3 типа ВЕЧЕРЕ које препоручују дерматолози за МЛАДОЛИК ИЗГЛЕД: Храна коју увече једете може знатно утицати на изглед ваше коже
Важно је да бирате оне намирнице које у вечерњим сатима имају снажан утицај на обнову коже током ноћи.
У жељи да сачувамо младолик изглед и блистав тен, често заборављамо да се права нега не завршава пред огледалом, већ почиње много раније, за трпезом. Оно што бирамо да једемо у вечерњим сатима има снажан утицај на обнову коже током ноћи, у периоду када се организам природно регенерише.
Вечера богата антиоксидансима, здравим мастима, витаминима и минералима може помоћи кожи да задржи еластичност, свежину и природан сјај. У наставку представљамо три лагана, али нутритивно богата оброка, које дерматолози често препоручују, јер не оптерећују организам, а истовремено хране кожу изнутра.
Печени лосос са поврћем
Лосос је једна од намирница која се често повезује са здрављем коже. Обилује омега 3 масним киселинама које доприносе смањењу упалних процеса у организму и помажу кожи да остане хидрирана, мека и еластична.
Када се комбинује са поврћем попут броколија, слатког кромпира и шпаргли, добија се оброк богат витаминима А и Ц, снажним антиоксидансима који подстичу производњу колагена и доприносе уједначеном тену.
Састојци:
2 филета лососа
1 средњи слатки кромпир, исечен на коцке
1 шоља броколија
1 шоља шпаргли
2 кашике маслиновог уља
1 лимун (сок нарендана кора)
Со, бибер, свежи биљни зачини (нпр. рузмарин или першун)
Припрема:
Загрејемо рерну на 200 степени. У већој посуди помешамо кромпир, броколи и шпаргле са маслиновим уљем, сољу и бибером, па све распоредимо у плех. Поврће печемо око петнаест минута, затим додајемо филете лососа које поспемо лимуновим соком и корицом.
Враћамо у рерну и печемо још десетак минута, док риба не постане мекана и сочна. Јело сервирамо топло, уз додатак свежег першуна. Редовно укључивање тамнозеленог поврћа додатно доприноси уносу витамина Ц и антиоксиданата.
Кари од леблебија
Леблебије су изузетно корисне за кожу јер садрже цинк, минерал који игра важну улогу у регенерацији и очувању здравог изгледа тена. Уз то су богате влакнима, док зачини попут куркуме и ђумбира имају снажна антиупална својства која помажу у смањењу црвенила и неправилности на кожи.
Састојци:
1 конзерва сланутка (или 1,5 шоља кувани)
1 већи парадајз, исецкан
1 главица лука
2 чена белог лука
1 кашичица куркуме
1 кашичица кумина
½ кашичице гарам масале
1 кашика маслиновог уља
Свеж коријандер за сервирање
Со, бибер
Припрема:
У тигању загрејемо маслиново уље и пропржимо ситно сецкан лук док не омекша. Додајемо бели лук и зачине, кратко мешамо да пусте арому, а затим убацујемо парадајз и леблебије.
Доливамо мало воде и остављамо да се кува на умереној ватри петнаест до двадесет минута, док се укуси не повежу. Јело сервирамо топло, уз интегрални пиринач или киноју, посуто свежим коријандером. Ова комбинација представља одличну замену за месо и обилује нутријентима који хране кожу изнутра.
Хељдини резанци са броколијем и грашком
Хељда је богата комплексним угљеним хидратима и антиоксидансима који помажу у борби против слободних радикала. У комбинацији са броколијем и грашком, овај оброк обезбеђује витамине Ц и Е, као и влакна, који доприносе еластичности коже и њеној природној заштити.
Састојци:
200 г хељдиног резанаца
1 шоља броколија
1 шоља грашка (свежег или смрзнутог)
2 кашике маслиновог уља
2 чена белог лука, ситно сецкана
Со, бибер, сусам за посипање
Припрема:
Резанце кувамо према упутству са паковања и добро оцедимо. У тигању загрејемо маслиново уље, додамо бели лук и кратко пропржимо. Затим убацујемо броколи и грашак и динстамо неколико минута, док поврће не омекша.
На крају додајемо скуване резанце, зачинимо сољу и бибером и поспемо сусамом. По жељи можемо додати и неколико капи лимуновог сока. Овакви оброци свакодневно помажу унос важних нутријената неопходних за здраву и сјајну кожу.