Припремите ЖИТО за сутрашње ЗАДУШНИЦЕ по овом рецепту - Отац Станиша УПОЗОРАВА " Жито, свеће и вино су НАЈБИТНИЈИ, а не храна"
Рецепт за жито које се припрема за зимске задушнице
Српска православна црква и њени верници у суботу обележавају Задушнице.
Задушнице увек падају у суботу јер је Исус Христос тај дан, уочи васкрсења, у недељу, провео упокојен. То је дан када православни верници обилазе гробове најмилијих, дају помене и пале свеће. Сећајући се својих покојних предака, хришћански верници се на овај дан моле Богу за опрост грехова и за своје претке.
Погребни обичаји које практикујемо, пренели су се из традиционалног модела културе у савремено српско друштво. Оно што је неопходно је да се испоштују одређени обичаји.
И као на сваке Задушнице, мноштво наших комшија, рођака, пријатеља, уз оне који ће доћи у родни крај – на помен преминулима, иако су га одавно напустили – кренуће на гробље, уз корпе и торбе, са мноштвом разноврсне хране, колача, али и пића. Стољњаци ће се постављати на хумке преминулих и ређаће се пуни тањири.
Међутим, управо су ово неки од обичаја, који нису хришћански.
"Износиће се храна, као и сваког пута, а заборављамо да понесемо скувано жито, свећу и вино – за покој душа преминулих. Помен, или парастос чинимо управо над тим житом, а све друго је непотребно," објашњава отац Станиша.
"Некако се догађа да нам је црквено двориште важније од саме цркве. Врата цркве су отворена – њих целивамо, и важнија су нам од централног дела цркве, јер се догађа и да верници не знају да пронађу икону своје крсне славе, или храмовну икону. То исто важи за задушнице. Важнији су тањири пуни хране, а немамо жито. Ради чега смо ми изашли на гробље? Дакле, водити рачуна о томе шта је најпотребније и најважније" додаје он, а преноси Kossev.
Рецепт за жито за Задушнице
Састојци:
500 г пшенице
250 г шећера (или по укусу)
200 г ораха (млевених)
1 кесица ванилин шећера
1 кашичица цимета (по жељи)
100 г прах шећера (за посипање)
Припрема:
Прање и кување пшенице
Испрати пшеницу неколико пута док вода не буде бистра. Потопити је у воду преко ноћи (опционо, али помаже да се брже скува). Кувати пшеницу у великој количини воде док не омекша (око 1,5–2 сата). Повремено доливати воду ако испари. Када је кувана, процедити је и испрати хладном водом.
Млевење пшенице
Оставити пшеницу да се добро оцеди и осуши, па је самлети на машини за месо или уситнити штапним миксером. Додавање састојака У млевену пшеницу додати шећер, ванилин шећер, млевене орахе и цимет. Добро измешати да се сједини. Декорисање Пребацити жито у чинију и поравнати. Посути прах шећером и по жељи додати још ораха у облику крста. Жито се традиционално носи у цркву на освећење, а затим се дели у знак сећања на покојне.