ПАПРИКЕ ПУЊЕНЕ КУПУСОМ без сирћета и конзерванса: Старински рецепт за зимницу чаробног укуса, готове за мање од 30 минута
Ако желите зимницу која траје целу зиму, а без хемије и винобрана, овај стари рецепт за паприке пуњене купусом је прави избор – хрскаве, сочне и невероватно укусне!
Када се помене зимница, једно од првих јела које свима падне на памет јесу паприке пуњене купусом. То је специјалитет који се у нашим крајевима припрема већ деценијама, а тајна његовог укуса лежи у једноставности и природним састојцима. За разлику од многих рецепата који се данас користе, овај старински начин не захтева сирће, конзерванс или винобран, већ се ослања на природну ферментацију – баш као што су радиле наше баке.
Резултат? Хрскаве паприке и сочан купус, савршени као салата уз свако јело током зиме. Припрема траје кратко, а укус ће вас подсетити на детињство и трпезу ваших бака.
Потребни састојци:
5–6 кг паприка (бабура или сомборка)
3–4 кг купуса (ситно исецканог)
150 г соли
5 литара воде
Припрема:
Припрема купуса
– Ситно исецкајте купус и добро га изгњечите рукама са сољу да пусти свој сок. Оставите га да одстоји 15–20 минута.
Припрема паприка
– Оперите паприке, очистите их од семена и петељки.
Пуњење
– Сваку паприку напуните исецканим купусом и лагано је притисните да нема празног простора.
Слагање у теглу
– Напуњене паприке поређајте усправно у већу теглу или буре. Прелијте их хладном водом у којој је размућена со (150 г на 5 л воде).
Ферментација
– Теглу затворите и оставите на топлом месту 5–7 дана да започне ферментација. Након тога премештајте у хладнији простор (подрум или шпајз).
Савети за успех:
Најбоље је користити сомборке или бабуре јер имају тању кожицу и идеалан облик за пуњење.
Ако желите да паприке остану још хрскавије, можете убацити пар листова рена или неколико зрна бибера између редова.
Што дуже стоје, паприке и купус постају укуснији и сочнији.