Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ИСТОРИЈСКА ПРЕКРЕТНИЦА ЗА КОЛУБАРСКИ ОКРУГ Вучић на отварању фабрике у Ваљеву: Ускоро нам долази још једна битна компанија (ФОТО)

27.06.2023. 12:17
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Ова фабрика ће оживети Ваљево, али и цео Колубарски округ.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаном отварању фабрике санитарне опреме немачке компаније Хансгрохе у Ваљеву.

Немачка компанија Хансгрохе отворила је данас у Ваљеву фабрику санитарне опреме, у присуству председника Србије Александра Вучића. Немачки произвођач санитарија у нови погон уложио је 85 милиона евра и  запослиће 1.000 људи

Председник Вучић је заједно са представницима компаније Хансгрохе пресекао врпцу, чиме је фабрика у Ваљеву званично пуштена у рад.

ОВО ЈЕ ПЕТ НАЈПЛАЋЕНИЈИХ СЕЗОНСКИХ ПОСЛОВА У СРБИЈИ: Зарада иде и преко 100.000, а факултет није потребан

ОВО ЈЕ ПЕТ НАЈПЛАЋЕНИЈИХ СЕЗОНСКИХ ПОСЛОВА У СРБИЈИ: Зарада иде и преко 100.000, а факултет није потребан

БЕЗ ОВОГ ДОКУМЕНТА ПРОДАЈА НЕКРЕТНИНА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ МОГУЋА: Постоје и рокови за његово прибављање

БЕЗ ОВОГ ДОКУМЕНТА ПРОДАЈА НЕКРЕТНИНА ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ МОГУЋА: Постоје и рокови за његово прибављање

ТОТАЛНИ КОЛАПС АВИО-САОБРАЋАЈА! Ово је тек почетак, извесно ОТКАЗИВАЊЕ НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЛЕТОВА

ТОТАЛНИ КОЛАПС АВИО-САОБРАЋАЈА! Ово је тек почетак, извесно ОТКАЗИВАЊЕ НА ДЕСЕТИНЕ ХИЉАДА ЛЕТОВА

Фабрика је отворена у Индустријској зони Ваљево, а поред Вучића присуствују и генерални директор компаније Хансгрохе Ханс Јурген Kalmbach, министар финансија Синиша Мали, министар грађевинарства Горан Весић, министар трговине Томислав Момировић, амбасадорка Немачке Анке Конрад и други.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Питања новинара

О оснивању националног покрета

- Видео сам да су се насикирали у вашим медијима око тога. Требало би да сте срећни због тога. Пропаде једна превара Вучићева, како сте то говорили народу. За разлику од других који журе да би форму испуњавали, који се додворавају вашим или другим медијима, ја то нисам и нећу никад да радим. Данас сам разговарао са дивним људима који ће да имају улогу у том покрету. Нисмо могли јер смо били презаузети најтежом ситуацијом на КиМ, али и другим проблемима од Украјине, убиствима наше деце. То је на дневном нивоу, имао сам по 20 разговора дневно, оних који су се тицали само КиМ. За мене је дужност, председника републике, морам то да кажем, најважнија на свету. Мој посао је да будем председник Србије, а када пронађем мало времена да се бавим важним стварима за будућност Србије - одговорио је председник на питање новинарке Н1.

О ситуацији на КиМ

- Сви знају у свету ко је тај који покушава да ескалира ситуацију и ко се игра рата. Они који не смеју ни да постоје по револуцији 1244. Да ли сте видели онај марш? Ни корак нису у стању да потрефе, ваљда јер имају те црне наочаре. Знају сви ко хоће рат и коме то одговара. Србија не жели, али знају да све има своју меру и границе. Дајемо све од себе да се сачува мир, увек спремни на компромисе. То је лепа и добра реч, као што је разговор добра реч. Очекујем доста тешких ситуација у наредном периоду. Очекујем да нам западњци донесу текст са статутима о којима ништа неће да нас питају.

