Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Вучић у Зрењанину на потписивању споразума о кинеској инвестицији: За ово се ради и живи!

23.08.2018. 06:53 14:35
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Србија интересантна страним инвеститорима

Споразум о изградњи фабрике гума кинеске компаније "Схандонг Линглонг" у Зрењанину потписан је данас у том граду, а церемонији је присуствовао председник Србије Александар Вучић. 

Споразум су потписали министар привреде Горан Кнежевић и извршни директор кинеске компаније Вен Банг. 

- Драги пријатељи, уважени господине Ванг, пријатељу Ли, пријатељу Мировићу и министре Кнежевићу, за ово живите и радите. Ово је само један мали корак и знам да ће сви Зрењаници с поносом да прате моју посету Републици Кини. Зрењанин може да се радује и цели северни Банат. Ово је огромна ствар не само за Зрењанин, већ за целу нашу земљу - рекао је председник Србије.

Председник је истакао да је данас потписан меморандум о разумевању са Кином и захвалио се на спасавању Железаре, а ако буде потписан уговор за изградњу ове фабрике, цео Банат може да се радује. 

- Ово је огромна ствар за Србију. Зрењанин је сад имао уз много улагања и много среће. Желим да представим и неке друге људе. Ђао је власник компаније за производњу цинка и држи 20 посто светског тржишта. Изабрали су Зрењанин, па ће и они у Зрењанину још 500 људи запослити у овом граду - рекао је Вучић. 

Како каже, није желео да одустаје. 

- Знао сам да заостајемо за конкурентима, али онда смо се борили и борили и рекао сам им да ћемо дати најповољније услове, јер нам је важно да имамо велику инвестицију у Банату. Хоћемо да Банат буде богат. Хвала теби брате Ли што си поштовао нашу бробу. Хвала Ванг што си препознао нашу борбеност и нашу земљу. - рекао је Вучић.

Председник се захвалио кинеским партнерима на сарадњи.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Такође, и највећа грађевинска компанија у Народној Републици Кини, долази у Србију. Такође, обећао је Ванг,  још три кинеске компаније ће доћи у Србију - рекао је Вучић.

- Ја сам рекао нашим кинексим пријатељима, за разлику од других који Кинезе поштују и воле да раде са њима, ми Срби волимо Кинезе. Они уложе новац где нико није, спасили су нам Железару када су уложили у њу. сада су се кандидовали и предали понуду и за РТБ Бор. Много тога доброг је пред нама и пред грађанима Србије. Да се похвалим господине Ванг, али Србија је успела оно што је мало коме пошло за руком: Србија има суфицит у буџету, смањила је незапосленост, има најчвршћу валуту већ 6 година, никада такву чврстину валуте у скоријој историји нисмо имали - истакао је Вучић и захвалио представницима Кине закључивши да Србија без њихове помоћи ово не би успела.

- Хвала у име Зрањнина. Нама остаје да се позабавимо још неким сиромашним општинама у Војводини. Поносан сам, и желим свима добро здравље - истакао је Вучић и посебно честитао министру Горану Кнежевићу истакавши да су учинили добру ствар.

- Живело пријатељство Србије и Кине и срећан рад желим - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Након обраћања, предаседник је пдговарао на питања новинара.

На питање да ли је планирано запошљавање Кинеза у смислу обуке нашег народа и да ли ће кинеске компаније добити субвенције од Србије, председник је рекао да ће Кинези довести својих десетак радника, али да ће остало бити Срби, а потврдио је да ће бити и субвенција, те да ће се тек то прецизирати.

Вучић је нагласио да је ово веома важан и добар потез.

- Решавали смо много проблема у Срему, и све тамо је доста покривено, верујем да ово заиста значи нови живот за Зрењанин. Захвалан сам нашим кинеским пријатељима што им се допала наша борбеност - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Одговарајући на питања новинара, председник је рекао да је увек спреман да се види са Рамушом Харадинајем под посредством ЕУ.

- Хоћу да видим какав је резултат на крају. Не додворавам се нашим грађанима и немам потребу да одговарам свакоме. Видећемо какав је резултат свих тих кандидованих и некандидованих тема. Грађани Србије знају за одговорност и колика је та одговорност коју носимо - каже Вучић.

Војни рок

Говорећи о војном року, председник каже да је покренута кампања од стране појединих политичара и то од стране истих оних који организују малолетничке кампове.

