Ovo je najbolji recept za POSNE VANILICE: Sitni kolači se tope u ustima, VRATIĆE VAS U DETINJSTVO
Ako volite vanilice, a postite - ne morate da se odričete svog omiljenog dezerta.
Ne moramo da se odreknemo ukusa vanilica ni tokom posta. Postoji sjajan recept za posne vanilice koje se prave brzo i jednostavno, a ukusom bez problema pariraju klasičnim vanilicama sa mašću.
Ovi sitni, starinski kolači odavno su među omiljenima. Njihov naziv potiče još iz vremena Austrougarske, od izraza vanili grancle, što bi značilo venčići od vanile. I dan danas, vanilice su jedan od onih kolača koji nas vraćaju u detinjstvo, a dobra vest je da možemo da uživamo u njima i u vreme posta.
U nastavku se nalazi recept za posne vanilice.
Sastojci:
-
500 g posnog margarina
-
250 g šećera u prahu
-
1 limun
-
2 vanilin šećera
-
100 g oraha
-
oko 1 kg brašna
-
džem od kajsija
-
još malo šećera u prahu za uvaljivanje
Priprema:
Umutimo penasto margarin i šećer u prahu. U smesu dodamo izrendanu koricu limuna i njegov sok. Zatim umešamo vanilin šećer i samlevene orahe, pa postepeno dodajemo brašno dok ne dobijemo mekano testo, koje ne treba da bude pretvrdo.
Testo razvučemo oklagijom i vadimo krugove modlom ili čašicom za rakiju. Ređamo ih na pleh obložen pek papirom i pečemo na 180 stepeni, oko 5 do 10 minuta.
Važno je da ih izvadimo dok su još svetle, skoro bele.
Kada se ohlade, spajamo ih džemom od kajsija i uvaljamo u šećer u prahu.
Posne, mirisne i savršeno mekane – baš onakve kakve treba da budu.