О загађењу у Ваљеву и инвестицијама, промена у Крушику

- Кад год бих долазио у Ваљево, питања су била хоће ли Крушик да постоји, па хоће ли да дође пут до Ваљева. Веома је добра вест ваше питање, а то је да размишљамо о квалитету ваздуха. Стиже гас и до пре краја ове године, имаћете много чистији ваздух у Ваљеву. Што се тиче Крушика запошљава више од 2.000 људи, дугови су били велики, данас је укупна обавеза 11,7 милиона према добављачима. Ситуација је неупоредиво боља. Крушик полако али сугрно иде напред, доћи ће и гас, да људи могу нормално да живе. То је и даље највећи послодавац у Ваљеву. Ниво боловања је смањен, што је велика новост.

- Као што видите пратим сваки детаљ. Када дође брза саобраћајница и хотелијерство и угоститељство ће да порасте, када урадимо и болницу биће потпуно други град. То ће значити и за друге општине и села - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Обраћање председника Србије Александра Вучића

- "Не постаје живот лакше, већ ми постајемо јачи", ако смо вредни постајемо јачи. Висија компаније Хансгрое фокусирана је на раст, јачање људских ресурса. Они су светски лидер у производњи за кухиње и купатила. Град Ваљево, Колубарски округ добијају изузетног послодавца, великог извозника, реч је о компанији која је дошла да остане и да се развија заједно са Ваљевом и Србијом. Посебно сам поносан и срећан због чињенице јер знам да ће да остану десетина година.

Председник је рекао да смо имали 17.000 запослених радника у немачким компанијама, а данас 80.000 људи ради за њих.

- За мене је важно оно што су говорили овде, а то је да немачке инвестиције дођу да остану. Успели смо да данас имамо више од 80.000 запослених у немачким компанијама. Немачка је наш најзначајнији спољно-трговински партнер. Допринела је снажном расту Србије - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

- Где год да одете видите Хансгрое производе, само ће да буде додато да је "направљено у Србији". Имаћемо четири милиона чесми произведених у Ваљеву.

Срећан сам и задовољан јер знам колико је важан овај камен који градимо за успешну Србију, рекао је Вучић.

- Захваљујући овим људима овде, добили смо још једну фабрику у Србију, ускоро ћете видети једну велику инвестицију у Чачку, доћи ће и њихове комшије. Имаћемо велику компанију. Рекли су да имају сјајно искуство у Ваљеву и да дођу и они у Србију. Хвала вам што сте то рекли - захвалио се председник на крају говора.

Обраћање амбасадорке Немачке у Србији

- Драго ми је што данас имам прилику да учествујем у отварању нове фабрике. Дају нам три позитивна елемента немачких инвестиција у Србију. Долази породично искусно предузеће, искусни су на светском тржишту, тако да у Србију стижу нова сазнања, искуства и технологије. Унапредиће дуално образовање у Ваљеву, а сматрамо и да је инвестиција у Ваљеву једна од четири значајних инвестиција и импулс како за Ваљево тако и за регион. Биће више од 1.000 радних места у овом постројењу. Инвестиција води рачуна и о задатку одрживости како би сачували темеље нашег живота - рекла је Анке Конрад.

Anke Konrad
Анке Конрад / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

Обраћање директора компаније

Директор компаније Ханс Јурген Калмбах поздравио је све присутне и рекао да је сјајно поздравити све и прославити велику прекретницу за компанију.

- Сјајно је прославити ову велику прекретницу за нашу кампанију. Пре око 210 годинас Ханс Грое је основао компанију у Немачкој, дух иновације је био главна карактеристика Ханса и његовог тима, па су у једном тренутку постали и најпознатији произођачи. Добили смо више од 700 награда за дизајн и то је знак наше иновације. Продајемо производе у више од 150 држава укључујући и Србију. Квалитет производа, поред дизајна, је оно што нас издваја од конкуренције. Наши производи би требало да трају колико и купатило, око 20 година - рекао је он.

Hans Jurgen Kalmbah
Ханс Јурген Калмбах / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

Обилазак компаније

- То је велика ствар за нас - казао је Вучић обилазећи фабрику наглашавајући да такве компаније овде долазе да остану.

- Хансгрохе је фантастична компанија. Ово им је једна од најбољих фабрика - навео је Вучић и рекао да је тренутно 50 људи запослено.

- Ово је огромна ствар за Ваљево, за целу Србију. Када урадите и брзу саобраћајницу, када урадимо железнички чвор, ка Ужицу, све се мења. Имаћемо саобраћајницу која ће да споји све са Београдом, имаћемо гасовод, то је нови град - рекао је председник Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

Како је рекао биће до 1.000 запослених до 2027 године.