- Део медија то брани и пореди Србију са Аустралијом и Америком. Ипак, ни у једној европској земљи то нема. На све то додају свакодневне критике око Косова, а они су поставили границу на КиМ. Нападају ме, а Јеремић и остали испустили су Косово. Савест ми је толико мирна и чиста јер знам колико се борим - каже Вучић.

- Неко је петогодишњим радом успео то да врати на сто. И сад можемо да причамо и о правима за наш народ, и о ресурсима, и о ономе што Србија може да добије - рекао је Вучић.

Председник је рекао да, када је у питању поново увођење обавезног војног рока, да без обзира на приче политичара, не треба нико у Србији да се уплаши 90 дана учења одговорности. 

Aleksandar Vučić u Zrenjaninu
Александар Вучић у Зрењанину / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

- Мислим да је то важна и добра идеја, али нећу се према томе односити на јадан начин као они који немају везе ни са струком, ни знања о војсци - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је његов задатак да брине о миру и будућности земље.

Вук Јеремић никада неће одговорити на питања у вези са уплатом катарске амбасаде, сматра Вучић.

Однос са Хрватском

Говорећи о тексту у Вечерњем листу у којем је Јасеновац окарактерисан као логор за разоноду, председник каже да се дичи односом државе према хрватској националној мањини. Испуњени су сви задаци који су постављени. Када је реч о логорима и стратиштима Срба, Вучић каже да изругивање жртвама више говори о њима.

- Страшно их је погодио цитат који имамо тонски снимљен, о томе шта говори хрватски председник о потреби нестанка Срба. Некад је лакше лагати себе него признати истину. Зато ми морамо да смо озбиљни, одговорни и да поштујемо све жртве - каже Вучић.

Посета Косову

Говорећи о КиМ, Вучић каже да има највећу одговорност, али да је одговорност и на сваком грађанину. Мора ће, истиче, да се организује референдум, а савест му је мирна и чиста јер је свим црквеним великодостојницима рекао шта мисли, каква је ситуација на КиМ и какав је његов став.

Када је реч о посети 9. септембра, Вучић каже да ће мерити сваку реч у централном обраћању да не би била схваћена на погрешан начин.

- Мотив ми је резултат у будућности, а не то колико чу аплауза и похвала да добијем у том тренутку. Говор на КиМ биће за мене један од најважнијих у животу  - каже председник.

Aleksandar Vučić u Zrenjaninu
Александар Вучић у Зрењанину / Извор: Танјуг/​Раде Прелић

Председник је рекао да је много забринут због дешавања у свету. Како каже, следи нам врућа јесен у Европи, и да ће све ће то имати импликације и на нас.

- Уверен сам да са мудром и одговорном политиком имамо шансе.

Председник је рекао да га нападају упркос бројним фабрикама, аутопутевима, смањеној незапослености. Подсећа да је земља била упропаштена и да је неопходно напорно радити како би се опоравила.

Како истиче, са кинеском компанијом нису водили лаке разговоре када је реч о захтевима и да је пресрећан што су успели. Истиче да су Кинези озбиљни, одговорни људи.

За изградњу погона у Зрењанину, Град је обезбедио 136 хектара земљишта, а посао у фабричким халама ће добити 1.500 радника. 

Како је раније најављено кинеска компанија за производњу аутомобилских гума "Шандонг Линглонг" планира инвестициони пројекат у Србији вредан 994,4 милиона долара (870,4 милиона евра).

На званичном сајту Шангајске берзе, Србија је означена као инвестициони циљ "Шандонг Линглонга" у иностранству. Та компанија у документу поднетом Шангајској берзи навела је да планира да изгради фабрику гума у Слободној трговинској зони Зрењанина. У документу се каже да је планирано да изградња фабрике званично започне у априлу 2019. и да се одвија у три фазе, при чему би задња фаза била окончана у марту 2025. године.

Наводи се да кинеска компанија планира да у тој фабрици у Србији годишње производи 13,62 милиона комада радијалних гума високих перформанси.
"Шандонг Линглонг" одлучио је да фабрику изгради у Србији због нижих трошкова инвестиције, градње, радне снаге и енергије у односу на друге земље у Европи.

Наводи се да пројекат тек треба да одобри кинеска државна Комисија за национални развој и реформу, као и Министарство трговине Кине и Државна администрација за размену с иностранством. Бренд кинеске компаније "Линглонг тајер" је званични глобални партнер у сектору аутомобилских гума италијанског фудбалског клуба Јувентус.