Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

МИСЛИ ГЛОБАЛНО, ДЕЛУЈ ЛОКАЛНО: Данас је светски дан ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ - овим рутинама спасићемо читав БИОДИВЕРЗИТЕТ!

22.04.2022. 08:41
Пише:
Србија Данас
zemlja
земља / Извор: Профимедиа

Још један празник се поклопио са Великим петком

Велики петак, 22. април 2022, је и Дан планете Земље 2022, тј. како га је ове године „крстила“ Генерална скупштина УН – Међународни дан мајке Земље.

Уједињене нације су резолуцијом А/РЕС/63/278, усвојеном 2009. године, прогласиле 22. април за Дан планете Земље (Earth Day).

КОМИСИЈА СВЕ РИГОРОЗНИЈА: Ево која ДИСЦИПЛИНСКА МЕРА следи студентима који су буду ухваћени у ПРЕПИСИВАЊУ

КОМИСИЈА СВЕ РИГОРОЗНИЈА: Ево која ДИСЦИПЛИНСКА МЕРА следи студентима који су буду ухваћени у ПРЕПИСИВАЊУ

СВЕТСКА А НАША! Ана Ђурић Констракта потписала уговор са највећом издавачком кућом на свету - ВИРГИН РЕЦОРДС!

СВЕТСКА А НАША! Ана Ђурић Констракта потписала уговор са највећом издавачком кућом на свету - ВИРГИН РЕЦОРДС!

Овогодишњи Међународни дан мајке Земље пружа прилику да се подигне свест глобалне јавности о изазовима за добробит планете и живот који она подржава. Дан такође препознаје колективну одговорност, на коју се позива Декларација из Рија из 1992. године, за промовисање хармоније са природом и Земљом, за постизање праведне равнотеже између економских, друштвених и еколошких потреба садашњих и будућих генерација човечанства.

planeta
планета / Извор: Профимедиа

Климатске промене, промене природе које је направио човек, као и незаконите активности које нарушавају биодиверзитет, као што су крчење шума, промена намене земљишта, интензивирана пољопривреда и сточарска производња или растућа илегална трговина дивљим животињама, могу повећати контакт и преношење заразних болести са животиња на људе (зооноза) као што је случај и са COVID-19.

По подацима Сектора за животну средину УН (УНЕП), од једне нове заразне болести која се јавља код људи свака четири месеца, 75% ових новонасталих болести потиче од животиња. Ово указује на постојање блиске везе између здравља људи, животиња и животне средине.

У свом свакодневном раду, стручне службе Центра за хигијену и хуману екологију Градског завода за јавно здравље, са својим богатим професионалним искуством, пружају стручну подршку у циљу квалитетног и ефикасног обављања послова и задатака као што су припрема, планирање и реализација програма за праћење стања и очувања животне средине, а који подразумевају испитивање квалитета подземних вода, површинских вода, ваздуха, земљишта, као и испитивања нивоа буке у комуналној средини.

У виду закључка, преносимо и изјаву генералног секретара УНЕП Антонија Гутереша:

– Доказали смо да заједно можемо да се носимо са монументалним изазовима. А право на здраву животну средину постаје све значајније. Али, морамо учинити много више. И много брже. Посебно да би се спречила климатска катастрофа.

Ипак, колико год се човек трудио да не загађује околину, веровали или не један веома мали инсект одржава (скоро сам) целокупни екосистем, а то је пчела.

pčela
пчела / Извор: Профимедиа

Ево неколико занимљивости о овим предивним животињама:

Пчела радилица у сезони живи 30-45 дана

Матица живи и до седам година а дневно излегне јајашаца до три своје масе

Пчеле мед производе на исти начин најмање 150 милиона година.

При сакупљању нектара и поленовог праха пчела посети дневно око 1.000 цветова

Јака и здрава пчелиња заједница у току једног дана може опрашити до 3.000.000 цветова

У кошници зависно од типа и величине једна пчелиња заједница броји од 20.000 - 80.000 пчела

Научници одавно знају да су пчеле друштвена бића, али сад су открили да у друштву радо и попију. Чини се да пчеле, баш као и људи, највише воле јака алкохолна пића. Кад им је понуђен избор између најјачег могућег шећерног раствора и 80-постотног алкохола, пчеле су стале у ред за шанком. „Чак смо их успели наговорити да попију чисти етанол“, рекао је Чарлс Абрамсон са универзитета Оклахома. „То, колико знам, не би направило нити једно друго живо биће, чак ни студент.“ Научници претпостављају да пчеле, које имају врло развијене друштвене структуре, лече своје алкохоличаре, баш као и људи. Оне своје преступнике изолују. Истраживачи сад испитују лекове којима би могли лечити пчелињи пороци.

То је једини инсект на свету који производи храну коју једу и људи

Све пчеле производе добар и здрав мед. Лош мед резултат је индустријског начина пуњења или лошег и необразованог пчелара

med
мед / Извор: Профимедиа

Мед пчеле медарице једна је од најсигурнијих храна – већина опасних бактерија уопште не могу да живе у мед.

Иако нас пчеле али и остале животиње и биљке свим снагама одржавају у животу, а ми их само нарушавамо, постоје једноставне рутине којима ћете допринети добробити планете Земље:

Штедите воду

Неким људима је вода луксуз за пиће, а свако од нас се фино брчка и тушира кад год пожели. Банално затварање чесме док перемо зубе може дугорочно уштедети доста литара воде. Такве ствари лако постану навика, само треба мислити о њима.

Штедите електричну енергију

О овоме почнете да водите  рачуна кад сами кренете да плаћате рачуне за струју. Па кад једном анализирате ону велику и малу тарифу врло вероватно ћете бојлер гасити и пеглати недељом.

Производити мање отпада

уповином на пример џема у стакленој амбалажи па онда коришћењем те амбалаже (тегле, да не компликујем) смањићете отпад. Крпе уместо убруса у вашој кухињи такође доприносе очувању животне средине.

Користити рециклиране материјале

Пробајте за сваку ствар коју пожелите да баците  да смислите за шта бисте можда могли да је искористите. И уколико имате одвојене контејнере за рециклажу, користите их.

Без пластичних кеса

Пластичне кесе се распадају 1000 година. Треба ли бољи разлог за смањење и престанак њихове употребе? Вратите се коришћењу добрих старих цегера или плетених корпи као наше баке.

kesa
кеса / Извор: Профимедиа

Поновна употреба и рециклирање папира

Ако већ морате користити папир – користите рециклирани. Пишите до задњег празног места у роковнику. Ако не морате штампати мејлове- немојте. А искористите предност технологије – пишите и чувајте документа онлајн. Све са циљем да сачувамо што више шуме, наравно.

Ходајте или возите бицикл бар повремено

Осим што ћете уштедети гориво и смањити загађење пријаће и вашем телу. Направљени смо за кретање. То што смо постали ленштине од овог развоја цивилизације није уопште нормално.

Мисли глобално – делуј локално

Немојте само гледати како се понаша комшија. Узор вам може бити и неко из Швајцарске. Брините о природи, биљкама и животињама. Вратиће вам се.