- Одавде ће да иду чесме за све хотеле, фантастична је копанија и ово је једна од најбољих фабрика. Њихова најава да ће оволико људи да запосле, врше обуке, то је велика ствар за нас. Када одете у било који хотел, у 80 одсто случајева видећете тушеве направљене у Србији - нагласио је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Printscreen ТВ Пинк

- Уз све што знам да може и мора брже, задовољан сам што смо овако нешто радили. Ово много значи и за БДП, сваки долазак немачких инвеститора значи да ће доћи и неки нови. Они говоре другима, кажу нама је добро, дођите и ви - објаснио је председник значај оваквих инвестиција.

Председник је током обиласка фабрике разговарао са радницима и упознао се са њиховим задужењима.

- Задовољан сам људима који раде овде, прошли су припреме у Немачкој од две недеље - рекао је представник компаније.

Упитан како му све делује, председник Вучић је рекао да је невероватно колики је простор хале.

- Ово ће све да буде пуно машина. Наше компаније су градиле овај простор. Ја сам Хансгрое најавио 2021. године, да завршите све за тако кратко време, да вам кажем и на састанку који смо имали ја сам и себе критиковао... Негде смо спори, али све у свему урадили смо нешто што у неким земљама које су изнад нас не би било завршено ни за 5 година - казао је Вучић и наставио обилазак фабрике.

Производи компаније Хансгрохе се могу наћи у бројним хотелима са пет звездица и бутик хотелима, приватним вилама и корпоративним представништвима широм света, између осталих у највишој згради на свету - Бурј Кхалифа, једном од најлуксузнијих путничких крузера Queen Mary 2, представништву Астон Мартина у Мајамију, али и у гламурозном Excelsioru у Дубровнику.

- После само 15 месеци изградње, спремни смо за производњу првих славина у наредним месецима. Сада, две и по године након одлуке, срећни смо што можемо да пожелимо добродошлицу новом члану Хансгрохе породице у Србији који већ сада има преко 50 запослених - наводе из компаније.

Valjevo
Ваљево / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Реч је о пројекту за градњу ливнице за изливање тела славина, што је друга фаза од укупно четири фазе пројекта за градњу фабрике у Ваљеву. 

Трећа фаза обухватиће галванизацију, а четврта проширење производног комплекса за још 30.000 метара квадратних.

Производња славина налази се територији Ваљева у оквиру привредне зоне, у источном делу града. Укупна површина парцеле је 130.700 метара квадратних. 

Пројектом је планиран капацитет производње од четири милиона тела батерија, и то три милиона месинганих тела и око милион компонената од цинка (тела или ручица) годишње.

Немачка компанија Хансгрохе Гроуп, са седиштем у Немачкој, основана је давне 1901. године, а данас један глобални лидер у области, дизајна и иновација у индустрији санитарне опреме за кухиње и купатила. Како кажу, дугогодишњу историју компаније обележиле су бројне иновације, које су утицале на свакодневне навике људи широм света, као што је патентирање првог ручног туша са више програма. Са своја два бренда AXOR и хансгрохе, компанија симболизује иновацију, дизајн, квалитет и одрживост широм света, наведено је у саопштењу.

Valjevo
Ваљево / Извор: Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

У компанији данас ради више од 5.600 људи широм света, а њени производи  су доступни у 150 земаља света.

Поред Немачке, компанија има своје фабрике у Француској, Америци и Кини, а од овог јуна на мапи овог глобално препознатљивог бренда, налази се и Србија.

Носилац пројекта је Хансгрохе, а консултант Енвицо доо Београд.

Процене количине материјала не обухватају већ коришћени материјал у другом производном циклусу (на пример претапање уливног система или отпадног метала), што значи да ће већина славина произведених у Ваљеву бити од чистог, "девичанског" месинга.

Производња ће обухватити машинску обраду, глодање, бушење и прање, брушење и полирање, склапање славина и логистику.

Даљу обраду (галванизацију) у почетку ће, како се напомиње, вршити спољни добављачи, док ће се у каснијем периоду вршити на локацији фабрике.

У свакој технолошкој фази је углавном могуће укључивање спољних партнера, што у принципу значи да свака од пет заступљених технологија може да се имплементира или интерно или од неке друге стране, где се прибегава циљу задовољења променљиве потражње.