ДОМАЋИ ХЛЕБ као из најбоље пекаре: Рецепт са брашном, квасцем и водом који СВАКОМЕ успева - мекана корица и мирис који осваја
Мирис тек печеног хлеба у кући је непроцењив! Доносимо вам рецепт за домаћи хлеб који је мекан изнутра, са хрскавом корицом, и толико укусан да ће нестати одмах по вађењу из рерне. Најлепше од свега – припрема је једноставна и успева и почетницима.
Иако је хлеб доступан у свакој пекари и продавници, домаћи хлеб има посебну чар. Знате тачно које сте састојке ставили, без адитива и конзерванса, а укус и мирис све подсећа на детињство и пекаре које су радиле „на старински начин“.
Састојци за домаћи хлеб
350 мл млаке воде
1 кесица сувог квасца (5 г) или 15 г свежег
1 и по кашика шећера
1 и по кашичица соли
30 мл уља
550 г глатког брашна тип 400
Припрема домаћег хлеба
У млаку воду додајте квасац и шећер, промешајте и оставите 5 минута да запени.
Додајте уље и со, а затим постепено умешајте брашно.
Месите тесто док не постане глатко и мекано (око 10 минута).
Покријте тесто крпом и оставите да нарасте око 1 сат.
Премесите тесто, обликујте векну или ставите у калуп обложен папиром за печење.
Оставите да још једном нарасте око 20 минута.
Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц око 30–35 минута, док не добије златно-смеђу корицу.
Савет: За додатну хрскавост, у рерну ставите посудицу с водом док се хлеб пече.
Како чувати домаћи хлеб?
Најбоље га је чувати умотаног у памучну крпу или у папирној кеси. Тако остаје свеж и мекан 2–3 дана.
Здравствене предности домаћег хлеба
Домаћи хлеб без адитива је лакши за варење и пун је укуса. Можете га обогатити интегралним брашном, семенкама или заменити део воде јогуртом за још мекшу текстуру.