Од ЈЕДНЕ СМЕСЕ можете направити чак ПЕТ ПОСНИХ ПЕЦИВА: Идеје за СЛАВСКУ ТРПЕЗУ или најукуснију вечеру коју ћете икада пробати!
Ако тражимо рецепт који нам штеди време, а на сто доноси много различитих укуса, онда је ово идеално тесто!
Од једне једине смесе можемо да направимо десетине облика и пуњења, од сланих и пикантних, преко благих и ароматичних, па све до слатких варијанти.
Основне информације
Време припреме је око сат времена, док печење сваке туре траје око двадесет пет до тридесет минута. Количина зависи од тога колико велика пецива правимо, али једно тесто може да постане много различитих врста.
Основно тесто
50 грама свежег квасца
600 мл млаке воде
200 мл уља
две кашичице шећера
две и по кашичице соли
1200-1400 грама брашна
Поступак:
Прво у води растворимо квасац, шећер и уље. Затим постепено додајемо брашно, а со убацујемо тек када смо већ додали део брашна. Месимо док тесто не постане мекано и глатко, па га оставимо да одмара десетак минута.
После тога га делимо на јуфке, у зависности од тога колико различитих врста пецива желимо да направимо.
Сваку форму коју направимо остављамо да надође тридесет минута пре печења.
Варијанте пецива
1. Дупли пужић са сенфом и маком
Само развучемо јуфку, премажемо је сенфом, поспемо маком, уроламо и исечемо на пужиће. За дупли ефекат спојимо два комада пре печења.
2. Погачице са белим луком
Маргарин нарендамо преко теста, поспемо белим луком и зачином, па исечемо мање погачице.
3. Пужићи са ајваром
Тесто развучемо, премажемо ајваром, по жељи додамо туцану паприку, уроламо и сечемо на пужиће.
4. Лиснати штапићи са укусом пице
Тесто премажемо кечапом, поспемо ориганом, нарендамо маргарин преко и исечемо на траке. Благо увијамо да добију лиснату структуру.
5. Кифлице са спанаћем и белим луком
Спанаћ зачинимо и помешамо са белим луком. Тесто нарендамо маргарином, филујемо спанаћем и увијамо у кифлице.
Додатни савети
Пецива је најбоље пре печења премазати уљем, а када се испеку, док су још врућа, поново их благо премазати да остану мека.
Од истог теста могу да се праве и слатке варијанте, попут оних са џемом, кремом, орасима или маком.
Ако се не пости, тесто се одлично слаже и са сиром, кајмаком, павлаком или куленом.
Печење
Све варијанте се пеку око пола сата на 200 степени, али је важно да свако пециво пре печења одстоји 30 минута да лепо нарасте.