Ово је најбољи рецепт за ПОСНЕ ВАНИЛИЦЕ: Ситни колачи се топе у устима, ВРАТИЋЕ ВАС У ДЕТИЊСТВО
Ако волите ванилице, а постите - не морате да се одричете свог омиљеног дезерта.
Не морамо да се одрекнемо укуса ванилица ни током поста. Постоји сјајан рецепт за посне ванилице које се праве брзо и једноставно, а укусом без проблема парирају класичним ванилицама са машћу.
Ови ситни, старински колачи одавно су међу омиљенима. Њихов назив потиче још из времена Аустроугарске, од израза ванили гранцле, што би значило венчићи од ваниле. И дан данас, ванилице су један од оних колача који нас враћају у детињство, а добра вест је да можемо да уживамо у њима и у време поста.
У наставку се налази рецепт за посне ванилице.
Састојци:
-
500 г посног маргарина
-
250 г шећера у праху
-
1 лимун
-
2 ванилин шећера
-
100 г ораха
-
око 1 кг брашна
-
џем од кајсија
-
још мало шећера у праху за уваљивање
Припрема:
Умутимо пенасто маргарин и шећер у праху. У смесу додамо изрендану корицу лимуна и његов сок. Затим умешамо ванилин шећер и самлевене орахе, па постепено додајемо брашно док не добијемо мекано тесто, које не треба да буде претврдо.
Тесто развучемо оклагијом и вадимо кругове модлом или чашицом за ракију. Ређамо их на плех обложен пек папиром и печемо на 180 степени, око 5 до 10 минута.
Важно је да их извадимо док су још светле, скоро беле.
Када се охладе, спајамо их џемом од кајсија и уваљамо у шећер у праху.
Посне, мирисне и савршено мекане – баш онакве какве треба да буду.