Отац Љуба открива како се ПРАВИЛНО слави Свети Никола - Домаћин на дан славе једну ствар обавезно мора да уради
Свештеник Љуба наводи да би лепо било да на дан славе што више укућана оде у храм, док домаћице може остати да припрема славу.
За пар дана обележавамо велику српску славу Никољдан, а отац Љуба Ранковић испричао је како се правилно обележава овај велики празник. Навео је да крсну славу чине колач, жито, вино, свећа. Уз то икона крсне славе, кадионица, жар, брикет, тамјан.
"Пре тога освећење водице у кући, а на дан славе што више укућана да оде у храм. Када је молитва, све се приводи складу, јер Бог тада ствара својом молитвом хармонију. Као што је створио на почетку стварања света и сваки дан стварања завршава речима: И виде Бог да је добро. Нека буде добро тако и у нашој кући, сви на молитву, са својим свештеником, са љубављу, поштовањем, дивним лепим разговорима, дочеком и испраћањем свештеника. То је почетак славе", испричао је отац Љуба на свом Јутјуб каналу.
Подсетио је да се раније на славу није позивало.
"Мој савет је, данас у ери лаке комуникације, бар ја тако радим, а видим да и моји пријатељи то раде, позову телефоном на славу. Лепо је обавити разговор са драгим гостом, пријатељем, сродником, да зовеш га, поздравиш га: "Христос Васкрсну, брате, сестро, како си, нека да Бог да буде још боље. Знаш, ево ближи се моја слава, ако Бог да, ја славим Ђурђевдан, па у име Бога да заједно прославимо светог Ђорђа, светог Георгија у радости, молим те, очекујем те, изабери кад год хоћеш време, ја те са радошћу и моја породица очекујемо." Видим да и људи воле то. Позовите пријатеље на славу, без обзира што они то знају. Или бар напишете лепу поруку, СМС, Viber, како год. Дакле, лепо је", нагласио је отац Ранковић.
Навео је да би лепо било да на дан славе што више укућана оде у храм, док домаћице може остати да припрема славу.
"Али деца, домаћин, носе у цркву славско жито или славски колач, уколико свештеник тог дана не долази код њих у дом, да освети те дарове, славски колач, жито, вино, пале свећу и тако редом. Дакле, на дан славе обавезно ићи у храм. Добро би било, ево сад, баш за неки дан, пошто су посни дани, да се домаћин причести. Куд веће дивоте, врате се кући, доносе дарове, литургијске у свој дом, колаче, жито, освећене у храму", навео је он.
Подсетио је да се литургија наставља у дому, те да се зато слава и зове литургија домаће цркве.
"А онда, када те дарове доносимо у кућу, колач, вино, жито, онда ми у храму упалимо славску свећу. На лепо украшеном постављеном столу. Домаћица је упалила кандило пред иконом које гори, трепери, радошћу озарава целу кућу и ноћу и дању уочи славе, на сам дан славе. Дивна атмосфера. Једни другима, када се вратимо из храма, честитамо славу, целивамо једне друге укућане, дивота. Литургија већ почиње, а онда пристижу гости. Домаћин или домаћица угодно дочекује госте. Радосно, насмејано или насмејана. Раширених руку иде своме госту у сусрет", прича отац и додаје:
"Три пута се љубимо по нашем српском обичају. Е сад, овде ћу да кажем како је правилно. Први, изговара реч, већ из даљине, гост: "Срећна слава домаћине и домаћице, сестро, брате, сине" и тако редом. Грле се и љубе, а домаћин изговара радосним речима, и срца и душе: "Добро ми дошао, рођени мој, драги мој, брате, сестро." Све их изљуби, целивају, а онда са радошћу раширених руку показује пут врата: "Изволи, изволите." Они улазе у кућу, прекрсте се, јер у кући гори свећа.
Отац Ранковић навео је да гости када се крсте треба да се окрену према икони.
"У кући мирише тамјан, јер је кућа пре тога окађена тамјаном. И, добро би било да одмах, домаћица или ко већ то ради, послужи госте пристигле житом. Жито се служи јер је жито симбол живота. Страшан је грех прескочити славско жито. Без славског жита, ви немате славу. Дакле, онај ко приноси жито на послужавнику, стојећи, ако је пре тога седео, гост устаје, прекрсти се, поздравља славу домаћина и каже ономе ко служи житом, прекрсти се, узима кашичицу, узима кашичицом жито. Негде је пракса да уз жито стоји и вино. Да се послужимо и вином", објашњава отац Љуба.
Нагласио је да не смемо да скрнавимо славу, славску свећу, мирис тамјана, икону, крсни колач, жито, вино, разговорима о политици.
"Друго, молим вас, немојте пушити поред славске свеће и дувати дим у славску свећу. Па бар се мало помакните у кући ако има простора, хајде да неки не могу да издрже, тешко је домаћину да то каже: "Овде није дозвољено пушење, говоримо ово из чисте стидљивости, а боље би било кад би могло да нема дувана тамо где је мирис тамјана." Избегните то ако можете. Избегнимо непристојне разговоре, непристојно понашање. Држимо се људски и хришћански", закључио је он.
Србија Данас, Курир, Мина Бранковиц/Пренела Ј.Ш.