарима се прво обратио директор Коридора Србије Александар Антић.

- Желим да истакнем да у овом тренутку радови се одвијају у доброј динамици. Интезивирали смо радове. Сам податак да на пример средином новембра смо имали радове само на једној тачки, а данас на 18 тачака је доказ да су радови сада у некој доброј динамици - рекао је Антић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Потом се новинарима обратио и Томислав Момировић.

- О овоме нико није причао, није Београдски метро и ништа се није радило, овде се није ни причало. Овде имате велики број вредних радника. Част ми је да имам прилику да присуствујем овде и будем део овог пројекта - рекао је министар грађевинарства.

10:00
Вучић обилази радове на изградњи моста преко Јужне Мораве

Изградња Моравског коридора који ће спојити Расински, Рашки и Моравски округ, као и коридоре 10 и 11, кренула је у децембру 2019.године.Предвиђено је да аутопут укупне дужине од 112 километра има три деонице Појате-Крушевац(27,83км), Крушевац-Адрани (53,88км), Адрани-Прељина(30,66 км). Пролазиће кроз срце Србије долинама Западне, Јужне и Велике Мораве.

Градилишта су паралелно активна и на 20-ом километру коридора у зони обилазнице код Крушевца дужине два километра.

Обилазак радова почео је око 10 часова, а с председником је и министар грађевинарства Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић.

Председник је истакао да је терен тежи него што се мислило, а да се радови морају изводити веома пажљиво.

- Чачак ће бити центар света ако овако наставите. Добија много, ако направимо везу са Крагујевцем онда има пут ка Краљеву, Београду, Пожега... Значиће пуно за све. Много је важан овај коридор јер нам увезује исток са западом - истакао је председник.

-Од Појата до Крушевца имамо 10 мостова и 4 петље. Тренутно радимо на шест мостова и укупно 18 тачака. На два места радимо регулацију реке. За прве две секције ове деонице имамо све дозволе и решену експропријацију, и ту се радови интензивно одвијају - рекао је Антић, приликом обиласка радова на Моравском коридору - рекао је Вучић.

Južna Morava
Јужна Морава / Извор: Фото: Printscreen

Вучић је затражио од министра Томислава Момировића да се убрза процедура издавања виза за раднике како би могли да се убрзају радови.

- Људи овде чекају путеве, а не да ли ће неки ћата да потпише визу за раднике, па уместо за један дан да изда визу то траје три месеца - рекао је Вучић министру Момировићу.

Казао је да је бесмислено да земља буде затворена за раднике ангажоване на великим пројектима.

- Што се финансија тиче ту су наши амерички и британски пријатељи који нам помажу у финансирању пројекта - рекао је Вучић.

- Ми хоћемо да људи раде, а да би могли да раде морају да приме вакцину. На једном градилишту имали смо проблем, сви радници су се заразили - казао је председник.

-У првој половини следеће године би све требало да буде готово - најавио је Антић, директор Коридора Србије.

Изградња моста преко Јужне Мораве

На стотине радника ангажовано је на изградњи моста преко Јужне Мораве на првој деоници Моравског коридора, коју обилази председник Александар Вучић.

Први дигитални ауто-пут у Србији Појате-Прељина, у оквиру прве деонице од 27,83 километра спаја Ћићевац, Сталаћ и Крушевац. Коридор гради америчко-турски конзорцијум "Бехтел-Енка", али је ангажовано и више од 20 подизвођачких локалних компанија.

 

 

Tanjug live
Танјуг ливе / Извор: Фото: Printscreen/Tanjug/YouTube

 

 

Ауто-пут који ће повезивати централну и западну Србију где живи око пола милион људи и где послује око 20.000 малих и средњих предузећа имаће 135 објеката, а међу њима чак 78 мостова.

Биће то и први равничарски коридор, а извесно, први "дигитални", што подразумева изградњу оптичког кабла дуже целе трасе и благовремено обавештавања свих учесника у саобраћају о стању дуж ауто-пута. Дигитализација путне инфраструктуре омогући ће бржи проток интернета и у насељеним местима непосредно до коридора.

На градилиштима се поштују све епидемиолошке мере, а уз то, кренуло се и са масовном имунизацијом радника конзорцијума "Бехтел-Енка" у организацији Дома здравља,РПК Крушевац и града Крушвца. Првом дозом "Фајзера" током викенда, за сада је вакцинисано око 100 радника.