DOMAĆI HLEB kao iz najbolje pekare: Recept sa brašnom, kvascem i vodom koji SVAKOME uspeva - mekana korica i miris koji osvaja
Miris tek pečenog hleba u kući je neprocenjiv! Donosimo vam recept za domaći hleb koji je mekan iznutra, sa hrskavom koricom, i toliko ukusan da će nestati odmah po vađenju iz rerne. Najlepše od svega – priprema je jednostavna i uspeva i početnicima.
Iako je hleb dostupan u svakoj pekari i prodavnici, domaći hleb ima posebnu čar. Znate tačno koje ste sastojke stavili, bez aditiva i konzervansa, a ukus i miris sve podseća na detinjstvo i pekare koje su radile „na starinski način“.
Sastojci za domaći hleb
350 ml mlake vode
1 kesica suvog kvasca (5 g) ili 15 g svežeg
1 i po kašika šećera
1 i po kašičica soli
30 ml ulja
550 g glatkog brašna tip 400
Priprema domaćeg hleba
U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer, promešajte i ostavite 5 minuta da zapeni.
Dodajte ulje i so, a zatim postepeno umešajte brašno.
Mesite testo dok ne postane glatko i mekano (oko 10 minuta).
Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste oko 1 sat.
Premesite testo, oblikujte veknu ili stavite u kalup obložen papirom za pečenje.
Ostavite da još jednom naraste oko 20 minuta.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Savet: Za dodatnu hrskavost, u rernu stavite posudicu s vodom dok se hleb peče.
Kako čuvati domaći hleb?
Najbolje ga je čuvati umotanog u pamučnu krpu ili u papirnoj kesi. Tako ostaje svež i mekan 2–3 dana.
Zdravstvene prednosti domaćeg hleba
Domaći hleb bez aditiva je lakši za varenje i pun je ukusa. Možete ga obogatiti integralnim brašnom, semenkama ili zameniti deo vode jogurtom za još mekšu teksturu.