Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Председник Вучић на Сајму туризма: Србија добила 16,5 милиона за нови пројекат са ЕУ (ВИДЕО/ФОТО)

20.02.2020. 13:05
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Данас је отворен 42. Међународни београдски сајам туризма у Београду под слоганом „Пут под ноге“ који ће трајати од 20. до 23. фебруара 2020. године.

Председник Србије Александар Вучић присуствује данас 42. Међународном београдском сајму туризма.

Председник на Сајам долази у пратњи шефа Делегације Европске уније Семом Фабрицијем и заменицом амбасадора Немачке Доротеом Гизелман.

Заједно ће обележити почетак пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам.

ЛЕПА ВЕСТ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ у Србији: Стиже 250 КИЛОМЕТАРА брзих саобраћајница!

ЛЕПА ВЕСТ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ у Србији: Стиже 250 КИЛОМЕТАРА брзих саобраћајница!

Компанија из Прањана купила "Рудник" конфекцију за 9,2 милиона динара

Компанија из Прањана купила "Рудник" конфекцију за 9,2 милиона динара

Грађани се овоме неће обрадовати: Стиже ново поскупљење струје!

Грађани се овоме неће обрадовати: Стиже ново поскупљење струје!

Вучић на 42. Међународном београдском сајму туризма

 Председник Вучић са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и заменицом амбасадора Немачке Доротеом Гизелман обележава почетак пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам".

Председниково појављивање изазвало је много пажње, а бројни посетиоци пожелели су да направе селфи са председником. Он се обратио присутнима и изразио задовољство због новог пројекта са Европском унијом. 

- Покушаћу да на нешто другачији начин кажем неколико речи о веома важном пројекту који радимо са ЕУ и немачком Владом. ЕУ увек критикујемо за нешто, али сада морам да кажем велико хвала јер улажу велику суму новца у нашу земљу и тешко да бисмо ми могли да уложимо толико новца у те општине.  Исток Србије је бисер Србије, Подунавље је бисер Србије, нисмо их искористили до данас, много тога још морамо да урадимо. Хоћу да се захвалим и министарки Јоксимовић јер је успела да ово реализује, ово је велика ствар за нас. Знате, 16,5 милиона евра је огроман новац, неће то променити све, али тешко да бисмо ми могли у овом моменту толико да издвојимо за те пројекте. Молим људе на истоку Србије да добро чују шта ћемо све са овим новцем урадити, а ми ћемо се трудити да урадимо додатне марине, шеталишта, да бисмо привукли што више људи и из Београда и из околине. Морамо људима да понудимо нешто, да би дошли  - рекао је Вучић и додао:

-Сви смо били у Бечу, Италији, а нашу земљу нисмо обишли. Прво да ми видимо колико је лепа наша Србија. Колико вас није било на овим местима у источној Србији? Одушевљен сам пројектом који спроводимо. Немци, Холанђани...имају невероватну љубав према Дунаву, и долазиће све више, али морамо да им понудимо нешто - запитао се Вучић.

Председник Србије је још једном упутио апел свим Србима који су се одселили из државе да се врате у своју домовину, како би заједно радили на просперитету наше државе. 

- Желим да упутимо јавни позив свим људима да се врате у своју земљу, да помогну својој земљи и народу. Велика је ово новост и велика ствар за нас, хвала вам. Да будем искрен, али без Европске уније ми ово не бисмо могли да урадимо никако, иако је непопуларно рећи да је ЕУ неопходна - рекао је Вучић. 

Фабрици: Европска унија ће финасирати пројекат са 15 милиона

Сем Фабрици казао је да је срећан што ЕУ може да финансира пројекат од 15 милиона, који је део туристичке стратегије Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Ово је јединствена прилика да говорим о туризму Србије, и као представник ЕУ и као грађанин који 4 године живи у овој дивној земљи - казао је Фабрици.

Он је истакао да је културно наслеђе Србије јединствено и да је ЕУ ту да се оно ојача, као и да је поносан на обнову Голубачке тврђаве, коју је од прошле године посетило преко 150.000 туриста из свих крајева света.

- Надам се да ће овај пројекат помоћи да Србију сместимо на глобалну мапу туризма - закључио је он.

Гизелман: Одушевљена сам Србијом

Заменица амбасадора Немачке Доротеа Гизелман казала је да је сама као путник одушевљена Србијом и да воли да путује по нашој земљи. Посебно је истакла посету Ђердапској клисури, Зајечару, Гвоздену капију...

- Надам се да ће овај пројекат донети више посетиоца источној Србији - казала је она.

"ЕУ за културно наслеђе и туризам" - подршка развоју источне Србије

У оквиру Међународног београдског сајма туризма, председник Александар Вучућ, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и заменица амбасадора Немачке Доротеа Гизелман обележили су данас почетак пројекта "ЕУ за културно наслеђе и туризам".

