Наше баке су увек ДОДАВАЛЕ ОВАЈ САСТОЈАК у тесто за крофне: Зато су им увек биле мекане као душа!
Смета нам што су крофне увек пуне уља? Сада то више неће бити проблем.
Крофне нас увек враћају у детињство, у дане када су нас баке и нане дочекивале са топлим, слатким пецивом чији се мирис осећао већ на самом улазу у кућу. Тај осећај топлине и дома тешко је заборавити.
Мекане и ваздушасте крофне су готово свима омиљене, али им се често замера то што се прже у доста уља и због тога знају да буду масне. Ипак, постоје мали трикови који могу да поправе ствар и учине их лакшим и пријатнијим за јело.
Познато је да додавање прашка за пециво или соде бикарбоне у тесто помаже да крофне не упијају превише уља, а важно је и да уље буде добро загрејано, јер се тако спречава да тесто повуче вишак масноће. Ове савете већина домаћица већ користи.
Међутим, постоји још један једноставан, а врло ефикасан трик за који многи не знају. У питању је додатак мале количине алкохола у тесто. Довољна је само једна кашика неког јачег алкохола, попут вотке или коњака, да би резултат био приметно бољи.
Уз овај додатак, крофне остају лагане, ваздушасте и мекане, а притом не упијају уље током пржења. На тај начин добијамо савршене крофне које задржавају онај прави домаћи укус, али без осећаја тежине након јела.