Идеална ПОСНА ПИТА ОД ГОТОВИХ КОРА ЗА СВЕТОГ НИКОЛУ: Мека је и сочна, као да сте сами развлачити коре!
Правимо посну питу од готових кора која по укусу и изгледу може да парира домаћој пити из рерне.
Ова пита се припрема у традиционалном балканском духу, идеална је за пост и не захтева много времена.
Укупно нам је потребно око сат времена, од чега је припрема око пола сата, а печење око 25 минута. Од наведене количине добијамо 6 до 8 порција, а припрема спада у средње захтевне.
Потребни састојци
За фил користимо
1 струк празилука
1 кг киселог купуса
уље за пржење
мало воде за доливање током динстања
За питу
500 г готових кора
За прелив
2 кашике брашна
200 до 250 мл пива за премазивање кора
150 мл пива за преливање готове пите
Припрема
Прво припремамо фил. На мало уља издинстамо ситно сецкан празилук док не омекша. Затим додајемо сецкани кисели купус. По потреби доливамо мало воде и динстамо док купус не омекша и док течност не испари. Фил остављамо да се мало прохлади.
У посебној посуди помешамо две кашике брашна са 200 до 250 мл пива и добро измешамо да не остану грудвице. Овај прелив користимо за премазивање кора.
Сваку кору лагано премажемо припремљеним преливом, затим распоредимо део фила и уроламо као класичну питу. Савијене питице ређамо у плех обложен папиром за печење или благо науљен.
Када све коре уроламо и поређамо, целу питу равномерно прелијемо са преосталих 150 мл пива. Тиме ће пита током печења остати сочна изнутра, а споља добити лепу, хрскаву корицу.
Печемо у унапред загрејаној рерни на 200 степени око 25 минута, док пита не порумени.
Добијамо посну питу која изгледа као домаћа, мирише неодољиво и савршена је и као главно јело и као додатак уз чорбу или салату.