Pripremite ŽITO za sutrašnje ZADUŠNICE po ovom receptu - Otac Staniša UPOZORAVA " Žito, sveće i vino su NAJBITNIJI, a ne hrana"
Recept za žito koje se priprema za zimske zadušnice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu obeležavaju Zadušnice.
Zadušnice uvek padaju u subotu jer je Isus Hristos taj dan, uoči vaskrsenja, u nedelju, proveo upokojen. To je dan kada pravoslavni vernici obilaze grobove najmilijih, daju pomene i pale sveće. Sećajući se svojih pokojnih predaka, hrišćanski vernici se na ovaj dan mole Bogu za oprost grehova i za svoje pretke.
Pogrebni običaji koje praktikujemo, preneli su se iz tradicionalnog modela kulture u savremeno srpsko društvo. Ono što je neophodno je da se ispoštuju određeni običaji.
I kao na svake Zadušnice, mnoštvo naših komšija, rođaka, prijatelja, uz one koji će doći u rodni kraj – na pomen preminulima, iako su ga odavno napustili – krenuće na groblje, uz korpe i torbe, sa mnoštvom raznovrsne hrane, kolača, ali i pića. Stoljnjaci će se postavljati na humke preminulih i ređaće se puni tanjiri.
Međutim, upravo su ovo neki od običaja, koji nisu hrišćanski.
"Iznosiće se hrana, kao i svakog puta, a zaboravljamo da ponesemo skuvano žito, sveću i vino – za pokoj duša preminulih. Pomen, ili parastos činimo upravo nad tim žitom, a sve drugo je nepotrebno," objašnjava otac Staniša.
"Nekako se događa da nam je crkveno dvorište važnije od same crkve. Vrata crkve su otvorena – njih celivamo, i važnija su nam od centralnog dela crkve, jer se događa i da vernici ne znaju da pronađu ikonu svoje krsne slave, ili hramovnu ikonu. To isto važi za zadušnice. Važniji su tanjiri puni hrane, a nemamo žito. Radi čega smo mi izašli na groblje? Dakle, voditi računa o tome šta je najpotrebnije i najvažnije" dodaje on, a prenosi Kossev.
Recept za žito za Zadušnice
Sastojci:
500 g pšenice
250 g šećera (ili po ukusu)
200 g oraha (mlevenih)
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta (po želji)
100 g prah šećera (za posipanje)
Priprema:
Pranje i kuvanje pšenice
Isprati pšenicu nekoliko puta dok voda ne bude bistra. Potopiti je u vodu preko noći (opciono, ali pomaže da se brže skuva). Kuvati pšenicu u velikoj količini vode dok ne omekša (oko 1,5–2 sata). Povremeno dolivati vodu ako ispari. Kada je kuvana, procediti je i isprati hladnom vodom.
Mlevenje pšenice
Ostaviti pšenicu da se dobro ocedi i osuši, pa je samleti na mašini za meso ili usitniti štapnim mikserom. Dodavanje sastojaka U mlevenu pšenicu dodati šećer, vanilin šećer, mlevene orahe i cimet. Dobro izmešati da se sjedini. Dekorisanje Prebaciti žito u činiju i poravnati. Posuti prah šećerom i po želji dodati još oraha u obliku krsta. Žito se tradicionalno nosi u crkvu na osvećenje, a zatim se deli u znak sećanja na pokojne.