Мира Бањац прави најлепше крофне: Глумица их по овом рецепту спрема цео живот - Ваздушасто тесто осваја на први залогај
Мира Бањац овим рецептом не доноси само посластицу, већ дели делиће свог света, успомена и малих животних радости. Њене крофне нису тек укусне – оне нас враћају вредностима које смо, можда, негде успут загубили: стрпљењу, посвећености и љубави утканој у сваки залогај.
Мира Бањац – име које деценијама одише топлином, достојанством и неупоредивим глумачким сјајем – уткала је дубок и драгоцен траг у позоришту, на филму и у срцима публике.
Више од шест деценија гради каријеру испуњену улогама које су постале део домаће културне баштине, али оно што људе једнако очарава као и њен глумачки дар јесте њена једноставност, природност и неисцрпна љубав према животу, људима и – кувању.
Јер Мира није само велика уметница – она је и жена која своју топлину преноси кроз рецепте, мирисе и укусе који подсећају на нека лепша, мирнија времена. Њена кухиња је место где се традиција не само чува, већ и живи; где се не јури за модерним трендовима, већ се негује оно што је одувек окупљало породице око стола – добро старинско јело, припремљено с пажњом, стрпљењем и пуним срцем.
А међу свим тим рецептима које је годинама усавршавала и преносила даље, један заузима посебно место. То су њене чувене домаће крофне – мекане, мирисне и нежне, баш попут успомена које буди сваки залогај. Оне нису само посластица, већ мали ритуал топлине који спаја генерације и носи са собом комадић Мириног света, њеног детињства и свих година које су дошле после.
Како је више пута истицала у разговорима с колегама и пријатељима, овај рецепт припада њеној породици већ генерацијама. У питању су једноставне, ваздушасте крофне које освајају већ на први залогај. Мира их често прави у посебним приликама, али и кад само пожели да развесели госте или подсети себе на мирисе из детињства.
Потребни састојци:
500 г брашна
3,5 дл млека
3 жуманца
60 г шећера
50 г маслаца
20 г свежег (или 10 г сувог) квасца
рендана корица једног лимуна
прстохват соли
уље за пржење
шећер у праху за посипање
Припрема:
У млако млеко додајте шећер, со и измрвљени квасац. Све добро промешајте и оставите да одстоји десетак минута на топлом, како би квасац надошао.
У посебној посуди умутите жуманца, омекшали маслац, преостали шећер и рендану лимунову корицу док не добијете глатку смесу. Додајте просејано брашно и надошло млеко са квасцем. Умесите тесто миксером с наставцима за тесто, док не постане еластично и уједначено.
Тесто потом пребаците на благо побрашњену површину и још мало га премесите рукама да постане потпуно глатко. Премажите велику чинију са мало уља, ставите тесто унутра, покријте чистом крпом и оставите да расте на топлом месту око један сат – док се не удвостручи.
Када тесто нарасте, пажљиво га развуците оклагијом на дебљину од око 7 mm. Уз помоћ чаше или модле вадите облике крофни, поређајте их на побрашњену површину, покријте и оставите да одстоје још 20 минута.
У широкој посуди загрејте већу количину уља на умереној температури. Крофне спуштајте у уље горњом страном надоле – тако ће бити правилно и лепо печене. Пржите их док не добију златну боју са обе стране, вадећи их на папирни убрус како би упио вишак масноће.
На крају их обилно поспите шећером у праху и – уживајте!