ПОСНА МАКОВЊАЧА мекша од пекарске: раскошно сочна, мирисна и не мрви се – традиционални рецепт који увек успе, савршен за празничну трпезу
Штрудла са маком какву до сад нисте пробали задовољиће ваше стандарде.
Одмах после ручка тешко је одбити понуду за слатко, без обзира на то колико смо претходно јели. Када је у питању домаћа посна посластица, будите уверени да јој нећете одолети.
Састојци за тесто:
650 г брашна
300 мл топле воде
100 мл уља
кесица сувог квасца
две кашичице шећера
кашичица соли
две кашике сирћета
уље за премазивање
За надев:
400 г млевеног мака
200 г шећера
250 мл воде
три кашике џема
ванилин шећер
Припрема:
У посуду сипајте квасац, шећер и воду, промешајте и оставите 10 минута да одстоји. Поново промешајте, додајте сирће, со и уље. Потом придружите око 550 г брашна, тако да вам 100 остане за касније.
Месите тесто, па додајте остатак брашна. Прекријте крпом и пустите да одстоји.
За надев, у шерпу сипајте шећер, воду и ванилин шећер. Када прокува, додајте мак и промешајте. У смесу сипајте џем, па све сједините.
Тесто премесите, преполовите га и развуците оба дела у правоугаоник. Премажите уљем да би то лакше ишло. Фил распоредите по тој површини, затим уролајте маковњачу.
Покријте и оставите на 20-30 минута. Пеците 30 минута на 200 степени. Када је готово, премажите уљем. Можете посути шећером у праху.