Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО СУ ЦЕНЕ СТАНОВА "ОТИШЛЕ У НЕБЕСА": Инвеститори у Србији имају објашњење, али се то купцима нимало неће свидети

18.11.2021. 20:28
Пише:
Србија Danas/Informer.rs
stan
стан / Извор: Профимедиа/илустрација

Грађевински материјал у Србији поскупео је од почетка године у просеку за 30-40 одсто, радна снага такође, а пошто инвеститори неће да се одрекну профита и нове трошкове само пребацују на купце, стручњаци верују да ће у наредном периоду цене некретнина у нашој земљи наставити да "дивљају"!

Мада је вредност станова и кућа већ сада на историјском максимуму, па тако квадрат на периферији Београда кошта и до 2.000 евра, а у центру и до невероватних 10.000 евра, саговорници Информера кажу да ће кров над главом ускоро моћи да обезбеде само богаташи, док обични људи са просечним платама неће себи моћи да приуште ни гарсоњеру.

Познати агент за некретнине Катарина Лазаревић каже да су цене станова у Београду већ сада нереално високе, нарочито у новоградњи, али да за то не треба кривити само скок цена на тржишту грађевинског материјала. Према њеним речима, одговорни су и инвеститори, који користе ситуацију да би остварили максималан профит. Она додаје да је тренутно и даље велика потражња за некретнинама, али да је питање колико ће она трајати ако цене наставе да скачу.

ГРАЂАНИ, ПОВЕДИТЕ РАЧУНА ПРИ КУПОВИНИ СТАНА! Стручњаци упозоравају: Актуелни су нови видови превара

ГРАЂАНИ, ПОВЕДИТЕ РАЧУНА ПРИ КУПОВИНИ СТАНА! Стручњаци упозоравају: Актуелни су нови видови превара

НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈУ: Турска отвара нову компанију у ВРАЊУ - отвориће нових 350 радних места

НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРБИЈУ: Турска отвара нову компанију у ВРАЊУ - отвориће нових 350 радних места

КОЛИКО ЋЕ НАС ЛЕТОВАЊЕ КОШТАТИ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Туристичке агенције већ спремају аранжмане, али и мало јачи ценовник

КОЛИКО ЋЕ НАС ЛЕТОВАЊЕ КОШТАТИ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ: Туристичке агенције већ спремају аранжмане, али и мало јачи ценовник

- Велика је потражња иако су цене већ нереално високе. Сигурно је да на све ово утиче и поскупљење материјала, али морамо да констатујемо да и инвеститори користе ситуацију како би остварили зацртани профит. Мислим да било какво даље поскупљење не би било нимало добро и стварно не знам докле продавци мисле да иду. У центру Београда се, рецимо, зида зграда где ће квадрат бити 10.000 евра, у насељу Степа Степановић, где је квадрат био 800 евра, сада је 2.000 евра, као и у насељу Др Ивана Рибара. Ако цене наставе да дивљају, нормални људи, који раде за просечну плату, неће моћи да купе ни мање станове, а поготово не оне веће – рекла је Лазаревићева.

Са њом се слаже и Горан Родић из Грађевинске коморе Србије, који тврди да инвеститори, упркос повећању цене земљишта и грађевинског материјала, не морају да повећавају цене станова јер и сада остварују велики профит.

- На њима је да процене да ли ће сачувати купце и пословати са нешто мањим профитом или ће подићи цене у небо и ризиковати да не продају некретнине. Моје мишљење је да им упркос свим поскупљењима остаје велики профит и да ове трошкове могу да преузме на себе, а не да се подиже ионако висока цена квадрата. Међутим, инвеститори углавном гледају само већу зараду, као да не схватају да је најгоре да им остану непродати станови и да тако заробе капитал - каже Родић.

Инвеститори: Квадрати ће бити још скупљи

Београдски инвеститор А. И., који је инсистирао да остане анониман, тврди да оволики скокови цене материјала никада нису забележени у Србији и да ће квадрат у новоградњи додатно поскупети уколико се тај тренд настави.

- Што се тиче ових лудачких поскупљења материјала, ту више нико не зна колико ће то да траје и да ли ће још ићи горе. Сматрам да сви потписани уговори морају да се испоштују по уговореној цени, или да евентуално молите купца да пристане на преуговарање. Међутим, ако трошкови наставе да расту, у будућим пројектима мораћемо и ми да поскупимо цену квадрата - рекао је он.

Инвеститор А. И. из Београда (пуно име и презиме познато редакцији) признаје да многе његове колеге не желе да се одрекну планираног профита, али ипак додаје да је у том послу значајно поскупела скоро сва грађа, те да се то неминовно одразило и на коначну цену некретнина.

- Гвожђе је значајно поскупело и то нама подиже цену квадрата за 20-30 евра, стиропор и изолација су дупло скупљи и то нам подиже цену квадрата 30-40 евра. Скочио је бакар, па и ту имамо сличан губитак, а чак су и клима-уређаји поскупели због транспорта. Уз то дуплирала се и цена радне снаге, па сада мајстор тражи 70 евра дневно, а обичан физикалац 35 евра. Ко је имао калкулацију да ће по квадрату зарадити 500 евра, по актуелним ценама материјала сада може да оствари дупло мањи профит. То инвеститоре "сврби", па подижу цене - каже саговорник медија.

}