"ЕУ за културно наслеђе и туризам" је "ЕУзатебе" пројекат усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља.

Пројекат финансирају ЕУ са 15 милиона евра и немачко Министарство за економску сарадњу и развој са 1,6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

У фокусу пројекта је осам општина и градова у Источној Србији и Подунављу - Смедерево, Пожаревац, Кладово, Неготин, Зајечар, Велико Градиште, Голубац и Мајданпек.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Циљ пројекта је да се путем конзерваторских и грађевинских радова побољшају и представе локалитети културног наслеђа као један од фактора унапређења туристичке атрактивности тог региона као што су Феликс Ромулијана, Фетислам тврђава, Рајачке пимнице и Народно позориште у Београду.

Такође, пројекат има за циљ да кроз радионице, семинаре, конференцие и студијска путовања пренесе знања о успешним моделима одрживог развоја туризма без негативних социјалних утицаја, стављајући акценат на очување животне средине и културног наслеђа.

Трећа компонента пројекта су грантови и бесповратна средства додељена локалним самоуправама, удружењима грађана, малим и средњим предузетницима у Доњем Подунављу како би подигли своје привредне и туристичке потенцијале.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Циљ пројекта је и подизање препознатљивости и атрактивности Источне Србије и Доњег Подунавља као туристичких дестинација за потенцијалне посетиоце из Србије, региона и света и то путем маркетиншких кампања у земљи и иностранству.

Обележавању почетка пројекта, на штанду Доњег Подунавља на Сајму туризма, присуствују и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар туризма Расим Љајић.

Сајам туризма у Београду

Данас је отворен 42. Међународни београдски сајам туризма у Београду под слоганом "Пут под ноге" који ће трајати од 20. до 23. фебруара 2020. године.

На комплетно расположивом излагачком простору Београдског сајма представиће се најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни тур-оператори, који ће промовисати најновије трендове и збивања у међународној туристичкој индустрији, нове концепте и могућности за путовања, као и перспективе у развоју туристичког бизниса.

Sajam turizma
Сајам туризма / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

По ексклузивним сајамским ценама, премијерно ће бити представљена фирст минуте понуда и пакети са мноштвом погодности. Сајам ће представити примамљиве могућности за одмор у летњој сезони, али и зимски одмор и релаксацију у планинским ски центрима, бањама и увек актуелне спа викенде или егзотичне, далеке дестинације, омладински туризам, city бреак понуду и одлазак на конгресна дешавања.

Очекује се велики број излагача, али и нових дестинација, као и претходних година.

Земља партнер овогодишњег Сајма туризма је Египат, земља која препознатљивом понудом привлачи посетиоце из целог света. У сајамском наступу у хали 1 Београдског сајма на 200 м2 у фокусу концепта њиховог наступа биће неколико туристичких адута: бројне дестинације на Црвеном мору, роњење у Шарм Ел Шеику, разнолика и укусна гастрономска понуда, као и отварање новог музеја у близини пирамида.

Sajam turizma
Сајам туризма / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Србија, земља домаћин Сајма туризма, на сајму ће представити понуду домаћих природних лепота и знаменитости, узбудљивих градова, капацитете хотела и одмаралишта, туристичких центара, као и разноврсне садржаје за одмор, забаву, здравствени опоравак, спорт, рекреацију и авантуру, које су део туристичких адута којима Србија плени на глобалном туристичком тржишту.

Поред Сајма туризма посетиоци могу да очекују и пратеће манифестације: 11. Међународни сајам вина BeoWine, 16. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме ХОРЕЦА-ОПРЕМА и 16. Сајам сувенира "Види Србију".

Чист ваздух и нетакнута природа: Рудник до краја године добија визиторски центар!

Чист ваздух и нетакнута природа: Рудник до краја године добија визиторски центар!

ПРИБОЈ СЕ ДИЖЕ ИЗ ПЕПЕЛА: Стиже немачки инвеститор, радна места за 400 људи!

ПРИБОЈ СЕ ДИЖЕ ИЗ ПЕПЕЛА: Стиже немачки инвеститор, радна места за 400 људи!

ДЕФИНИТИВНО КРАЈ! Ево кад ће бензинци и дизелаши бити избачени из употребе

ДЕФИНИТИВНО КРАЈ! Ево кад ће бензинци и дизелаши бити избачени из употребе

Седам дана зимовања 9.000, а ски пас 250 динара! Одмор на овој српској планини неће много стањити ваш новчаник

Седам дана зимовања 9.000, а ски пас 250 динара! Одмор на овој српској планини неће много стањити ваш новчаник

ВИЈАДУКТ И ТУНЕЛ СКОРО ЗАВРШЕНИ! Одмичу радови на брзој прузи Београд-Нови Сад

ВИЈАДУКТ И ТУНЕЛ СКОРО ЗАВРШЕНИ! Одмичу радови на брзој прузи Београд-Нови Сад