Оригинални рецепт за РУСКЕ ШУБАРЕ - старински колач од чоколаде и кокоса без ког су СЛАВЕ незамисливе: Мекане, сочне и неодољиво кремасте, праве се лако и увек успевају!
Реч је о старом, традиционалном рецепту, без кога су славе у Србији незамисливе, а неретко се припремају и као посластица за викенд.
Руске капе или шубаре су колач којем због комбинације кокоса и чоколаде скоро нико не може да одоли. Некада су се баке и маме утркивале која ће припремити лепше шубаре и на тај начин употпунити тацну са колачима за породична славља.
Реч је о старом, традиционалном рецепту, без кога су славе у Србији незамисливе, а неретко се припремају и као посластица за викенд. Доносимо вам прецизан и детаљан рецепт, по коме ће и они који нису вични у кухињи добити више него добар резултат.
Састојци за бисквит:
6 јаја
8 кашика шећера
200 гр брашна
3 кашике какаоа
1 прашак за пециво
1 дл воде
100 мл уља
За фил:
500 мл млека
2 кашике брашна
3 кашике густина
6 кашика шећера
1 ванилин шећер
150 гр беле чоколаде
200 гр путера
70 гр кокоса за ваљање шубара
За глазуру:
100 гр црне чоколаде
3 кашике уља
Припрема:
У шерпу сипајте половину млека и ставите да се греје. У остатак млека додајте брашно, густин, шећер и ванилин шећер.
Када млеко проври, додајте смесу са брашном и скувајте густи фил.
Склоните са ватре и у врући фил додајте белу чоколаду и измешајте да се сједини. Фил покријте пријањајућом фолијом и оставите да се хлади на собној темепратури.
Док се фил хлади, припремите бисквит.
Одвојте беланца од жуманаца, па беланца умутите са шећером у чврст снег. Додајте жуманца, па све сједините мискером, а потом додајте брашно, какао прах, прашак за пециво, уље и воду, па све умешајте жицом, како би маса остала прозрачна.
Плех у ком ћете пећи обложите папиром за печење, па преручите смесу и пеците у загрејаној рерни 20 минута на 200 степени.
Охлађен бисквит чашом или округлим калупом исеците на што више кругова.
Сваки круг бисквита попречно исеците ножем.
Охлађени фил умутите миксером, па му постепено додајте путер све време мутећи.
Охладите га у фрижидеру да се стегне толико да њиме можете лако да мажете бисквит.
На један круг ставите пуну кашичицу фила, преклопите са другим кругом, па бочне стране премажите филом и уваљајте у кокос.
Чоколаду са уљем отопите на пари, па на сваки колач сипајте по једну кашичицу чоколаде и пажљиво распоредите до ивица.
Готове шубаре ставите у посуду са поклопцем и држите их у фрижидеру до служења.
Пријатно!
Србија Данас/Она, Тамара Илић/Пренела Ј.Ш.