POSNA MAKOVNJAČA mekša od pekarske: raskošno sočna, mirisna i ne mrvi se – tradicionalni recept koji uvek uspe, savršen za prazničnu trpezu
Štrudla sa makom kakvu do sad niste probali zadovoljiće vaše standarde.
Odmah posle ručka teško je odbiti ponudu za slatko, bez obzira na to koliko smo prethodno jeli. Kada je u pitanju domaća posna poslastica, budite uvereni da joj nećete odoleti.
Sastojci za testo:
650 g brašna
300 ml tople vode
100 ml ulja
kesica suvog kvasca
dve kašičice šećera
kašičica soli
dve kašike sirćeta
ulje za premazivanje
Za nadev:
400 g mlevenog maka
200 g šećera
250 ml vode
tri kašike džema
vanilin šećer
Priprema:
U posudu sipajte kvasac, šećer i vodu, promešajte i ostavite 10 minuta da odstoji. Ponovo promešajte, dodajte sirće, so i ulje. Potom pridružite oko 550 g brašna, tako da vam 100 ostane za kasnije.
Mesite testo, pa dodajte ostatak brašna. Prekrijte krpom i pustite da odstoji.
Za nadev, u šerpu sipajte šećer, vodu i vanilin šećer. Kada prokuva, dodajte mak i promešajte. U smesu sipajte džem, pa sve sjedinite.
Testo premesite, prepolovite ga i razvucite oba dela u pravougaonik. Premažite uljem da bi to lakše išlo. Fil rasporedite po toj površini, zatim urolajte makovnjaču.
Pokrijte i ostavite na 20-30 minuta. Pecite 30 minuta na 200 stepeni. Kada je gotovo, premažite uljem. Možete posuti šećerom u prahu.