Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"РЕЗУЛТАТ ОДГОВОРНЕ ПОЛИТИКЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА" Србија има довољно новца на рачуну - у протекле две године најбржа растућа економија у Европи!

02.07.2022. 10:51
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Министар финансија Синиша Мали, истакао је за ”Ново Викенд јутро” да је Србија, у протекле три године које је обележила криза, показала велику моћ, и успешну борбу са свим недаћама које су задесиле читав свет.

Како каже, стабилност јавних финансија је сачувана, што је импозантан резултат, пре свега, одговорне политике председника Републике Србије Александра Вучића.

Да ли знате шта је комбиновани стамбени кредит и зашто је прави избор за вас?

Да ли знате шта је комбиновани стамбени кредит и зашто је прави избор за вас?

"НАШ ОДГОВОР БИЋЕ УБИТАЧАН, АЛИ ИСТИНИТ" Овако су Албанци ТЕРОРИСАЛИ Србе, а после последњег напада Вучић им поручио: Наш народ више неће то да трпи!

"НАШ ОДГОВОР БИЋЕ УБИТАЧАН, АЛИ ИСТИНИТ" Овако су Албанци ТЕРОРИСАЛИ Србе, а после последњег напада Вучић им поручио: Наш народ више неће то да трпи!

ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ И ДО 30.000 ДИНАРА: Вучић лепим вестима обрадовао пензионере - ово је детаљан списак колико ће ко добити повишицу

ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ И ДО 30.000 ДИНАРА: Вучић лепим вестима обрадовао пензионере - ово је детаљан списак колико ће ко добити повишицу

- Имамо довољно новца на рачуну, у протекле две године смо била најбржа растућа економија у Европи. Показали смо како се за време кризе могу повећавати и плате и пензије. Нама се путеви и даље граде, плаћамо обавезе из дана у дан, и то је слика одговорног приступа економској политици, шта је основа свега - рекао је Мали.

Говорећи о новчаној помоћи државе, која је била исплаћивана неколико пута, Мали каже да је, када бисмо се вратили на појаву короне, и страх који је био присутан, председнику Србије било у циљу да умањи негативне последице ковида.

- То је одјекнуло како треба. Људи су кренули да размишљају шта треба, где се отвара рачун. Враћена је доза оптимизма, али смо такође показали снагу наших финансија. Пријавило се преко 6 милиона грађана Србије, што говори да је мера била оправдана - додао је министар.

Министар се дотакао и помоћи здравственим радницима, просветарима, пензионерима истичући да је у питању идеја председника Србија.

- Ми смо јуче до 8 сати имали преко 120.000 пријава за ваучере, што је такође била идеја председника. Он је желео да људи остану у Србији. То је 15.000 динара по особи, за пар пензионера је озбиљан новац. Са те стране смо опет погодили праву мету. То је и подршка индустрији туризма, хотели су пуни. Имамо 70 одсто више туриста у Србији, што је огроман прилив. Свака мера није ни случајна, нити је пала са неба, већ је плод прецизне анализе - наводи Мали.

Говорећи о тренутној светској кризи, министар каже да грађани Србије њу још увек нису осетили. Како истиче, градови широм света имају празне рафове у продавницама, поједини губе радна места, док то није случај са нашом земљом.

- Скаче цена гаса, нафте, струје… Огромне су припреме, на чему радимо сваки дан са председницом Владе као и председником Србије - додао је Мали.

ПОСЕТА ЦРНОГОРСКОГ ПРЕМИЈЕРА ДРИТАНА АБАЗОВИЋА

Мали каже да се коначно више размишља о будућности него прошлости, чему сведочи и питање Темељног уговора, као и Отвореног балкана. Говорећи о састанку и проведеном времену са Абазовићем, Мали наводи да је све прошло у пријатељском и пријатном тону.

- Доста је заједничких пројеката о којима смо говорили. Имамо пример луке Бар, како за увоз и извоз робе. То би са собом повукло изградњу ауто-пута Београд-Бар. Са друге стране и пруга треба да се реконструише, која би ишла чак до Будимпеште - рекао је Мали, и додао да је уверен да је Дритан ради економије, спреман на тако велике потезе.

Како каже, посета је била добра, и добро је да је Абазовић прву посету коју је направио као председник Владе направио управо у Србији.

НАЈНОВИЈИ ЈЕДНОСТРАНИ ПОТЕЗИ ПРИШТИНЕ

Говорећи о најновијим провокацијама од стране Приштине, Мали каже да Брисел ни до сада није реаговао на овакве ствари, што је случај и овог пута.

- Покушавамо да добијемо фер и коректан однос. Мислим да не постоји ништа важније од очувања мира и стабилности - рекао је.

ЗИМА ЋЕ БИТИ ТЕШКА

Како каже, последње три године кризе, Србија је тај терет увек преузимала на себе, захваљујући економији и финансијама. Министар додаје да ће зима засигурно бити тешка, али да се држава труди да обезбеди све на време.

- И даље контролишемо цене основних живорних намирница. Имамо свега, па чак и за извоз у региону, јер како је и сам Вучић рекао, ако имамо ми, треба да има и регион. Погледајте цену гаса и струје, отишле су у небо, а код нас се још увек ништа не мења - додао је Мали, па се дотакао и горива:

- Ко зна колико би коштао дизел и бензин - прича министар.